Ανακοινώσεις

23-10-2014

Κατατίθεται την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή θα έχουν και οι αγρότες-οφειλέτες του ΟΓΑ, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν όσοι το πράξουν θα γλυτώσουν από το μέτρο της παρακράτησης των ενισχύσεων το οποίο απειλεί να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Κι αυτό γιατί το υπουργείο… βιάζεται να ξεκινήσει τους συμψηφισμούς από το τέλος κιόλας του μήνα ενώ η έναρξη ισχύος της ρύθμισης δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία με τη ρύθμιση προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής ενώ για χρέη έως 15.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα έως και 100 δόσεων (υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και εισοδηματικές).

 

Για χρέη υψηλότερα των 15.000 ευρώ και έως 1 εκατ. ευρώ οι δόσεις θα είναι έως 72.

 

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Αναλυτικότερα

 

-Οφειλές έως 15.000 ευρώ θα μπορούν -υπό προϋποθέσεις- θα ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις.  Για την παροχή των 100 δόσεων θα πρέπει να καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα εισοδηματικά.

-σε 72 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, έως ένα εκατ. ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο δεν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης.

 

-το επιτόκιο που θα χρεώνει το δημόσιο μειώνεται από σε 4,56% από  8,05%

 

-οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται από 20% έως 100%

 

 

 

Ειδικότερα, οι εκπτώσεις είναι:

 

-100% για εφάπαξ καταβολή

 

-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

 

-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

 

-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

 

-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

 

-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

 

-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

 

-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσειw

 

 

 

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές του Οκτωβρίου. Δηλαδή θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές στο ταμείο του και τους φόρους που λήγουν τον Οκτώβριο.

 

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους ενώ όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής θα έχουν μπόνους έκπτωσης από τις προσαυξήσεις 20% εφόσον παραμείνουν σε αυτήν και δεν επιλέξουν τη νέα ρύθμιση.

 

(Πληροφορίες από capital.gr)