Ανακοινώσεις

07-05-2015
Τις πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Βισαλτίας και στο δήμο Εμμανουήλ Παππά θα επισκεφτεί σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έρθει στις Σέρρες στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτος σταθμός του, στο νομό, θα είναι η Μαυροθάλασσα του δήμου Βισαλτίας, στις 6 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στις πλημμυρισμένες περιοχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά στο Πεθελινό. Στο μεταξύ, μηδαμιν... (συνέχεια)
06-05-2015
Μείωση των συνολικών εκτάσεων καλλιέργειας (κατά 7%) και παράλληλα μείωση της παγκόσμιας παραγωγής (κατά 9%) προβλέπει για την περίοδο 2015/2016 το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που έδωσε στη δημοσιότητα αρχές Μαΐου, οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας με βαμβάκι θα ανέλθουν στα 31,2 εκατ. εκτάρια και η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 23,9 εκατ. τόνους (μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ανήλθε σε 26,34 εκατ. τόνους). Στην Ινδία μετά... (συνέχεια)
05-05-2015
Σε τροχιά σύγκλισης µε τις πιεσµένες - καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 αλλά, όπως φαίνεται και το 2015- τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι εισροές και δη τα λιπάσµατα µε τα περιθώρια µείωσης πάντως, όπως επισηµαίνουν οι αναλυτές, να µην έχουν ακόµα εξαντληθεί, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Η κατιούσα στα αγροτικά εμπορεύματα καθιστά μονόδρομο τις μειώσεις σε σπόρους και λιπάσματα για να μην πατώσει η ζήτηση Σύµφωνα µε το τελευταίο (Aπ... (συνέχεια)
03-05-2015
Την έγκριση νέων πιστώσεων συνολικού ύψους 11.776.000 ευρώ που θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα 11 περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν τα τοπικά προγράμματα προσέγγισης LEADER που υλοποιούν οι αντίστοιχες Ομάδες Τοπικής Δράσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα υποψήφιων επενδυτών για χρηματοδότηση. Νέες π... (συνέχεια)
30-04-2015
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους εννέα κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που εξετάστηκαν, αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 21.667 επιχειρήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, μειώθηκε το 2013 κατά 4,3% σε 149,9 δισ. ευρώ. Σε συνολικό επίπεδο, πάντως, από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι η εξέλιξη ήταν και πά... (συνέχεια)
28-04-2015
Καθυστέρηση παρουσιάζει φέτος η σπορά βάμβακος, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου βρίσκεται σε εξέλιξη και οι παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα γρήγορο φύτρωμα με την άνοδο των θερμοκρασιών. Αντίθετα, η σπορά στο καλαμπόκι δεν φαίνεται να επηρεάσθηκε τόσο πολύ από τις καιρικές συνθήκες αφού εξελίχθηκε σχεδόν κανονικά και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Όσον αφορά τις εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρχει μια μικρή μείωση για το βαμβάκι ... (συνέχεια)
27-04-2015
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου ότι η Ελλάδα, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει ευπρόσβλητες αρκετές περιοχές της στις οποίες έχει παρατηρηθεί στις μάζες υπόγειων υδάτων περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη (50 mg/l), παραβίασε την κοινοτική οδηγία 91/676, η οποία έχει ως σκοπό τη μείωση της ρυπάνσεως των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προελεύσεως. Πρόκειται για τις περιοχές του ποταμού Έβρου, της Θεσσαλονίκης,... (συνέχεια)
24-04-2015
Έως το 2020 θα ισχύει το αυτοκόλλητο ελέγχου το οποίο θα προμηθεύονται και θα πρέπει μετά να ανανεώνουν ανά τριετία (μετά το 2020), όσοι χρησιμοποιούν ψεκαστικά μηχανήματα και εξοπλισμό.   Το σήμα θα είναι υποχρεωτικό από το Νοέμβριου του 2016 και μετά για όλους τους κατόχους ψεκαστικών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παράλληλα, στα 1.700 ευρώ ορίζεται το κόστος εξουσιοδότησης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πιστοποιηθούν ως Σταθμοί Ελέγχου και να δίνουν το εν λόγω αυτοκόλλητο σύμφωνα μ... (συνέχεια)
23-04-2015
Η οικογενειακή εργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των γεωργών ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, έναντι μορφών εργασίας με αμοιβή, όπως η χρήση μονίμων και εποχικών εργατών. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ημερών εργασίας προέρχεται από την απασχόληση των κατόχων των εκμεταλλεύσεων και των μελών της οικογένειάς τους. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα βασικά συμπεράσματα της «Έρευνας Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων», του έτους 2013 σε σύγκρι... (συνέχεια)
22-04-2015
Την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να υπερφορολογήσει 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τουλάχιστον 200.000 λοιπούς φορολογούμενους που δηλώνουν και γεωργικά εισοδήματα κρύβει το έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης, η τελική μορφή του οποίου οριστικοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το βασικό έντυπο Ε1 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το οποίο πρέπει να υποβάλουν φέτος όλοι οι ενήλικες πολίτες της χώρας για να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2014, έχει αλ... (συνέχεια)