Ανακοινώσεις

14-04-2020
1. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού; H επιτυχημένη εγκατάσταση της φυτείας του βαμβακιού, δεδομένης της καλής ποιότητας του σπόρου, εξαρτάται από: ►  Την κατάλληλη θερμοκρασία εδάφους. ► Την ύπαρξη επαρκούς εδαφικής υγρασίας. ► Την καλή επαφή του σπόρου με το έδαφος. 2. Ποια είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους για μια ασφαλή σπορά βαμβακιού; Η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 16οC σε βάθος 10εκ. σ... (συνέχεια)
11-04-2020
Οι πρόσφατες, ποτιστικές βροχοπτώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, που είτε έσπειραν ήδη, είτε ετοιμάζονται να σπείρουν τις επόμενες ημέρες. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού στη χώρα μας δέχεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα και των εξευτελιστικών τιμών, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών. Η έξαρση του κορονοϊού ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον καλλιεργητικό χάρτη τη... (συνέχεια)
06-04-2020
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας. ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena) ► Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων). ► Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 9/18 Μαρτίου 2020). ► Κατά την επιλογή του Φυτοπρο... (συνέχεια)
01-04-2020
Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογόνο είδος. Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών.   ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ ΜΗΛΙΑΣ (Panonychus ulmi Koch, Acari: Tetranychidae) Από τα ακάρεα που προσβάλλουν την μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί το περισσότερο ζημιογό... (συνέχεια)
24-03-2020
Λίγο πριν την έκδοση της αναλυτικής εγκυκλίου που θα περιγράφει τους όρους ένταξης και ορισμένων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ, ως αποζημίωση για τη ζημιά που υφίστανται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εντείνονται οι πιέσεις των αγροτών που πλήττονται άμεσα από τις συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η αγορά αγροτικών προϊόντων. Τονίζεται μάλιστα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη ... (συνέχεια)
23-03-2020
Ο πιο απλός τρόπος για την μετάβαση των παραγωγών από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η αναγραφή σε μια λευκή κόλλα χαρτί των απαραίτητων πληροφοριών, έπειτα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Σε επικοινωνία που είχε το agronews με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, οι αρμόδιοι εξήγησαν πως  η συμπλήρωση μιας χειρόγραφης φόρμας με τις απαραίτητες πληροφορίες είναι ο πιο εύκο... (συνέχεια)
22-03-2020
Επιστολή του Επιτρόπου Wojciechowski στους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.  Μετά την έκρηξη του COVID-19 και την άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Επίτροπος Janusz Wojciechowski απευθύνει έκκληση σε όλους τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στις δυσκολίες και στις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής αναφέρεται στην επιστολή του προς τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ο Επίτ... (συνέχεια)
19-03-2020
Αυτές είναι οι κορυφαίες ποικιλίες βαμβακιού της PRIME GENETICS, οι οποίες είναι διαθέσιμες αποκλειστικά από την Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ.   Οι ποικιλίες βάμβακος PRIME GENETICS έχουν γενετικό υλικό αμερικάνικης έρευνας και βελτίωσης από τα μεγαλύτερα ερευνητικά-πανεπιστημιακά ιδρύματα και ανεξάρτητους ερευνητές των ΗΠΑ, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες με πολύχρονη αξιολόγηση. Με σταθερή προσήλωση στην άριστη ποιότητα σπόρων με άριστη βλαστικότητα και την εγγύη... (συνέχεια)
16-03-2020
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή των αγροτών στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων των αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διάδοσης της νόσου COVID19.    Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, ο κ. Βορίδης κάνει επίκληση στο υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης με το οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί της χώρας μας και συνιστά να προσέρ... (συνέχεια)
09-03-2020
Μεγάλη προσοχή, λόγω της περυσινής κακής χρονιάς από άποψη κλιματολογικών συνθηκών και ασθενειών για το αμπέλι, συνιστούν οι επιστήμονες στους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου που θα κλαδέψουν τα αμπέλια τους από τώρα και στο εξής.   Το κλάδεμα, όπως λένε οι γεωπόνοι, αποτελεί έναν πολύ σοβαρό παράγοντα που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα των αμπελιών, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλες τις καλλιέργειας. Η “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει, λοιπόν, βασικές οδηγίες που θα... (συνέχεια)