Ανακοινώσεις

08-12-2016

Στις πληρωμές που πραγματοποίησε φέτος (και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016) το ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε για ακόμα μια αφορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στη Βουλή.

Μιλώντας  για τον Προϋπολογισμό 2017 ο κ. Αποστόλου ανέφερε αναλυτικά: «Η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτή που για τον αγροτικό χώρο έχει διασφαλίσει περισσότερα από 19 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία, χωρίς να αναφερθώ σε άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα του χώρου που εγκρίνονται απευθείας, όπως το λάιφ.

Και ξέρετε τι σημαίνουν αυτά; Από πλευράς ενισχύσεων 2,6 δις περίπου το χρόνο (δηλαδή κάτι παραπάνω από τα 2,1 δις που δηλώνουν ως καθαρό εισόδημα οι αγρότες το 2015)

και από πλευράς επιδοτήσεων 5,2 δις των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008).

Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί συνολικά το 2016 στην ελληνική ύπαιθρο περισσότερα από 3,5 δις Ευρώ. Ρεκόρ δεκαετίας κι αυτό. Το επαναλαμβάνω: 3,5 δις ευρώ ενισχύσεις, συνολικά το 2016. Πότε έχουν ξαναυπάρξει τέτοιες πληρωμές;

Και κάτι που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία:

Για δεύτερη χρονιά οι ελεγκτικές αρχές δεν μας επέβαλλαν πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν τη προηγούμενη πενταετία συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 3 δις ευρώ .

Εμείς διαπραγματευόμαστε και είμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας την επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα βαρύνουν όλους τους φορολογούμενους πολίτες καθώς και δυσάρεστων στο μέλλον καταστάσεων που θα μας στερήσουν την χορήγηση νέων ενισχύσεων.

Κι έρχομαι στις πληρωμές του ΕΛΓΑ. Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώσαμε τις πληρωμές για τις ζημιές του 2015, δηλαδή 5 μήνες νωρίτερα και τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε τις πληρωμές των ζημιών του 2016,δηλαδή 3 μήνες νωρίτερα από τη περσινή χρονιά, παρότι η φετινή ήταν πιο δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών και λόγω της αποχής των εκτιμητών.

Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν στα 150 εκατ. ευρώ».

Χρήστος Διαμαντόπουλος