Ανακοινώσεις

06-07-2012

Η αγοραπωλησία ελληνικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός, γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Σαντορίνη, τόλμησε να υλοποιήσει μια ιδέα, που πολλοί μπορεί να σκέφτονται αλλά λίγοι θα τολμούσαν. Ονομάζεται «Greece Debt Free» (GDF - Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Πρόκειται για μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που μετράει λίγο παραπάνω από ένα μήνα ζωής, και έχει στόχο να «σβήσει» το ελληνικό χρέος, ή τουλάχιστον ένα μέρος του.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπρόσωπο του GDF μας ανέφερε τα εξής: «ένας παραγωγός ή επιχειρηματίας μπορεί να πιστοποιήσει το προϊόν του στο GDF, με τη συμφωνία ότι το 50% των κερδών του από τις αγοραπωλησίες θα κατατίθεται στην οργάνωση. Πάνω στο προϊόν θα υπάρχει μια σήμανση ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο και ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν για αυτό το σκοπό».
Η διαδικασία είναι απλή, ο κάθε πολίτης, με την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια φυσικά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση μέρους του δυσβάσταχτου χρέους, είτε αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα είτε αγοράζοντας πιστοποιημένα από το GDF ελληνικά προϊόντα.
Το GDF δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα.
Την ίδια στιγμή, το GDF προτρέπει τον κόσμο να ψηφίσει διαδικτυακά και να επιλέξει προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο GDF και θα συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τον ίδιο τρόπο. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες του GDF είναι απολύτως διαφανείς και υπόκεινται στη νομοθεσία της Πολιτείας Delaware των ΗΠΑ. Υπόκεινται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ και έτσι αποκλείεται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση.
Ο 33χρονος Πέτρος Νομικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Princeton και εφοπλιστής τέταρτης γενιάς, ασχολείται με πλήθος επενδύσεων, σπονσοράρει μουσεία τέχνης και έχει στήσει τη δική του επιχείρηση κρασιού και μπίρας, της Volkan, στη Σαντορίνη.
Μάλιστα, η μπίρα Volkan, αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν του κινήματος Greece Debt Free. «Για κάθε 1 ευρώ κέρδους, η Volkan θα συμβάλει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50 λεπτά», τόνισε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του GDF.