Ανακοινώσεις

29-06-2013

Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προβλέπεται η κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντίζελ σε 20 εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κατανομή είχαμε 132.000 χιλιόλιτρα. Από την πλευρά τους άνθρωποι του κλάδου του βιοντίζελ σχολιάζουν στον ΑγροΤύπο ότι από όσα προκύπτουν έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ελληνική αγορά περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες ενώ η «πίτα» μειώθηκε. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι «έγινε μια αυστηρή πρόβλεψη προς τα κάτω. Τα διυλιστήρια πάντως υποσχέθηκαν ότι αν υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση θα προσαρμοστούν και θα πάρουν μεγαλύτερες ποσότητες».

Και προσθέτουν: «όσο μειώνεται η κατανομή σίγουρα δεν είναι θετικό για τον πρωτογενή τομέα. Φέτος πάντως φαίνεται ότι η καλλιεργητική περίοδος στην ελαιοκράμβη είναι καλή ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν ότι και ο ηλίανθος θα έχει υψηλές αποδόσεις».

Οι εταιρείες

Οι εταιρείες στις οποίες κατανέμεται φέτος το βιοντίζελ είναι οι εξής: 1) Βιοντίζελ Μον. ΕΠΕ, 2) Εκκοκιστήρια – Κλωστήρια Βορείου Ελλάδος Α.Ε., 3)Bioenergia Α.Ε., 4) Παύλος Πέττας ΑΒΕΕ, 5) Agroinvest S.A., 6) Τέιλορς Συμβούλων και Χρωμμάτων ΕΠΕ, 7) Ρεβόιλ Βιοκαύσιμα Α.Ε., 8) Mil Oil Hellas A.E., 9) Κατόιλ ΑΕΒΕ, 10)Φυτοενέργεια Α.Ε., 11)Staff ColoR Energy ΑΒΕΕ, 12)ΕΛ.ΒΙ ΑΒΕΕ, 13)Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., 14) Biodiesel Α.Ε., 15) Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., 16) GF Energy ΑΒΕΕ, 17) DP Lubrificanti s.r.l., 18) Ελιν Βιοκαύσιμα Α.Ε., 19) Μότορ Όιλ (Ελλάς) – Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. και 20) Μάνος Α.Ε.

Ενισχύσεις ενεργειακών

Για το μέλλον των ενισχύσεων των ενεργειακών καλλιεργειών μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Νέα ΚΑΠ, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αναστάσιος Χανιώτης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη θα παραμείνει η ενίσχυση των ενεργειακών καλλιεργειών μέσα από τον δεύτερο πυλώνα (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης) για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Η απόφαση

Τέλος σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής της Γεννικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την δημοσίευσης της απόφασης τα παρακάτω:
Α)Εγγυητική επιστολή εκδοθείσα από τραπεζικό ίδρυμα με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα
Β) Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα της εταιρείας