Ανακοινώσεις

28-07-2012

Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να φτάσει τους 864 εκ. τόνους (ενώ οι πρώτες προβλέψεις την ανέβαζαν στους 917 εκ. τόνους), κάτι που σχετίζεται ισχυρά με την ξηρασία στις Η.Π.Α., η οποία φαίνεται να είναι η χειρότερη από το 1956. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η αμερικανική παραγωγή προβλέπεται να σημειώσει πτώση κατά 50 εκ. τόνους (μείωση κατά το 1/6), με τη διαθεσιμότητα να βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και την τιμή να ανεβαίνει σημαντικά.

Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση παραμένει ερωτηματικό, καθώς οι αυξημένες τιμές προβλέπεται να μειώσουν τη χρήση του ως ζωοτροφή, αλλά και να περιορίσουν την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Όμως και η παγκόσμια παραγωγή σιταριού εμφανίζεται αισθητά μειωμένη (-4,5%) σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το IGC. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 665 εκ. τόνους. Σοβαρή μείωση προβλέπεται στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ενώ αύξηση αναμένεται στην παραγωγή της Κίνας και της Ινδίας.

Η χρήση του για ζωοτροφή περιορίζεται σημαντικά, ενώ αυξάνει η ζήτηση για σιτάρι που προορίζεται για τρόφιμα ή για παραγωγή βιομηχανικού αμύλου και αιθανόλης. Στο τέλος της χρονιάς, τα αποθέματα προβλέπεται να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών.