Ανακοινώσεις

24-10-2013

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ, των αγροτών που λειτουργούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ), κ. Θωμάς Κουτσουπιάς: «Με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Καταρχήν οι τράπεζες είχαν δώσει μια 6μηνη διορία και πλέον αυτή παρήλθε, οπότε τα δάνεια πλέον καθίστανται ληξιπρόθεσμα και οι αγρότες – επενδυτές θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον φόρο υπερημερίας».

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν και τον ΦΠΑ. Με λίγα λόγια θα πρέπει να δουλεύουν στα χωράφια για να ξεχρεώνουν τράπεζα και εφορία. Το ερχόμενο Σάββατο στην Αιτωλοακαρνανία θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση γι’ αυτό το ζήτημα. Η στάση που θα κρατήσουμε θα πρέπει να είναι δυναμική. Έχουμε κάνει πολύ καιρό υπομονή και πλέον έχει εξαντληθεί».

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΕΣΑΦ αναφέρει:

Πράγματι η πληρωμή των επαγγελματιών αγροτών καθυστερεί για επτά και πλέον μήνες, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που διέθεσαν στο δίκτυο από τον Μάρτη του 2012 και εφεξής. Αντίθετα καλούνται να καταβάλουν συνεχώς και χωρίς διακοπή τον ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια πώλησης, που έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα και τα οποία παραμένουν ανεξόφλητα.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις των παραπάνω αγροτών (υψηλό ποσό δανείου και ύψος επιτοκίου για την κατασκευή των πάρκων) και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχουν καταστήσει τη λειτουργία των αγροτικών Φ/Β ελλειμματική και έχουν φέρει τους ιδιοκτήτες τους σε απόγνωση λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Είναι κατά συνέπεια απόλυτα αναγκαίο να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους αγρότες τα οφειλόμενα σ΄ αυτούς ποσά από τον ΛΑΓΗΕ.