Ανακοινώσεις

11-04-2020

Οι πρόσφατες, ποτιστικές βροχοπτώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, που είτε έσπειραν ήδη, είτε ετοιμάζονται να σπείρουν τις επόμενες ημέρες.

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού στη χώρα μας δέχεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα και των εξευτελιστικών τιμών, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών. Η έξαρση του κορονοϊού ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον καλλιεργητικό χάρτη της χώρας μας και να οδηγήσει αν όχι σε αύξηση των στρεμμάτων φέτος σε σχέση με πέρσι, τουλάχιστον σε ανάσχεση της συνεχούς μείωσης των τελευταίων ετών.

Σημειωτέον ότι όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ, ήδη οι μεγάλοι εξαγωγικοί λιμένες στον κόσμο έχουν αρχίσει να καταγράφουν προβλήματα στη λειτουργία τους, με πολλά από αυτά -φερ' ειπείν στην Αργεντινή και τη Βραζιλία- να οφείλονται σε κοινωνικές κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της, «η πρωτογενής παραγωγή δημητριακών στη Γαλλία υποφέρει από έλλειψη εργατικών χεριών και φορτηγών μεταφοράς, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση για εξαγωγές κι οι αγορές εξαιτίας του πανικού», τονίζει στην έκθεσή της η ίδια υπηρεσία. Αυτές οι μαζικές αγορές που οφείλονται στον πανικό της πανδημίας, είτε από εμπόρους, είτε κι από κυβερνήσεις, που φοβούνται ότι η πανδημία θα προκαλέσει διακοπές στη γραμμή τροφοδοσίας, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της τιμής.
Προς ώρας, οι τιμές των βασικών τροφίμων (δημητριακών, ελαίων, κρέατος, γαλακτοκομικών) ακολουθούν πτωτική τάση, εξαιτίας των προδιαγραφόμενων προοπτικών για οικονομικό μαρασμό, όπως προκύπτει από τους μηνιαίους δείκτες τιμών στα διατροφικά είδη, που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO).

Εμείς μιλήσαμε με αγρότες, συνεταιριστές και γεωπόνους για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, οι πιο πολλοί δε παραγωγοί ζητούν να μπουν περιορισμοί στις εισαγωγές καλαμποκιού, για να αυξηθεί η τιμή στα ντόπια

Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι το καλαμπόκι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, από την άποψη ότι έχει ανάγκες σε νερό και δεν μπορεί να πάει κανείς σε αυτό σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Αναφορικά με το νομό Σερρών, ο κ. Γκιργκίρης μας είπε ότι θα υπάρξει αύξηση στα στρέμματα που θα σπαρούν εν τέλει και λόγο του κορονοϊού, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, υπάρχει περιθώριο, καθώς έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας για τη νέα παραγωγή να ανεβεί η τιμή, η οποία τώρα κυμαίνεται στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ πριν λίγο καιρό δεν ξεπερνούσε τα 15,5 λεπτά. Οι τιμές αυτές αφορούν καλαμπόκι αποθηκευμένο, μας εξήγησε ο κ. Γκιργκίρης, επισημαίνοντάς μας παράλληλα, ότι πλέον όσοι αγρότες έχουν την τύχη και την πρόνοια να έχουν στην αποθήκη προϊόν, το πωλούν με φειδώ στους εμπόρους, αφού βλέπουν προοπτικές ανόδου των τιμών.

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μετά από σχετική επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑ που έκανε και με τα δεδομένα της αυτάρκειας της χώρας μας σε καλαμπόκι, αν τεθούν περιορισμοί στις εισαγωγές, τώρα το καλοκαίρι ή πιθανότερα το χειμώνα που μας έρχεται, αν υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού, τότε το καλαμπόκι με κάποια άλλα προϊόντα, όπως π.χ. τα φασόλια ή τα ζωικά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας στην Ελλάδα.

Οι τελευταίες βροχές ευνοούν τους αγρότες που θέλουν να σπείρουν

Τέλος, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και πολύπειρος παραγωγός δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ήδη φαίνεται πως το καλαμπόκι, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας για άλλα προϊόντα, κερδίζει εκτάσεις, που μέχρι πριν ένα μήνα, ήταν... χαμένες. Βέβαια, όπως ο ίδιος προειδοποιεί, ένας παράγοντας που θα καθορίσει και το άμεσο μέλλον εμπορικά του εγχώριου καλαμποκιού, θα είναι η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δέχονται πιέσεις και είναι αμφίβολο τι αγοραστική δύναμη θα έχουν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα ο κ. Σιδερόπουλος προτείνει προς ενίσχυση των παραγωγών καλαμποκιού, να καλυφθούν οι απώλειες από το κράτος μετέπειτα όταν γίνει απολογισμός, αν δεν πάει καλά η τιμή το επόμενο διάστημα, αλλά και να πληρωθούν νωρίς, μέσα στο καλοκαίρι, προγράμματα, όπως η μείωση της νιτρορύπανσης για παράδειγμα ή τα βιολογικά, ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες.

Μπίκας Αλέξανδρος