Ανακοινώσεις

23-12-2016

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το γκι είναι αυτό το όμορφο χριστουγεννιάτικο φυτό με τους λαμπερούς κόκκινους καρπούς και τα καταπράσινα αγκαθωτά φύλλα... κι όμως δεν είναι, παρά είναι το ου ή ελληνιστί το αρκουδοπούρναρο.

Ας δούμε όμως ποιά ακριβώς είναι αυτά τα δύο φυτά που συγχέονται τόσο πολύ.

Το Γκι (Ίξο) με τη λατινική ονομασία Viscum album είναι ένα αειθαλές παράσιτο δένδρων, κυρίως ελάτων και καστανιών. Έχει σαρκώδη-δερματώδη φυλλαράκια και φαιούς μικρούς στρογγυλούς καρπούς.

10823776946 ba2da46e16 z

Όντας ένα παράσιτο, οι ρίζες του δε βρίσκονται στο έδαφος αλλά στο αγγειακό σύστημα των δένδρων τα οποία και παρασιτεί, απομυζώντας θρεπτικά συστατικά. Οι σπόροι του περιέχουν μία κολλώδη ουσία οι οποίοι προκειμένου να βλαστήσουν θα πρέπει να περάσουν από το πεπτικό σύστημα πουλιών και να επανέλθουν ξανά στη φύση και να βλαστήσουν αφού τα πουλιά αφήσουν τα περιττώματα τους επάνω στα δένδρα.

Οι χρήσεις του είναι πολλές, είναι το φυτό που οι παλαιοί έπαιρναν από τους καρπούς του την κολλώδη ουσία και έφτιαχναν τις ξόβεργες για να παγιδεύουν μικρά πουλιά, είναι ένα φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες (αντικαρκινικές ιδιότητες, κατά της επιληψίας, αγγειοδιασταλτικές κ.α.), καθώς επίσης και διακοσμητικό φυτό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

761p

Το Ου (Αρκουδοπούρναρο) με τη λατινική ονομασία Ilex aguifolium είναι γένος αυτοφυών φυτών της οικογένειας των Οξυφυλλοειδών που περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη αειθαλών ή φυλοβόλλων θάμνων και δένδρων.

Φέρει πολλά οδοντωτά φύλλα, ο καρπός είναι δρύπη σαν βατόμουρο, που τρώγεται από τα πουλιά, αλλά είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει έμετους, κενώσεις ή σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και το θάνατο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

ΓΚΙvsΟΥ

Το Ου λοιπόν δεν είναι Γκί ούτε και το αντίθετο.

Αλλά το Γκι και το Ου αποτελούν ζευγάρι της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Ας βάλουμε λοιπόν και φέτος στις γιορτές Ου στο σπίτι μας για καλή τύχη και ας φιληθούμε κάτω από το Γκί για ευτυχία και γονιμότητα.