Ανακοινώσεις

22-09-2014
Ελέγχους στο τι γίνεται με τους φόρους στα αγροτεμάχια, καθώς και στα αγροτεμάχια με κτίσμα αν έχουν δηλωθεί στο Ε9, συνιστούν - μεταξύ άλλων - οι φοροτεχνικοί με αφορμή την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του TaxisNet των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Τα νέα εκκαθαριστικά αφορούν τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Taxis, με την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης διορθώθηκαν:
(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.
(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Σημειώνεται πως τα εν λόγω εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου μαζί με τις έξι δόσεις του φόρου, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ανακοινώσει ότι αυτό θα συνέβαινε σήμερα Δευτέρα.


Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, με την τελευταία ως 27 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο πρόκειται να υπάρξει νέα εκκαθάριση για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Τον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η εφαρμογή για να δοθούν οι απαλλαγές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω.