Ανακοινώσεις

19-07-2011
Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προσκαλεί όλους στις εκδηλώσεις του τριημέρου Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας, την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011, στις 20.30, στο Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Σιδηροκάστρου και την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011, στις 20.30, στην αίθουσα του Δήμου Νιγρίτας.

 

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη παρουσίαση, την Δευτέρα, 18/7/2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ζίχνης απόλαυσαν τις τεκμηριωμένες και μελετημένες προτάσεις αξιοποίησης βιομάζας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τον Δρ Γεώργιο Νταλό, Αναπληρωτή Καθηγητή Παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας (2441028499, Antalos@teilar). Η Ελλάδα παράγει και δεν αξιοποιεί ακόμα 673.000.000 τόνων αμπελιών, 1.534.000.000 τόνων στελεχών καλαμποκιού και 2.125.000.000 τόνων στελεχών βαμβακιού, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακά αυτάρκη. Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Επίσης στην Ν. Ζίχνη έγινε η πρώτη παρουσίαση από τον καθ. Μιχάλη Σκαρβέλη των μελετηθέντων και προτεινόμενων ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε ότι η τυποποιημένη και με υπογραφές στατικής επάρκειας από καθηγητή αποθήκη ή στάβλος, θα μπορεί να κατασκευασθεί με συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες παίρνοντας έτοιμα τα σχέδια, τα «πατρόν», τις οδηγίες κατασκευής και τους στατικούς υπολογισμούς, με κόστος ξυλείας σκελετού πιθανόν γύρο στις 2.000€ για χώρο 5 μέτρων με 10 μέτρα και ύψος 3 μέτρα. Επιπλέον θα χρειασθεί κάλυψη οροφής και πλευρών, ανάλογα με τις ανάγκες. Η κατασκευή θα μπορεί να λάβει άδεια από την Πολεοδομία καθώς πληρεί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.
Την Τρίτη, 19-7-2011, στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Σιδηρόκαστρο (20.30) θα αναλυθούν στοιχεία σχετικά με το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, της προώθησής τους, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον συνεργατισμό που θα εστιαστεί κυρίως στους παρακάτω τομείς.
α. Εισαγωγή στο μάρκετινγκ με εστίαση στο ρόλο, τις λειτουργίες και το περιβάλλον του προκειμένου αυτό να είναι αποτελεσματικό,
β. Τρόποι προώθησης αγροτικών προϊόντων με βάση τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα, παρουσιάζοντας και σχετική μελέτη περίπτωσης,
γ. Στρατηγικές μάρκετινγκ στον κλάδο των προϊόντων διατροφής, προσδιορίζοντας την αγορά – στόχο, την τιμολόγηση, τη διαφήμιση και την προώθηση πωλήσεων αυτών,
δ. Αποτελεσματικές & εφαρμοσμένες μέθοδοι δημιουργίας επιτυχημένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων παρουσιάζοντας ορισμένα «μυστικά».
ε. Τρόποι αποτελεσματικής προσωπικής επικοινωνίας & συνεργασίας.
στ. Επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική ιδέα και την παρουσίαση των κυριότερων εμποδίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών..
ζ. Τέλος στα πλαίσια της αγροτικής επιχειρηματικότητας ένα θέμα είναι η δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμμάτων με βάση την ελληνική προδιαγραφή του ΕΛΟΤ 1417.
Την Τετάρτη, 20-7-2011, στις 20.30, θα ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις στην Νιγρίτα.
Την πρόσκληση απευθύνουν σε όλους ο Πρόεδρος των Νέων Αγροτών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (6944229816) και ο Γραμματέας κ. Αλέξανδρος Γιαννιώτης (6975222643).

Πηγή Agronews.