Ανακοινώσεις

18-01-2014

Βάζει… πλάτη και η ΜΕΒΓΑΛ για να μην παρατηρηθεί κενό στην τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας Κρι – Κρι, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία ώστε να ορθοποδήσει γρήγορα από την καταστροφική πυρκαγιά της παραμονής Χριστουγέννων, που έθεσε εκτός λειτουργίας την μονάδα γιαούρτης και μέρος της μονάδας γάλακτος.

Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες για την οποία είχε προϊδεάσει τόσο το Agronews, όσο και η Agrenda με δημοσίευμα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, υπογράφεται σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και προβλέπει ότι η Μεβγάλ θα αναλάβει να παράξει φασόν για λογαριασμό της Κρι–Κρι μια ευρεία, σε είδη (στραγγιστά, παιδικά, με φρούτα κλπ) και συσκευασίες γκάμα γιαουρτιών.

Η συγκεκριμένη παραγωγή, όπως έγινε γνωστό στο Agronews, θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς της Βορείου Ελλάδος και θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει καταστεί δυνατό να κατασκευαστεί εκ νέου η καινούρια μονάδα γιαούρτης της Κρι – Κρι στις εγκαταστάσεις της στις Σέρρες.

Ανάλογη συμφωνία κατά τις ίδιες πηγές έχει ήδη συνάψει η Κρι–Κρι από την πρώτη κιόλας στιγμή με τη ΝΕΟΓΑΛ, στη γειτονική Δράμα, η οποία παράγει φασόν παραδοσιακό γιαούρτι Κρι – Κρι, καθώς και το φρέσκο παστεριωμένο γάλα της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας.

Για την αγορά της νοτίου Ελλάδος, εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται ανάλογη συμφωνία συνεργασίας με τη Δέλτα. Θυμίζουμε ότι η Κρι – Κρι συνεργάζεται με περίπου 26-28 αγελαδοτρόφους από τις Σέρρες και εισκομίζει σε καθημερινή βάση και με ιδιόκτητο δίκτυο βυτίων, περί τους 45-50 τόνους αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, από την αρχή τα στελέχη της εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας είχαν σπεύσει να καθησυχάσουν όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι δεν πρόκειται να πετάξουν ούτε σταγόνα γάλα και έχουν τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή τους αυτή.

Δεν έχει επίσης παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα, ούτε στο θέμα των πληρωμών, στις οποίες ανέκαθεν ο ιδιοκτήτης της Κρι – Κρι κ. Παναγιώτης Τσινάβος υπήρξε κάτι περισσότερο από τυπικός αφού, όπως τονίζεται από παραγωγούς «πάντα, γύρω στις 10-12 του κάθε μήνα, πιστώνονται  στους λογαριασμούς μας τα χρήματα για τις παραδόσεις του προηγούμενου μήνα».

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στην Κρι – Κρι από την πυρκαγιά, υπολογίζεται στο ποσό των 18,75 εκατ. ευρώ. Οι καταστρεμμένες υποδομές, όπως και το περιεχόμενό τους  ήταν ασφαλισμένα και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να προκύψει επιβάρυνση στην εταιρεία επί των αποτελεσμάτων της χρήσης.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα της είσπραξης της ασφαλιστικής αποζημίωσης, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει πως αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, στην παρούσα φάση, αλλά σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Ως προς την αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας γαλακτοκομικών, εν τω μεταξύ, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι έχει καταρτιστεί, ήδη, επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης ανοικοδόμησης νέου εργοστασίου στον ίδιο χώρο και εκτίμησε ότι με το νέο εργοστάσιο, η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας των γαλακτοκομικών αναμένεται εντός του 2014.

Για τη χρηματοδότηση, εξάλλου, της νέας επένδυσης θα χρησιμοποιηθούν καταρχήν τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την είσπραξη μέρους της αποζημίωσης ως προκαταβολής και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξασφάλιση νέων γραμμών χρηματοδότησης.

 

Λεωνίδας Λιάμης