Ανακοινώσεις

14-07-2014
Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι επέλεξαν αυτήν την ημέρα για να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση.

Το taxisnet αναμένεται σήμερα να δοκιμάσει τις αντοχές του καθώς ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθεί σήμερα έως το βράδυ που λήγει και η σχετική προθεσμία φέρνει το σύστημα στα όριά του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 5,7 που, σύμφωνα με το σχετικό αριθμό υπόχρεων, πρέπει να υποβληθούν. Από αυτές τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 42,38% είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να καταβάλλουν μέσο φόρο 1.366 ευρώ. Το 20,5% είναι πιστωτικές με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό φόρου να διαμορφώνεται στα 255 ευρώ. Το υπόλοιπο 37% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικό.

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις καθώς και ότι έως το τέλος της σχετικής προθεσμίας περίπου το 98% των φορολογικών δηλώσεων θα έχει υποβληθεί κανονικά. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι θα χάσουν τη σχετική προθεσμία με αποτέλεσμα να κληθούν στο μέλλον να καταβάλουν πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 100 ευρώ ενώ, εφόσον είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ή αγρότες, θα πληρώσουν και πρόσθετο φόρο λόγω μη αναγνώρισης των αποδείξεων.

Επίσης, όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η κατ΄εκτίμηση βεβαίωση φόρου. Τα εκκαθαριστικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται να εκδοθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφορία, όπως είναι οι μισθοί και οι συντάξεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ο μέσος όρος των τελευταίων ετών για το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο φόρος που θα προκύψει με τα φετινά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Στην περίπτωση εξόφλησης του συνόλου του φόρου έως το τέλος Ιουλίου χορηγείται έκπτωσης 1,5%.