Ανακοινώσεις

11-07-2011
Αλώβητο τόσο από την πίεση των υπουργών Γεωργίας της Ομάδας των 20, όσο και από την «ξαφνική» εμφάνιση αποθεμάτων από τις ΗΠΑ δείχνει να βγαίνει το καλαμπόκι στις διεθνείς αγορές. Έτσι μετά από μια εβδομάδα όπου οι τιμές διόρθωσαν απότομα σε όλες τα διεθνή χρηματιστήρια, ακολούθησε σταδιακή ανάκαμψη και η επιστροφή σε ανοδικούς ρυθμούς, με βασικό οδηγό την έλλειψη του προϊόντος.

 

Στις πράξεις που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά, το καλαμπόκι πωλείται στα 31 λεπτά τα κιλό, γεγονός που θέτει ισχυρές βάσεις για καλύτερη έναρξη την επόμενη σεζόν. Τα θεμελιώδη στοιχεία για το καλαμπόκι παραμένουν υποστηρικτικά για την τιμή της αγοράς, καθώς αναμένεται πτώση των παγκοσμίων αποθεμάτων κατά 3 εκατ. τόνους. Μάλιστα η μείωση είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη, αφού πρόσφατα ο παγετός στη Βραζιλία επηρέασε το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλαμποκιού. Έτσι οι τιμές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι ανέκαμψαν από τα 230 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας στα 237 ευρώ ο τόνος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα μήνα είχαν αγγίξει και τα 249 ευρώ ο τόνος. Άνοδο αναμένεται να σημειώσουν και οι τιμές στην αγορά της Μπολόνια, όπου αυτή την περίοδο διαμορφώνονται στα 260-261 ευρώ ο τόνος.
Κάποιοι βιάστηκαν
Εν τω μεταξύ και ενώ οι τιμές των χειμερινών σιτηρών επιστρέφουν σε ανοδικό τέμπο, καθώς αυξάνονται τα προβλήματα στην παραγωγή σιταριού και κριθαριού, στη χώρα μας  οι τιμές διατηρούνται στα 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι και στα 20 λεπτά το κιλό για το μαλακό.
Σε κάποιες εξαιρέσεις ακούγονται και τιμές στα 26 λεπτά το κιλό ανάλογα ποιότητας, ενώ η ΕΑΣ Λάρισας μάλλον «βιάστηκε» να «επηρεαστεί» από τη διόρθωση στις διεθνείς αγορές και να έριξε την τιμή στα 24 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι.
Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης έχει γίνει η μεγάλη διαφορά μεταξύ σκληρού και μαλακού σίτου. Οι τιμές του μαλακού σιταριού σημειώνουν άνοδο 10 ευρώ μέσα σε 2 μέρες στο Παρίσι και διαμορφώνονται πλέον στα 195 ευρώ ο τόνος. Στην Ιταλία το μαλακό πωλείται προς 223-228 ευρώ ο τόνος και το σκληρό στα 295-300 ευρώ ο τόνος.
Πηγή Agronews.