Ανακοινώσεις

05-10-2018

Τρίτη χρονιά στα δύσκολα κινείται το σκληρό σιτάρι, γεγονός που αναστέλει τη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παραγωγής στη χώρα μας. Θετικά σημάδια δίνουν, προς το παρόν, μόνο τα προγράμματα συμβολαιακής με τις βιομηχανίες ζυμαρικών

Μια ενδελεχής εξέταση της κατάστασης δείχνει ότι δεν έχουν γίνει σε όλο το εύρος οι κατάλληλες κινήσεις προσαρμογής, ενώ είναι ο τρίτος χρόνος που οι τιμές στο σκληρό σιτάρι παραμένουν σε «χαμηλή πτήση» και κάτω από τη διακεκαυμένη ζώνη των 20 λεπτών. 

Αυτό έχει απογοητεύσει πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν αυτό τον καιρό λύσεις σε ομοειδή προϊόντα με την ελαιοκράμβη να «κλέβει» ήδη κάποιες εκτάσεις.

Εν τω μεταξύ συγκυριακά στη χειρότερή του στιγµή βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα το βαµβάκι, παρά τα θεµελιώδη που το θέλουν να έχει φέτος µία πολύ καλή χρονιά. Από τη µία η χρηµατιστηριακή πίεση, σε συνδυασµό µε το ενισχυµένο δολάριο και από την άλλη οι πρόσφατη κακοκαιρία που έγραψε κάποιες απώλειες ποιότητας ιδιαιτέρως στην περιοχή της Βοιωτίας, δείχνουν να αποθαρρύνουν τους καλλιεργητές και να αφήνουν «µπόλικο χώρο» στους εκκοκκιστές να κάνουν άλλη µια χρονιά το… παιχνίδι τους. Ωστόσο, οι αναλυτές επιµένουν ότι τα θεµελιώδη υπάρχουν και η αγορά είναι µπροστά, γι’ αυτό και συνιστούν υποµονή.

Η τελευταία είδηση στο µέτωπο των τιµών έρχεται από τα εκκοκκιστήρια Κουρούδη, στα οποία ο παραγωγός πληρώνεται σήµερα µε 50 λεπτά το κιλό για συµβόλαια που κλείνουν το ∆εκέµβριο ή µε 45 λεπτά το κιλό αν το κρατήσει ανοιχτό έως τον ερχόµενο Μάιο.