Ανακοινώσεις

06-09-2014

Το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου με 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί  στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, η έκθεση με τίτλο «Καπνός/Tobacco 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά/101 notes on oriental tobacco».

Τα εγκαίνια την εν λόγω έκθεσης που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς του Πολιτιστικού της Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00.

Ο επισκέπτης, μέσα από αντικείμενα-έγγραφα και φωτογραφίες, θα έχει την ευκαιρία να διατρέξει την ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.

Η έκθεση αναδεικνύει τον ανατολικό καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό προσεγγίζοντάς τον ιστορικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές. Άλλωστε ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά γεωργικά προϊόντα της χώρας μας καθώς τα ελληνικά καπνά ήταν και είναι ποιοτικά ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η εργασία στον τομέα επεξεργασίας του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συνετέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων, όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη. Επηρέασε τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων και συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τραπεζικού κλάδου. Μέσα από τα σπάνια αντικείμενα συλλογών του εξωτερικού, τεκμηρίων από αρχεία της χώρας καθώς και φωτογραφικού υλικού από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, φωτίζονται όλες αυτές οι διαφορετικές λειτουργίες του καπνού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης και την ιστορική μελέτη η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Ρεντετζή. Συμμετοχή στην έκθεση έχει επίσης το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζοντας τεκμήρια βιομηχανικής κληρονομιάς που αφορούν στην κατασκευή εκσυγχρονισμένων καπναποθηκών στην πόλη της Καβάλας τη μεταπολεμική περίοδο.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι τις καθημερινές (08:00 - 21:00), το Σάββατο (11:00 - 14:00) και την Κυριακή (18:00 - 21:00)

Περισσότερες πληροφορίες στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12–14, Λαδάδικα), στα τηλέφωνα: 2310/385651 και 385661