Ανακοινώσεις

09-10-2013

Τις τελικές τους εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων της φετινής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, έδωσαν στη δημοσιότητα (μετά τις εκτιμήσεις για τα σιτηρά) οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή ελαιοκράμβης της Ε.Ε. «επιστρέφει» σε κανονικά επίπεδα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των Copa και Cogeca αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιοκράμβης της Ε.Ε. των 27 θα παρουσιάσει άνοδο έως και 17,2% «αγγίζοντας» τους 20,4 εκατ. τόνους. «Το γεγονός αυτό μαρτυρά την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας ελαιοκράμβης και την ικανότητά της να επιβιώνει σε κακές καιρικές συνθήκες. Η καλλιέργεια του ηλίανθου χαρακτηρίζεται επίσης, πολλά υποσχόμενη», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Copa και Cogeca.

Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από την αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους των Copa - Cogeca.

Για το θέμα ο Γάλλος Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, κ. Gerard Tubery τόνισε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Ε.Ε. των 27 έφθασε τους 27.381 εκατ. τόνους την φετινή περίοδο σημειώνοντας μια αύξηση έως 11,9% σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ειδικά η ελαιοκράμβη εκτιμάται να φθάσει τους 20,4 εκατ. τόνους σημειώνοντας αύξηση κατά 17,2%».

Και πρόσθεσε: «η καλή παραγωγή στην Ε.Ε. βοηθάει στο να εξασφαλιστεί μια καλή προσφορά των πρωτεϊνών για τον κτηνοτροφικό τομέα της Ε.Ε., εν μέσω εντάσεων που σημειώνονται στην παγκόσμια αγορά». Καταλήγοντας ο κ. Gerard Tubery ανέφερε: «Οι γεωργοί της Ε.Ε. πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως τα προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών έτσι ώστε να εξασφαλίσουν καλή συγκομιδή ελαιοκράμβης και να διατηρήσουν τα μερίδια τους στην παγκόσμια αγορά».

Τέλος από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Copa και Cogeca, Pekka Pesonen, δήλωσε τα εξής: «το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι σημαντικός εξαγωγέας ελαιοκράμβης στην παγκόσμια αγορά δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την παραγωγή τροφίμων καθώς επίσης και την παραγωγή καυσίμων στην Ε.Ε.».