Ανακοινώσεις

08-10-2013

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca έδωσαν στη δημοσιότητα τις τελικές τους εκτιμήσεις για την παραγωγή σιτηρών φετινής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σύμφωνα με αυτές, τόσο η ποιότητα όσο και η παραγωγή θα «κινηθούν» σε καλά επίπεδα φθάνοντας τους 298 εκατ. τόνους. Σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 9,5 % από τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ωστόσο στην σχετική ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Copa – Cogeca τονίζουν ότι λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής, πολλά σιτηρά μένουν ακόμη στα χωράφια. Το θέμα συζητήθηκε από την ομάδα εργασίας σιτηρών των Copa - Cogeca. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ομάδας, κ. Max Schulman, από τη Φινλανδία, τόνισε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή των σιτηρών στην Ε.Ε. των 27 σημειώνει αύξηση έως 9,5% το τρέχον έτος σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Επίσης, οι παραγωγές είναι καλής ποιότητας ενώ καλή είναι και η περιεκτικότητα των σιτηρών σε πρωτεΐνες».

Ειδικότερα, η παραγωγή μαλακού σίτου στην Ε.Ε. των 27 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό 8,6% σε 134 εκατ. τόνους, η παραγωγή κριθαριού κατά 7,9% και η παραγωγή καλαμποκιού κατά 13,2%. Παρόλα αυτά – σύμφωνα με την ανακοίνωση των Copa και Cogeca, συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή αραβόσιτου εξαιτίας αλλαγών στις ποικιλίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν λόγω της καθυστερημένης και πολύ δροσερής άνοιξης. «Ένα μέρος των δημητριακών παραμένει ακόμα στα χωράφια λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής», αναφέρουν οι Copa – Cogeca.

«Οι γεωργοί κατά συνέπεια θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να είναι ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Αυτά είναι: καλή πιστοποίηση σπόρων σποράς, αλλά και καλά φυτοπροστατευτικά προϊόντα», σημειώνει ο κ. Max Schulman.

Και καταλήγει: «Η ακραία αστάθεια στις αγορές αγροτικών προϊόντων επηρεάζει τα εισοδήματα των αγροτών με απώλειες έως και 50 ευρώ ανά τόνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της αγοράς για την κάλυψη των κινδύνων των τιμών δεδομένου του γεγονότος ότι το κόστος παραγωγής συνεχίζει να σημειώνει άνοδο».