Ανακοινώσεις

04-12-2013

Νυχτερινή συγκομιδή ελιάς δοκιμάζει σε πιλοτικό επίπεδο στη γειτονική Ιταλία μια εκμετάλλευση στο Ουτζέντο της Απουλίας, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας.

Φέτος ο καιρός στην Ιταλία ήταν αντίξοος με ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βορρά και τις υψηλές θερμοκρασίες στο Νότο. Εξαιτίας της ζέστης, ορισμένοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν για κάποιες μέρες τη συγκομιδή της ελιάς, για να μην καταστραφεί ο καρπός. Κι αυτό, διότι αν οι ελιές αποθηκευτούν για μακρύ χρονικό διάστημα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκληθεί αναερόβια ζύμωση που ρίχνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

H θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να καταστρέψει την ένταση και το άρωμα του ελαιολάδου.

Στο Ουτζέντο της Απουλίας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επικρατεί ηλιοφάνεια και ζέστη, η θερμοκρασία του καρπού μετά τη συγκομιδή και πριν την έκθλιψη συχνά ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της ψυχρής έκθλιψης πάνε στο κενό και οι παραγωγοί της περιοχής δυσκολεύονται να παράγουν προϊόν ανώτερης ποιότητας.

Για να ξεπεράσει τη δυσκολία αυτή, η εκμετάλλευση του Τζιοβάνι Μελκάρνε στο χωριό Φορεσταφόρτε της Απουλίας σκέφτηκε μια πρωτότυπη λύση. Στις 16 Οκτωβρίου, οργάνωσε την πρώτη ολονύκτια συγκομιδή της ελιάς.

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί για τον τρύγο του αμπελιού στη Σικελία, αλλά αποτελεί καινοτομία για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Ιταλία. Εντάσσεται μάλιστα σε ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνεται από κοινού από την ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, το Ινστιτούτο Επιστημών Παραγωγής Τροφίμων και το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.

Τα οφέλη της νυχτερινής ελαιοσυγκομιδής παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για τη νέα ΚΑΠ που οργανώθηκε στο Ουτζέντο. Όπως ανέφερε ο Πανταλέο Πιτσίνο, πρόεδρος της Coldiretti της επαρχίας του Λέτσε, «οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να καταστρέψουν τα αρώματα του ελαιολάδου. Όμως τα αρώματα αυτά, μαζί με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μπορούν να διατηρηθούν αν η συγκομιδή γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας , όταν επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Με αυτό το φιλόδοξο πείραμα, θέλουμε να ανυψώσουμε τον πήχη της ποιότητας, και να ενισχύσουμε στο συλλογικό φαντασιακό την σύνδεση της Απουλίας με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας».

Η νυχτερινή συγκομιδή συνδυάστηκε με την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενώ οργανώθηκε και γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Κατά τις νυχτερινές συγκομιδές που θα οργανωθούν φέτος, θα συλλέγουν δείγματα υπό διαφορετικές συνθήκες, τα οποία θα εξεταστούν χημικά και οργανοληπτικά ώστε να διαπιστωθεί η διαφορά από τις ελιές που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η στρατηγική αυτή στο μέλλον μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους Ιταλούς παραγωγούς.