Ανακοινώσεις

07-03-2018

Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την πενταετία ή επταετία μετά το 2020, θα είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της περιόδου 2014-2020 και δυστυχώς τις περικοπές στην Ε.Ε.

θα τις πληρώσουν οι αγρότες και οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση, που έγινε την Παρασκευή σε επίπεδο 27 Ευρωπαίων ηγετών (δεν μετείχαν οι Βρετανοί λόγω Βrexit) στις Βρυξέλλες. Συζήτηση εξαιρετικά δύσκολη, που χαρακτηρίστηκε από την πολύ σκληρή θέση, όλων των βόρειων χωρών, με εξαίρεση τη Γερμανία, οι οποίες αρνούνται να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στους ιδίους πόρους της Ε.Ε. προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της «τρύπας» από το Βrexit.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο 14 χώρες-μέλη έδειξαν διατεθειμένες να αποδεχθούν μια αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό, ενώ οι υπόλοιπες είναι από πολύ μέχρι λιγότερο αρνητικές.

Η αρνητική εξέλιξη υποχρέωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να χτυπήσει «καμπανάκι» στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Λυπάμαι που το λέω αλλά από τη στιγμή που μόνο 14 χώρες είναι διατεθειμένες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στους ιδίους πόρους, δεν έχω άλλη λύση από το να περικόψω δαπάνες της γεωργίας και της πολιτικής συνοχής». Μάλιστα, δεν έκρυψε τη δυσφορία του, τονίζοντας ότι, αν τους ρωτήσεις, όλοι συμφωνούν στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην ασφάλεια, ωστόσο αυτό έχει κόστος, όπως είπε, θέλοντας με τον τρόπο του να αναδείξει την αντίφαση.

Το βέβαιο είναι ότι η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει μετά τον Μάιο θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, γιατί διακυβεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020 ανέρχεται σε 900 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: tastv.gr