Ανακοινώσεις

24-06-2015
Τους είπαν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καπνού και να στραφούν σε άλλες ποτιστικές καλλιέργειες (αραβόσιτου, βαμβακιού, μηδικής κ.α.). Στη συνέχεια τους υποσχέθηκαν χρήματα για να αντικαταστήσουν αυτές τις καλλιέργειες με ξηρικές. Εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα (Μέτρο 214 δράση 1.4 αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες πρώην καπνοπαραγωγών) ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάζαρος Τσάμης, από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, «έχουμε ενταχθεί το 2012 ... (συνέχεια)
23-06-2015
Μεγάλη σε μέγεθος, σαρκώδης, καταπράσινη, πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και ω-3, χαμηλή σε λιπαρά, η ελιά Χαλκιδικής κατακτά όλο τον κόσμο και αναδεικνύεται σε... εθνικό θησαυρό. Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα. Έχει μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ κοσμεί τις προθήκες των ακριβών delicatessen. Έχει μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ κοσμεί τις προθήκες των ακριβών delicatessen στα ξενοδοχειακ... (συνέχεια)
20-06-2015
O Αναπληρωτής Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βιολογική γεωργία, η παράταση της προθεσμίας για την επιλεξιμότητα των δαπανών του ΠΑΑ 2007-2013 καθώς και των δαπανών του ΕΠΑΛ 2007-2013 και η υποχρεωτική επισήμανση προϊόντων κρέατος και γάλακτος με τη χώρα προέλευσης. Στο περιθώριο του Συμβου... (συνέχεια)
19-06-2015
Μειωμένη περίπου κατά 17%, σε σχέση με πέρυσι, είναι η έκταση που σπάρθηκε με βαμβάκι, στο νομό Σερρών, υπολογιζόμενη κοντά στα 145.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωπόνου και Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής α.α. της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κ. Ρόιδου Νικόλαου, η σοβαρή αυτή μείωση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υποχώρηση των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, τον περασμένο Μάρτιο. Η αρχική καταγραφή της πλημμυρισμένης έκτα... (συνέχεια)
18-06-2015
Η ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) ενημερώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξετάσεις χορήγησης του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το οποίο χορηγείται κατόπιν επιτυχούς εξέτασης σε πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ PDF Πηγη:www.pthes.gov.gr (συνέχεια)
17-06-2015
Με αφορμή το 1ο Ετήσιο Human Capital Summit που διοργάνωσε η ICAP Group, ο Τομέας People Solutions του Ομίλου εκπόνησε πρωτογενή έρευνα σε 1.325 Έλληνες που εργάζονται σε 56 χώρες του εξωτερικού, για να διερευνήσει το φαινόμενο του “Brain Drain” το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ICAP και Πρόεδρο της ΕΑΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο B... (συνέχεια)
16-06-2015
Η κυβέρνηση, στην πρόταση που έχει υποβάλλει στους εκπροσώπους των θεσμών και η οποία απορρίφθηκε ως ανεπαρκής, έχει ήδη περιλάβει έσοδα από τον αγροτικό τομέα 276 εκατ. ευρώ από την «περιβαλλοντική και αγροτική συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.», χωρίς βεβαίως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο ακριβής αγγλικός όρος δίπλα στο χρηματικό ποσό που αναγράφεται (276 εκατ. ευρώ) είναι: «Εnvironmental and agricultural compliance with EU regulation». Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας το γεγονός ... (συνέχεια)
13-06-2015
Μέχρι και 25 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μπορούν να υποβάλουν τα αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου («καρτελάκια») όσοι παραγωγοί θέλουν να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το σκληρό σιτάρι και για το βαμβάκι. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η αναλυτική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα: «Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μετά την οριστικοποίηση της αίτησης είναι τα παρακάτω: i. Πρώτη σελίδα ... (συνέχεια)
11-06-2015
Σενάριο για φόρο – σοκ με συντελεστή 33% στους αγρότες περιλαμβάνει πρόταση των θεσμών/ τρόικας προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η εν λόγω πρόταση που συνεπάγεται έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό, άρα και ισόποση απώλεια για το αγροτικό εισόδημα, περιλαμβάνεται στο αναλυτικό κείμενο το οποίο έχουν αποστείλει οι θεσμοί/τρόικα στην κυβέρνηση εδώ και ημέρες (το 7σελιδο κείμενο πο... (συνέχεια)
09-06-2015
Μόνο 39 καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων και σόγιας είναι επιλέξιμες για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που θα δίνεται από φέτος και μέχρι το 2020, μέσω των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται το βαμβάκι όπως αρχικά αναμενόταν. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου, τον πρώτο χρόνο θα δοθούν συνολικά 3 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς σπόρων σποράς, με την έκταση αναφοράς να ορίζεται στα 102.000 στρέμματα, με ποσό ανά δικαι... (συνέχεια)