Ανακοινώσεις

29-03-2014

Προς ψήφιση οδεύει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΝ, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά για βασικά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το γάλα και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση δεν αναμένει πλέον εκπλήξεις κατά την ψηφοφορία και εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί τόσο από το σύνολο των βουλευτών της συγκυβέρνησης, όσο και από ανεξάρτητους βουλευτές. Παρά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε κυρίως η απειλή παραίτησης από το κυβερνητικό σχήμα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η τριήμερη μάχη στη Βουλή θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την Κυβέρνηση. Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που θα φέρει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην αγορά προϊόντων όπως το γάλα, το ελαιόλαδο και το ψωμί;

Ως προς το γάλα:

  • Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας".
  • Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
  • Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής" όπως λέμε: π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών" κλπ.
  • Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της υψηλής θερμικής επεξεργασίας που περιορίζει τη θρεπτική του αξία. Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

Αντίθετοι με την κατάργηση του φρέσκου γάλακτος οι κτηνοτρόφοι

Αντίθετοι στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» από το γάλα 5 ημερών που ανακοινώθηκε ως συμφωνία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης είναι οι κτηνοτρόφοι. Ειδικότερα σε επιστολή του ο ΣΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Θεωρούμε κοροϊδία το γάλα μιας ημέρας, αφού είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία». (Δείτε εδώ την επιστολή των κτηνοτρόφων)

Ως προς το ελαιόλαδο:

  • Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Ως προς το ψωμί:

  • Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
  • Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.

Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα, στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.

  • Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
  • Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.
  • Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.

Δηλώσεις Χατζηδάκη

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στην εισήγηση του, στο νομοσχέδιο, έχει αξιοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε το 82% περίπου των προτάσεων ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα). Ένα 5% των προτάσεων, επίσης, θα εξετασθεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και θα εξετασθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε εδώ το πολυνομοσχέδιο

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση