Ανακοινώσεις

19-07-2012
  Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, επισήμανε ότι η επιδεινούμενη ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες «θα καταλήξει σε αισθητή ανατίμηση των σοδειών καλαμποκιού-σόγιας», προσθέτοντας ότι ωστόσο δεν παρίσταται η ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή της αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι.

    Ήδη μέσα σε έξι εβδομάδες η τιμή άμεσης παράδοσης αυτών των προϊόντων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο έχει αυξηθεί 40%, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

      Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αξιωματούχος ζήτησε από «τα μέλη του Κογκρέσου να συνεργαστούν οπωσδήποτε με την κυβέρνηση για την εξεύρεση συγκεκριμένων τρόπων να βοηθηθούν οι αγρότες σε αυτές τις πολιτείες», που παλεύουν χωρίς επαρκείς υδάτινους πόρους να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις σοδειές τους.

       Ο Βίλσακ εξέφρασε την άποψη ότι «πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία σε βάθος ενός τέταρτου του αιώνα», εξερχόμενος του Οβάλ γραφείου, όπου αντήλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο Ομπάμα.

     Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο μπορεί να μην φθάνει στα επίπεδα της ξηρασίας του 1988, όμως έχει επεκταθεί σε πρωτοφανή έκταση, σημείωσε ο ίδιος.

       Στο Ιλινόι, τη Νεμπράσκα, το Μισούρι, το Κάνσας, την Αϊόβα, τη Νότια Ντακότα, την ανατολική Ιντιάνα, στη νότια Μινεσότα, στο Οχάιο και στο Κεντάκι – σχεδόν στην μισή έκταση των ΗΠΑ – το θερμόμετρο μέρες έχει σε πολλές περιπτώσεις αγκιστρωθεί στους 90 με 100 βαθμούς Φαρενάιτ (32 ως 34 βαθμοί Κελσίου) τις μεσημεριανές ώρες.

      Αναμένεται ότι η παραγωγή αμερικανικού καλαμποκιού «θα υστερήσει φέτος τουλάχιστον 7%» σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Ρόιτερς.

      Ανάλογα πώς θα κυλήσει, τελικά, όλος ο υπόλοιπος μήνας, η υστέρηση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, πιστεύουν. Μεγάλα θα είναι και τα ασφάλιστρα που θα ζητηθούν. Μόνον το 31% της συνολικής σοδειάς καλαμποκιού κατάφερε να διατηρήσει πολύ καλή έως αρίστη μορφή, ανακοίνωσε στο μεταξύ το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έναντι 35% που ανέμενε πλειοψηφία αναλυτών. Για τη σόγια, το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 34%.

    Παρόμοιας έκτασης και έντασης φαινόμενο, δεν είχε εκδηλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δεκέμβριο του 1956, ανέφερε.

     [ πηγή : Real.gr ]