Ανακοινώσεις

18-09-2020
Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή των τοπικών γεωπόνων διοργανώθηκαν και συνεχίζονται τα field days για το πακέτο λύσεων των καλαμποκιών DEKALB σε όλη τη χώρα, με προσήλωση στην αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας από την COVID-19. Παρουσιάζεται το σύνολο των λύσεων που καθιστούν τα καλαμπόκια DEKALB αυτά που δίνουν αξία στην καλλιέργεια του καλαμποκιού με το συνδυασμό νέου γενετικού υλικού, της άριστης πυκνότητας σποράς ανάλογα με τις συνθήκες του περιβ... (συνέχεια)
07-09-2020
Ποιες είναι οι διαδικασίες για μία σωστή αποφύλλωση; Η πρώτη επέμβαση υλοποιείται με τον ψεκασμό κατάλληλων σκευασμάτων αιθυλενίου, τα οποία δρουν στα φύλλα και στα καρύδια. Τα σκεύασματα επιταχύνουν και αυξάνουν το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών πριν από τη συγκομιδή, κινητοποιούν τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών στα καρύδια, πρωιμίζουν τη συγκομιδή και υποβοηθούν την αποφύλλωση. Έπειτα εφαρμόζονται τα αποφυλλωτικά Carfentrazone-ethyl (Spotlight) και Pyraflufenethyl 2,5%β (Kabuki),για την επίτε... (συνέχεια)
03-09-2020
Η BASF ξεκίνησε από το 2019 την επικοινωνία του εμπορικού ονόματος InVigor® για τα Υβρίδια Ελαιοκράμβης. Το όνομα InVigor® είναι καθιερωμένο εδώ και χρόνια στις αγορές της Ευρώπης και του Καναδά, καθώς προσφέρει : ► Υψηλή και σταθερή στρεμματική απόδοση ► Υψηλή περιεκτικότητα ► Εξαιρετική ποιότητατων υβριδίων σε λάδι Όσον αφορά στην παραγωγή ελαιοκράμβης στην Ελλάδα, τα μεγέθη ως προς την έκταση της καλλιέργειας διαφέρουν. ... (συνέχεια)
31-08-2020
Οι ασθένειες ξύλου στο αμπέλι αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας την τελευταία δεκαετία όχι μόνο στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως.  Προκαλούν άμεσα μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ενώ έμμεσα οδηγούν σε σημαντική μείωση της παραγωγικής ζωής ενός αμπελώνα. Προσβάλλονται τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι αμπελώνες με αποτέλεσμα ο κλάδος να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό αμπέλου και οίνο... (συνέχεια)
29-08-2020
Σε μεμονωμένα χωράφια με βαμβακοκαλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Φωτολίβους, στην οποία καταγράφεται και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βάμβακος στην ΠΕ Δράμας, διαπιστώθηκαν προσβολές της ασθένειας της βακτηριακής σήψης του βαμβακιού, όπως εξήγησε χθες στα «Χ» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου. Πρόκειται για μια γνωστή ασθένεια, όπως είπε, η οποία υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας. Φέτος οι μετ... (συνέχεια)
22-08-2020
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας με γνώμονα την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην πρωτογενή παραγωγή υπέγραψαν από κοινού Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων που ενισχύονται.  Στη συγκεκριμένη απόφαση εμπίπτουν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) καθώς και μεγάλων ε... (συνέχεια)
21-08-2020
Για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές νέες τεχνολογίες. Αναφέρθηκα στο προηγούμενο σημείωμα στο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού της θέσης μας στην επιφάνεια της Γης. Ουσιαστικά τρεις τουλάχιστον δορυφόροι στέλνουν από ένα σήμα με χρόνο εκπομπής που λαμβάνει ένας δέκτης στο σημείο που θέλουμε. Γνωρίζοντας την ταχύτητα μετάδοσης του σήματος και τις θέσεις των δορυφόρων μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή θέση του σημείου λήψης. Η ακρίβεια είναι σχετική. Αρχ... (συνέχεια)
17-08-2020
Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο βασίζονται στην 10/6/2020 ισχύουσα  νομοθεσία. Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση των σχετικών οδηγιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση και να καταθέσει κάποιους προβληματισμούς εν όψει της επόμενης αναθεώρησης του νομικού πλαισίου. Ευχαριστώ θερμά τον Νικόλαο Βορνίτη, Εκπαιδευτή Χειριστών ΣμηΕΑ για τις πολύτιμες πληροφορίες και διευκρινήσει... (συνέχεια)
14-08-2020
Στην Θεσσαλία αναμένονται τα πρώτα αλωνίσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Για καλές αποδόσεις στο καλαμπόκι προϊδεάζουν οι τελευταίες αναφορές για το προϊόν από τις βασικές παραγωγικές ζώνες, με τους αγρότες να ελπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση ζήτησης μετά τις 20 Αυγούστου και ευνοϊκό καιρό. Στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί για να πουλήσουν εφόσον διαθέτουν απόθεμα, φθάνουν σήμερα και τα 18 λεπτά το κιλό, ενώ στην Δυτική έως 21 λεπτά. Όπως αναφέρει μιλ... (συνέχεια)
13-08-2020
Γιατί πρέπει να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας αναφορικά με την καταπολέμηση των ζιζανίων στα συστήματα παραγωγής; Η σωστή χρήση και εφαρμογή ζιζανιοκτόνων με απόλυτη συμμόρφωση στις επισημάνσεις της ετικέτας, είναι η πιο συνεπής, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για τον έλεγχο των ζιζανίων. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα σε όλα τα ζιζανιοκτόνα αυξάνεται παγκοσμίως και η πολλαπλή ανθεκτικότητα (σε περισσότερους από έναν τρόπους δράσης ζιζανιοκτόνων) αυξάνει την πολυπλοκότητα της διαχείρ... (συνέχεια)