Ανακοινώσεις

31-08-2013
«Ένας από τους πυλώνες που θα μπορούσε να «πατήσει» ο τόπος, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, είναι η γεωργία μας, τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα. Γι’ αυτό κάνουμε την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος, μεγάλη μας στρατηγική επιλογή και στρέφουμε όλη την παραγωγική διαδικασία.», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου με την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο, από τη Philip Morris.

Υπουργός: Είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, θετική εξέλιξη για τον τόπο συνολικά, για την οικονομία μας και φυσικά πολύ θετική εξέλιξη για την απασχόληση και γενικότερα για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία μας, αλλά και για τη μεταποίηση.

 

 

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί λίγους μήνες πριν με τη συγκεκριμένη εταιρεία, που παρεμπιπτόντως είναι η πιο μεγάλη εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα είχαμε συνάψει μια συμφωνία, η χώρα μας με την εταιρεία, και δεσμεύτηκε η εταιρεία να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικού τύπου  καπνών για μια τριετία. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που μεταποιούν φύλλα καπνού έχοντας σίγουρη αυτή τη διάθεση έκαναν συμβάσεις με την εταιρεία Philip Morris. Έχοντας λοιπόν σίγουρη τη διάθεση των φύλλων καπνού που μεταποιούν, έκαναν ένα βήμα πίσω, στους γεωργούς, στους καπνοκαλλιεργητές κι έκαναν συμβάσεις με μεγάλους μεμονωμένους καπνοκαλλιεργητές, με ενώσεις τους, με συνεταιρισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουν αυτή την παραγωγή. Σε αυτές τις συμβάσεις ήρθε η τράπεζα με τη συμβολαιοποιημένη παραγωγή τους και άρχισε να δίνει ρευστότητα. Να λοιπόν που όλη η αλυσίδα παραγωγής έρχεται να ευνοηθεί γιατί ένας από τους τελευταίους κρίκους γυρίζει πίσω και λέει «εμένα με ενδιαφέρει αυτή η αλυσίδα παραγωγής».

 

 

Σε συνέχεια εκείνης της συμφωνίας, ήρθε η εταιρεία χθες και λέει ότι «εμένα με ενδιαφέρει βλέποντας αυτή την καλή συνεργασία και την αξιοπιστία που έχει αυτός ο τόπος να κάνω την Ελλάδα και μάλιστα την περιφέρεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Αγρίνιο- που είναι και οι παλιές εγκαταστάσεις  και οι αποθήκες της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ την οποία έχουν ήδη αγοράσει και επίσης είναι και το λιμάνι του Αστακού, τα τελωνεία κλπ.- κέντρο διακίνησης όλου του προϊόντος της εταιρείας που έρχεται στην Ευρώπη». Δηλαδή θα γίνει εκεί  το κέντρο logistics του καπνού για όλες τις θυγατρικές της συγκεκριμένης εταιρείας, σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνο οι 15.000 τόνοι καπνού να έρθουν να φορτωθούν, εκφορτωθούν στο λιμάνι, να μεταφερθούν στις αποθήκες οι οποίες εκσυγχρονίζονται πλέον, ώστε να επεξεργαστεί ακόμα καλύτερα αυτό το προϊόν κι όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, σκεφτείτε πόσος κόσμος θα εργαστεί κι εκεί, αλλά και σε δευτερογενείς δουλειές. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συμφωνία ευρύτερης σημασίας σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Είναι μια επένδυση σημαντική που γίνεται στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο και αυτό το κάνει ακόμα σπουδαιότερο. Είναι μια ένδειξη αξιοπιστίας στον τόπο μας και εμπιστοσύνης.

 

Δημοσιογράφος: Πως πάμε ως προς την παραγωγή καπνού; Εκτός από το Αγρίνιο ποιες άλλες περιοχές, η Ξάνθη;

 

Υπουργός: Το Αγρίνιο θα γίνει κέντρο διακίνησης. Η παραγωγή καπνού, ειδικά σε ότι αφορά στα ανατολικού τύπου καπνά, όλα γίνονται στην Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή οι μπασμάδες, αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αυτά που λέω «χρυσά φύλλα καπνού», καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Οι συμβάσεις που έκαναν τόσο οι ενδιάμεσες εταιρείες, οι επεξεργαστές των φύλλων, όσο και οι καλλιεργητές, είναι στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, επομένως και εκεί θα υπάρξει ανάπτυξη χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα. Επίσης θα υπάρχει και από εκεί διακίνηση αυτών των προϊόντων. Θα μου επιτρέψετε να πω, παρότι δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα γιατί το επεξεργαζόμαστε, πάντως βρισκόμαστε στη συζήτηση να βοηθηθεί και η έρευνα και η τεχνολογία, σχετικά με την καλλιέργεια του καπνού. Να γίνει δηλαδή πολύ καλύτερη δουλειά, να γίνει βελτίωση, να φτιαχτούν καλύτερες ποικιλίες, να δοκιμαστούν, να προσαρμοστούν στον τόπο μας. Υπάρχει στη Δράμα ένα μεγάλο καπνολογικό Ινστιτούτο του οποίου έχει συρρικνωθεί η δραστηριότητα του γιατί έχει περιοριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας η έρευνα και η τεχνολογία όλων των καλλιεργειών, όπως επίσης και στη κτηνοτροφία. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σαν Υπουργείο, ένεκα και του δικού μου ενδιαφέροντος ως Καθηγητή και Ερευνητή στα θέματα της γεωπονίας, αλλά και των απαιτήσεων της Ε.Ε. και των εποχών μας. Δεν μπορούμε να πάμε στη νέα εποχή χωρίς την επιστήμη, χωρίς τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία. Αυτοί που είναι ενδιαφερόμενοι σε όλη αυτή την αλυσίδα, από τη Philip Morris, από τους μεταποιητές των φύλλων καπνού, τις 4-5 μεγάλες ελληνικές εταιρείες, τις ενώσεις των καπνοκαλλιεργητών, τους συνεταιρισμούς, τους μεμονωμένους αγρότες και φυσικά το Κράτος και το Υπουργείο Γεωργίας, μπορούμε όλοι μαζί αν συμπράξουμε να βοηθήσουμε να ξαναζωντανέψει αυτό το ερευνητικό πεδίο. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες και ότι ακολούθησε μετά τη συμφωνία που κάναμε για το κριθάρι μπύρας με μια αντίστοιχη μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα και θα δείτε τι επιπτώσεις είχε αυτό. Θα δούμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα των σιτηρών, να ξαναζωντανέψει το Ινστιτούτο Σιτηρών. Αυτοί που βγάζουν χρήματα από τα ροδάκινα, ας βοηθήσουν να ξαναζωντανέψει στη Νάουσα αυτός ο Σταθμός και το Ινστιτούτο, να ξαναδούμε τo γενετικό τους υλικό, να βρούμε ποικιλίες ανθεκτικές στη ξηρασία. Έρχονται κλιματικές αλλαγές. Πρέπει να συμπράξουμε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έρχονται. Να μην είναι μόνο του το Κράτος. Με τις δυσκολίες που έχει τώρα θα δυσκολευτεί να τα κάνει όλα αυτά τόσο γρήγορα.

 

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ανησυχίες, ερευνητής πρωτίστως και ξέρω ότι το τρέχετε το θέμα πάρα πολύ. «Επιβιώσατε» και του ανασχηματισμού και δεν είναι λίγο αυτό κύριε Υπουργέ.

 

Υπουργός: Προσπαθούμε να είστε σίγουρη γιατί είναι και πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει τη γεωργία έναν από τους πυλώνες, που μπορεί να «πατήσει» ο τόπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπως και ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες.

Ένας από τους πυλώνες που θα μπορούσε να «πατήσει» ο τόπος, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, είναι η γεωργία μας, τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα. Γι’ αυτό κάνουμε την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος, μεγάλη μας στρατηγική επιλογή και στρέφουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και μάλιστα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που σε λίγο θα αρχίσει, καθώς τελειώνει η τρέχουσα, θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση, ώστε να υποστηρίξουμε αυτή την ποιότητα με πολλούς και ποικίλους τρόπους.«Σας θυμίζω ότι η εταιρεία ήρθε κι αγόρασε την ελληνική εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Έχει κάνει ήδη μια μεγάλη επένδυση εδώ στον Ασπρόπυργο Αττικής και συνεχίζει αυτή την επένδυσή της για να δημιουργήσει αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο στο Αγρίνιο. Όλα αυτά δεν οφείλονται στα χαμηλά μεροκάματα. Εξάλλου η χώρα μας στα θέματα του καπνού δεν έχει χαμηλότερα μεροκάματα από τα Σκόπια, τη Νότια Βουλγαρία και από την Τουρκία. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα κάνει και πολύ πιο φθηνά. Είναι η ποιότητα κατά την άποψή μας και φυσικά η εμπιστοσύνη που δείχνουν αυτή την ώρα στην ελληνική κυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, σχετικά με τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο, από τη Philip Morris.

Υπουργός: Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση. Σας θυμίζω ότι έρχεται σαν συνέχεια μιας προηγούμενης συμφωνίας που κάναμε, περίπου 6 μήνες πριν. Η συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία έχει κάνει μια συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο και την υπέγραψε μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου δεσμεύτηκε να αγοράσει το 50% των ελληνικών, ανατολικού τύπου, καπνών, τα γνωστά μας αρωματικά καπνά, οι μπασμάδες που καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν πολύ θετικό και οι συνέπειες ήταν να φτάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση. Οι ελληνικές εταιρείες που κάνουν μεταποίηση των φύλλων καπνού, γιατί αυτοί προμηθεύουν στη συγκεκριμένη πολυεθνική τα προϊόντα τους, όταν είδαν ότι μια μεγάλη πολυεθνική θα αγοράζει το 50% της παραγωγής τους αμέσως άρχισαν να κάνουν με μεγάλους παραγωγούς, μικρούς παραγωγούς, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, συμβάσεις για την καλλιέργεια αυτών των καπνών. Μάλιστα σε αυτές τις συμβάσεις μπήκε στη συνέχεια η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ και είπε ότι αυτά τα κάνω εγώ συμβολαιοποιημένη παραγωγή και δίνουμε ρευστότητα από την πρώτη μέρα στους καπνοκαλλιεργητές. Αυτό ήταν η πρώτη άμεση συνέπεια εκείνης της αρχικής συμφωνίας.

Τώρα έρχεται η εταιρεία και λέει ότι εγώ, ευχαριστημένη από τη συμφωνία που είχα με την Ελλάδα, έρχομαι και κάνω την Ελλάδα, συγκεκριμένα την Περιφέρεια, το Αγρίνιο, διαμετακομιστικό κέντρο όλων των καπνών αυτού του τύπου που εισάγονται από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη. 15.000 τόνοι καπνού αυτού του τύπου εισάγονται και φτάνουν στην Ευρώπη από όλο τον κόσμο για λογαριασμό μόνο αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτά όλα θα φτάνουν στο Αγρίνιο στο λιμάνι του Αστακού, θα εκτελωνίζονται από εκεί, θα αναβαθμιστούν όλες οι αποθηκευτικές δυνατότητες που έχει η εταιρεία και μετά την επεξεργασία τους θα εξάγονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αναλογιζόμενοι τις ποσότητες που σας περιγράφω, είναι μεγάλο πράγμα για την ανάπτυξη της περιοχής, δίνει δουλειά άμεσα σε πάρα πολλούς ανθρώπους και έμμεσα, δε θα ξεφορτωθούν αυτά στο λιμάνι του Αστακού; Θα φορτωθούν αυτοί οι 15.000 τόνοι να πάνε στις αποθήκες, θα δουλέψουν τα φορτηγά, οι φορτοεκφορτωτές, τα τελωνεία;

 

Δημοσιογράφος: Ο τομέας των καπνών πώς πηγαίνει στη χώρα μας και πώς πήγαινε μέχρι να γίνει αυτή η συμφωνία;

 

Υπουργός: Τα συγκεκριμένα καπνά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα ανατολικού τύπου καπνά, αυτά που εγώ αποκαλώ για τη χώρα μας «χρυσά φύλλα», πολλοί προσπάθησαν να παράγουν αυτής την ποιότητας καπνά, ακόμα και γειτονικές χώρες, όπως η Ν. Βουλγαρία , η Σερβία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Τουρκία που θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ίσως και λίγο φθηνότερα, αλλά δεν μπόρεσαν. Γι’ αυτό και βλέπουμε τις εταιρείες να ζητούν τόσο επίμονα τα ελληνικού τύπου αρωματικά καπνά. Η βάση αυτής της παραγωγής είναι η Ελλάδα. Όλα αυτά όμως θα διακινούνται στην Ευρώπη, από τις θυγατρικές εταιρείες που έχει η συγκεκριμένη πολυεθνική, μέσω του Αγρινίου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό πέραν της εμπιστοσύνης της εταιρείας στη χώρα μας.

 

Δημοσιογράφος: Σε μια συζήτηση άκουσα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν ήρθε η Philip Morris εδώ επειδή είμαστε καλοί, μας αγάπησε ξαφνικά ή έχουμε πολύ καλά καπνά ή πολύ καλή διοίκηση και μπορεί να συνεργαστεί, αλλά επειδή τη συμφέρει. Έχει αλλάξει η κρίση τα δεδομένα που υπολογίζει ένας επιχειρηματίας, μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς. Ας πούμε η μείωση του κόστους εργασίας, η ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, η ελαστικοποίηση γενικώς των όρων που υπάρχουν πλέον ώστε να έρθει κάποιος να επενδύσει.

 

Υπουργός: Είναι η ποιότητα των ελληνικών καπνών που έφερε την εταιρεία. Σας θυμίζω ότι η εταιρεία ήρθε κι αγόρασε την ελληνική εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Έχει κάνει ήδη μια μεγάλη επένδυση εδώ στον Ασπρόπυργο Αττικής και συνεχίζει αυτή την επένδυσή της για να δημιουργήσει αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο στο Αγρίνιο. Όλα αυτά δεν οφείλονται στα χαμηλά μεροκάματα. Εξάλλου η χώρα μας στα θέματα του καπνού δεν έχει χαμηλότερα μεροκάματα από τα Σκόπια, τη Νότια Βουλγαρία και από την Τουρκία. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα κάνει και πολύ πιο φθηνά. Είναι η ποιότητα κατά την άποψή μας και φυσικά η εμπιστοσύνη που δείχνουν αυτή την ώρα στην ελληνική κυβέρνηση.

 

Δημοσιογράφος: Άρα θέλετε να πείτε ότι μπαίνουμε σε μια τροχιά αξιοποίησης και του πλούτου της χώρας μας;

 

Υπουργός: Φυσικά.

 

Δημοσιογράφος: Βλέπετε αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια; Βλέπετε αλλαγές σε αυτό το πεδίο. Διότι το ότι η χώρα μας παράγει φοβερής ποιότητας και πολλά προϊόντα αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι πως αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας.   

 

Υπουργός: Την ίδια περίοδο πέρυσι που υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Philip Morris υπογράψαμε άλλη μια αντίστοιχη συμφωνία με μια μεγάλη εταιρεία που παράγει εξαιρετική μπύρα στη χώρα μας με το δικό μας εξαιρετικής ποιότητας κριθάρι, το γνωστό δίστιχο κριθάρι που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, η συμφωνία προέβλεπε να διπλασιάσει τη συμβολαιακή γεωργία για την παραγωγή κριθαριού που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία στη χώρα μας και πράγματι το διπλασίασε και σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, καθώς πήγε κοντά στα 40.000 στρέμματα συμβολαιακής παραγωγής κριθαριού.

 

Δημοσιογράφος: Την ανάπτυξη από εκεί την περιμένουμε. Από τη γη μας και από τους θησαυρούς της. Όμως υπάρχουν και οι αγκυλώσεις, υπάρχουν και τα προβλήματα και οι γραφειοκρατίες, η έλλειψη ιδεών και φαντασίας.

 

Υπουργός: Δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε είναι χρυσά. Αλλά λέω ότι υπάρχει μια δυνατότητα κι αυτή η στρατηγική επιλογή που κάναμε και από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν μπορούμε να παίξουμε σε μια γεωργία χαμηλού κόστους, δεν μπορούμε να παράξουμε κάτι φθηνότερα από άλλες χώρες, πόσο κάτω θα πάμε τα μεροκάματα; Μπορούμε όμως να παράξουμε κάτι ποιοτικότερο που ναι μεν κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αυτή την ώρα πολύς κόσμος θέλει να καταναλώσει αυτά τα ποιοτικά προϊόντα.