Ανακοινώσεις

04-07-2013

Με μέσες τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4,80 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 4,4 ευρώ το 2012, χωρίς να λογίζονται και τα σχεδόν 2 ευρώ από την προβλεπόμενη επιδότηση που θα δοθεί τόσο φέτος όσο και το 2014, εκτιμάται ότι θα κλείσει η καπνοπαραγωγική σεζόν στη χώρα, αφού η ζήτηση για τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη από τις διεθνείς καπνοβιομηχανίες.

Παρά το πρώιμο της διαδικασίας, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής σε μόλις ένα περίπου 5% από τις συνολικές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος στην Ελλάδα ξεκίνησε το «σπάσιμο» του πρώτου χεριού του προϊόντος, οι πληροφορίες από την καπνοπαραγωγική καρδιά της χώρας, το νομό Ροδόπης αναφέρουν ότι οι έμποροι έχουν ανεβάσει τις τιμές αγοράς από 10 έως και 35 λεπτά και ανάλογα την ποιότητα του καπνού κάποιοι παραγωγοί θα πληρωθούν ανά κιλό ποσά που θα υπερβούν αρκετά τα 5 ευρώ.
Η τελική «σούμα» βέβαια, που θα δείξει και το επίπεδο στο οποίο τελικά θα ισορροπήσει η φετινή τιμή για τον καπνό της ποικιλίας Μπασμά και Κατερίνης (είναι οι δύο που καλλιεργεί η χώρα, κυρίως) δεν θα βγει πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2014 και αυτό γιατί συνολικά η παραγωγή θα μαζευτεί προοδευτικά σε τέσσερα χέρια έως το χειμώνα.
 
«Σε περίπου δέκα μέρες το σπάσιμο του πρώτου χεριού θα είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλες τις περιοχές που καλλιεργείται καπνός και περί τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουν τα ζυγίσματα κι οι πρώτες παραλαβές από τους εμπόρους. Κατόπιν, σε διάστημα το αργότερο ενός μήνα, θα αρχίσουν κι οι πληρωμές για το καπνό που θα έχει παραληφθεί», εξηγούσε στο Agronews στις αρχές της εβδομάδας στέλεχος της ΣΕΚΕ, η οποία φέτος στο νομό Ξάνθης έχει συνάψει περίπου 3.700 συμβόλαια με παραγωγούς καπνού. 

Πανελλαδικά τα περισσότερα συμβόλαια έχει συνάψει η Μισιριάν, η οποία έχει σχεδόν 5.000 συνεργαζόμενους καπνοπαραγωγούς (εκ των οποίων οι πιο πολλοί στη Ροδόπη) στο πλαίσιο προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.