Ανακοινώσεις

10-11-2015
Η ανεπαρκής λίπανση διαταράσσει το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μείωσης της γονιμότητας των εδαφών προειδοποιεί ο ΣΠΕΛ, έπειτα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της "Ηλεκτρονικής Ψηφοφορία" για την καταγραφή της κατανάλωσης λιπασμάτων την περίοδο 2014-2015. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, σε συνθήκες υπολίπανσης βρίσκεται μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, λόγω των στενών περιθωρίων που αφήνει η οικονομική δυσπραγία τ... (συνέχεια)
09-11-2015
Το αποκαλούν «κρέας του φτωχού», επειδή οι παλαιότεροι το έτρωγαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη -φτάνει μέχρι και 44%- ενώ σήμερα το λούπινο (περί ου ο λόγος) έρχεται να δώσει λύση στα αυξημένα έξοδα των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία, συγκαταλέγεται στις εύκολες καλλιέργειες με χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ αποτελεί και μια κερδοφόρα καλλιέ... (συνέχεια)
08-11-2015
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας την Πέμπτη (5/11/2015), στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις πληρωμές των ενισχύσεων, που κατατέθηκε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, ανέφερε τα εξής: «δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70% της ενιαίας ενίσχυσης». Όμως διευκρίνισε ότι οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά. Επίσης πρόσθεσε ότι οι ενι... (συνέχεια)
07-11-2015
Τα Προγράμματα Προώθησης των ελληνικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της θέσης τους στις σημαντικότερες αγορές της ΕΕ και των τρίτων χωρών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο πολυσυνέδριο Capital+Vision, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου Όπως γνωστοποίησε την τελευταία τριετία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης τριανταπέντε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Καναδάς, Γαλλία... (συνέχεια)
06-11-2015
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 7,3 δισεκατομμύρια σήμερα σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική εστιάζει στην καινοτομία καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα ΚΑΠ παρέχει ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους αγρότες να προ... (συνέχεια)
05-11-2015
Με τροποποιητική απόφαση επιτρέπεται πλέον η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ανεξαρτήτου της μορφής του αζώτου, το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 1η Φεβρουαρίου στις μη ευπρόσλβητες περιοχές. Με την εν λόγω απόφαση, διευκρινίζεται στους καλλιεργητές ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο αζωτούχο λίπασμα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν αυτό θα είναι νιτρικό ή αμμωνιακό άζωτο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χρήση του δεν θα υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ανά στρέμμα μονάδες. Υπενθυμί... (συνέχεια)
04-11-2015
«Φτωχοί» είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας οι αγρότες  ενώ η συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά το «σκανάρισμα» το οποίο έκανε στα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν τον περασμένο χρόνο   532.917 αγρότες,  που αναμφιβόλως  έχουν μπει στο «στόχαστρο» του Μνημονίου.    Πιο συγκεκριμένα με βάση αυτά τα στοιχεία που σκοπίμως διοχετεύθηκαν προς τα έξω: &nb... (συνέχεια)
03-11-2015
Σε υψηλά όλων των εποχών αναμένεται να φτάσει η παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2015/2016, σύμφωνα με τις μηνιαίες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC), ενώ μειωμένη σχεδόν κατά 25% θα είναι φέτος η παραγωγή καλαμποκιού φέτος στους 57,6 εκατ. τόνους από τους 76,2 εκατ. τόνους την προηγούμενη σεζόν. Συγκεκριμένα, το IGC εκτιμά ότι συνολικά η παραγωγή σιταριού της ΕΕ για το 2015/2016 (μαλακό και σκληρό σιτάρι) θα αγγίξει τους 157,7 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τις... (συνέχεια)
02-11-2015
Κονδύλια συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 για την είσοδο 16.000 νέων γεωργών στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα μέσα από την ρύθμιση της νέας ΚΑΠ προβλέπονται ειδικά μέτρα στήριξης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων για μία πενταετία. Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά, και σύντομα έρχεται νέα χρηματοδοτική «ένεση» με στόχο την ανάκαμψη της νεανικής αγροτικής επιχειρηματικότητας στ... (συνέχεια)
31-10-2015
 Η γνώμη σου μετράει! Ψήφισε τις καλύτερες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης Αγαπητέ συνεργάτη, Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ συμμετέχει στα Bravo Sustainability Awards. Ο Θεσμός Bravo έχει ως στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των καλύτερων πρωτοβουλιών & δράσεων που κατεγράφησαν από τους συμμετέχοντες Οργανισμούς & Φορείς στο πλαίσιο του Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα & την Κοινωνική Υπευθυνότητα της Πρω... (συνέχεια)