Ανακοινώσεις

25-08-2015
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή σίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 727 εκ τόνους περίπου, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Η αυξημένη παραγωγή του Καζακστάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας αντισταθμίζουν την μειωμένη παραγωγή της Αργεντινής , Καναδά και των ΗΠΑ. Η παγκόσμια κατανάλωση σίτου προβλέπεται αυξημένη στους 715 εκ. τον, αλλά υπολειπόμενη της παραγωγής, ενώ  αύξηση (+5,6%) θα... (συνέχεια)
24-08-2015
Σύμφωνα με τo Αμερικανικό Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2015), η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου εμπορικής περιόδου 2015/16 προβλέπεται μειωμένη κατά 20,6 εκ.τ (2% περίπου, στους 986 εκ. τον.) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Μεγάλη πτώση καταγράφεται στην παραγωγή των ΗΠΑ (-13,5 εκ τ, ποσοστό -3,7%), της ΕΕ (-12,9 εκ. τ, -17%), της Βραζιλίας (-5 εκ. τ, -6%).    Μικρή αύξηση ( +4 εκ. τ) προβλέπεται για την παγκόσμια  κατανάλωση, η οποία θα υπερβαίνει την παραγωγή κατά 2,3... (συνέχεια)
20-08-2015
  Στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας ζητούν, μεταξύ άλλων, προαπαιτούμενων, οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2015, όπως αναφέρεται σαφώς στο «Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ», που έχει προσαρτηθεί ως παράγραφος Γ στο κεφάλαιο 3 του νόμου 4336 ο οποίος αφορά την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου από την Βουλή.  Αίτημα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ... (συνέχεια)
14-08-2015
Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις. Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.   Δρομολ... (συνέχεια)
13-08-2015
Τον Οκτώβριο θα κληθούν τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν περισσότερο εξειδικευμένα πράγματα για τον αγροτικό χώρο, πατώντας πάνω στον αυστηρότερο προσδιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που περιέχεται στις ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης, η συζήτηση της οποίας ξεκινά σήμερα το πρωί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, κ. Βαγγέ... (συνέχεια)
12-08-2015
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και με τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, φαίνεται πως έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελληνική γεωργία, έστω και αν διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός ότι κάποια μέτρα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.Με τις αυξήσεις που θα γίνουν σε εισφορές, φορολογικούς συντελεστές αλλά και στο κόστος ενέργειας, μετά την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις επιστροφές στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα πληγεί σοβαρά ο αγροτικός κλάδος και μάλιστα με... (συνέχεια)
11-08-2015
Σύμφωνα με το κείμενο που έφερε στη δημοσιότητα η Καθημερινή, στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστούν τον Οκτώβριο από τη Βουλή προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών, αρχικά στο 20% για το 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2015) και εν συνεχεία στο 26% από το 2017 και μετά. Πρόκειται για διπλασιασμό του συντελεστή 13% που ισχύει σήμερα. To προσχέδιο αναφέρεται επίσης και σε κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που ανήκει στη λίστα των ά... (συνέχεια)
10-08-2015
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προλαλήσαντες Υπουργούς. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να ανοίξουμε δρόμους, να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν. Διότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες πρώτα απ’ όλα κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των κοινωνικών ομάδων, κατηγοριών και επαγγελμάτων να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αλλά ταυτόχρονα αναδιανομή εισοδήματος και δημιουργία προϋποθέσεων μέσα από τη... (συνέχεια)
08-08-2015
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ για τις 25 του τρέχοντος μήνα, προγραμματίζεται  παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.   Εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διεξαχ... (συνέχεια)
07-08-2015
Παρά τις προβλέψεις για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών την περίοδο 2015/2016 κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών στην Ε.Ε. και στον Καναδά, στις τελευταίες του εκτιμήσεις το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) αντισταθμίζει τις προβλέψεις κάνοντας λόγο για καλή σοδειά στην Κίνα, ειδικά για καλαµπόκι, και σε ΗΠΑ, ειδικά για σόργο. Παρόλα αυτά, µειωµένη κατά 1 εκατ. τόνους στους 710 εκατ. τόνους, εκτιµάται ότι θα είναι η παγκόσµια παραγωγή σιταριού µε βάση τις προβλέψεις IGC. Ειδικότερα ... (συνέχεια)