Ανακοινώσεις

02-09-2013

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος του καλοκαιριού που επικράτησαν στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, απειλούν με μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις στην παραγωγή καλαμποκιού και ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που φαίνεται να έχει σαν αποτέλεσμα μια αυξητική τάση των διεθνών τιμών του. Έτσι την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια αύξηση στις διεθνείς τιμές κατά 6,5 % σε σχέση με τις τιμές των εμπορικών συμφωνιών του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Η βελτίωση των διεθνών τιμών εξηγείται και από την πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν, για μείωση των αποδόσεων κατά 25 κιλά το στρέμμα, στους 697 τόνους, υποχωρώντας κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. 
Για τα προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού κάνει λόγο και το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC). Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο, που εξέδωσε στις 30 Αυγούστου, αναμένεται μια απώλεια στις αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγής καλαμποκιού αναμένεται να κυμανθεί την περίοδο 2013/2014 στους 945 εκατ. τόνους. Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή προβλέπεται να υπάρξει στις ΗΠΑ, ενώ αυξημένη προβλέπει το IGC να είναι φέτος και η παγκόσμια ζήτηση κατά 5%.