Ανακοινώσεις

09-08-2011

Περί τα τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο – σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες – το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αγροτικές εκτάσεις του Δημοσίου οι οποίες παραχωρηθούν με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή με την καλλιέργεια προϊόντων με ζήτηση, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια. Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι αγρότες κάτω των 30 ετών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να αποκτούν οι αγρότες χωράφια που παρέμεναν για πολλά χρόνια ακαλλιέργητα. «Μιλάμε για 6 εκατ. στρέμματα της πατρίδα μας που θα αρχίσουν να καλλιεργούνται», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΑγροΤύπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τον περασμένο Μάιο. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο θα αποκτήσουν με «συμβολικό» ενοίκιο χωράφια οι αγρότες».
Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, 5 έως και 15 ετών, με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο το υπουργείο θα παραχωρήσει στις περιφέρειες το ψηφιακό αρχείο με τα σαφή όρια κάθε αγροτεμαχίου, διότι σύμφωνα με το υπάρχον δίκαιο αυτές είναι αρμόδιες να κάνουν τις μισθώσεις. Ακολούθως, κάθε περιφέρεια θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση στις περιοχές της (περιφερειακές ενότητες – πρώην νομοί δηλαδή) προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες. Σε κάθε περιφέρεια θα γίνει η επιλογή από τα αρμόδια όργανά της των δικαιούχων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και αποτυπώνονται σε κάθε Περιφέρεια τα χωράφια που υπάρχουν για αξιοποίηση. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ξεκαθάρισμα ποια είναι τα «καθαρά» χωράφια και ποια είναι τα «καταπατημένα».