Ανακοινώσεις

29-08-2020
Σε μεμονωμένα χωράφια με βαμβακοκαλλιέργειες και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Φωτολίβους, στην οποία καταγράφεται και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βάμβακος στην ΠΕ Δράμας, διαπιστώθηκαν προσβολές της ασθένειας της βακτηριακής σήψης του βαμβακιού, όπως εξήγησε χθες στα «Χ» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου. Πρόκειται για μια γνωστή ασθένεια, όπως είπε, η οποία υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας. Φέτος οι μετ... (συνέχεια)
22-08-2020
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας με γνώμονα την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην πρωτογενή παραγωγή υπέγραψαν από κοινού Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων που ενισχύονται.  Στη συγκεκριμένη απόφαση εμπίπτουν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) καθώς και μεγάλων ε... (συνέχεια)
21-08-2020
Για την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές νέες τεχνολογίες. Αναφέρθηκα στο προηγούμενο σημείωμα στο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού της θέσης μας στην επιφάνεια της Γης. Ουσιαστικά τρεις τουλάχιστον δορυφόροι στέλνουν από ένα σήμα με χρόνο εκπομπής που λαμβάνει ένας δέκτης στο σημείο που θέλουμε. Γνωρίζοντας την ταχύτητα μετάδοσης του σήματος και τις θέσεις των δορυφόρων μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή θέση του σημείου λήψης. Η ακρίβεια είναι σχετική. Αρχ... (συνέχεια)
17-08-2020
Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο βασίζονται στην 10/6/2020 ισχύουσα  νομοθεσία. Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση των σχετικών οδηγιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση και να καταθέσει κάποιους προβληματισμούς εν όψει της επόμενης αναθεώρησης του νομικού πλαισίου. Ευχαριστώ θερμά τον Νικόλαο Βορνίτη, Εκπαιδευτή Χειριστών ΣμηΕΑ για τις πολύτιμες πληροφορίες και διευκρινήσει... (συνέχεια)
14-08-2020
Στην Θεσσαλία αναμένονται τα πρώτα αλωνίσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Για καλές αποδόσεις στο καλαμπόκι προϊδεάζουν οι τελευταίες αναφορές για το προϊόν από τις βασικές παραγωγικές ζώνες, με τους αγρότες να ελπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση ζήτησης μετά τις 20 Αυγούστου και ευνοϊκό καιρό. Στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, οι τιμές που ζητούν οι παραγωγοί για να πουλήσουν εφόσον διαθέτουν απόθεμα, φθάνουν σήμερα και τα 18 λεπτά το κιλό, ενώ στην Δυτική έως 21 λεπτά. Όπως αναφέρει μιλ... (συνέχεια)
13-08-2020
Γιατί πρέπει να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας αναφορικά με την καταπολέμηση των ζιζανίων στα συστήματα παραγωγής; Η σωστή χρήση και εφαρμογή ζιζανιοκτόνων με απόλυτη συμμόρφωση στις επισημάνσεις της ετικέτας, είναι η πιο συνεπής, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για τον έλεγχο των ζιζανίων. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα σε όλα τα ζιζανιοκτόνα αυξάνεται παγκοσμίως και η πολλαπλή ανθεκτικότητα (σε περισσότερους από έναν τρόπους δράσης ζιζανιοκτόνων) αυξάνει την πολυπλοκότητα της διαχείρ... (συνέχεια)
07-08-2020
Καλή η εικόνα των εκμεταλλεύσεων, χωρίς προβλήματα και με προσδοκίες για υψηλές στρεμματικές στις πιο πολλές περιπτώσεις. Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή ηλίανθου στην Ορεστιάδα. Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, ο καιρός είναι ευνοϊκός για τους παραγωγούς τώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποδόσεις στον ξηρικό ηλίανθο είναι μειωμένες φέτος και κυμαίνονται από 80-200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ μια καλή χρονιά παίζουν μεταξύ 150 και 300 κιλών το στρέμμα. Οι τιμ... (συνέχεια)
22-07-2020
Το xarvio™ SCOUTING σας διευκολύνει να αναγνωρίζετε και να εντοπίζετε προβλήματα και παράγοντες που επιβαρύνουν το χωράφι σας. Είναι απλό - τραβήξτε μια φωτογραφία με το smartphone σας. Περισσότερες γνώσεις, καλύτερες αποφάσεις Καλύτερη παρακολούθηση, λιγότεροι κίνδυνοι και μεγαλύτερη αξιοπιστία για τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Το xarvio™ - Digital Farming Solutions σας βοηθά να επιτύχετε τη βέλτιστη χρήση του χωραφιού σας. Εύκολα και απλά. Αυξάνετε την αποτελε... (συνέχεια)
15-07-2020
Προ-πωλήσεις βάμβακος γίνονταν από κάποιους μεγάλους εκκοκκιστές, όπως τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, εδώ και χρόνια. Έκπληξη προκάλεσε στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών η κίνηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, να καλέσει για πρώτη φορά με επίσημη ανακοίνωσή της τους παραγωγούς σε προ-πωλήσεις, διαπιστώνοντας ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος είναι στα ίδια επίπεδα της περσινής σεζόν συγκομιδής, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη... (συνέχεια)
15-06-2020
Ο αλωνισμός ξεκίνησε! Ευχόμαστε καλή σεζόν σε παραγωγούς και θεριζοαλωνιστές! Η επιχείρησή μας εμπορεύεται δημητριακά με ανταγωνιστικές τιμές και άμεση πληρωμή στις νέες εγκαταστάσεις της στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Διαθέτουμε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως υγρασιόμετρο, πρωτεϊνόμετρο, φασματογράφο, ζυγό ακριβείας για τον ποιοτικό προσδιορισμό της παραγωγής σας.     (συνέχεια)