Ανακοινώσεις

07-09-2019
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAO) εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια τόνους φτάνοντας τους 2.708 εκατομμύρια τόνους, 2,1% πάνω από το 2018. 

Οι εκτιμήσεις αντανακλούν κυρίως τις προσδοκίες για την παραγωγή αραβοσίτου στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, ο FAO μείωσε την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2019 λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά εξακολουθεί να αναμένει να είναι κατά 5% υψηλότερη συγκριτικά με το 2018.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναθεωρήθηκε από τον Ιούλιο, σε 517 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με το επίπεδο ρεκόρ του περασμένου έτους, λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παγκόσμια εκμετάλλευση των σιτηρών για το επόμενο έτος αναμένεται να σημειώσει νέα ρεκόρ 2,715 εκατομμυρίων τόνων, αυξημένη από την κατανάλωση ρυζιού, η οποία σημείωσε άνοδο ύψους 519 εκατομμυρίων τόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 0,5 χιλιόγραμμα κατά κεφαλή από το προηγούμενο έτος. Οι προβλέψεις χρήσης για το σιτάρι, τον αραβόσιτο και την κριθάρι αυξήθηκαν επίσης.

Οι ισχυρότερες προοπτικές συγκομιδής δείχνουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών θα φθάσουν τους 847 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της σεζόν το 2020, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν γύρω στα 16 εκατομμύρια τόνους κάτω από τα αρχικά επίπεδα. Τα αποθέματα αραβοσίτου αναμένεται να συσσωρευτούν απότομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα αποθέματα σιταριού της Κίνας πρόκειται σήμερα να αυξηθούν κατά 7,9% και να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο FAO παρέμεινε σταθερός στις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών εκτιμώντας ότι θα ανέλθει σε περίπου 415 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις του εμπορίου σιταριού και ρυζιού αντιστάθμισαν τις μειωμένες προοπτικές εμπορίου για τον αραβόσιτο.