Ανακοινώσεις

05-02-2019
Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της έκθεσης Agrothessaly που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου και διοργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΘ HELEXPO. Όπως σημειώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων «στον χώρο της Σκεπαστής οι εργασίες από τον Δήμο Λαρισαίων είναι πυρετώδεις, αφού οι ανάγκες είναι αυξημένες. Είναι η δεύτερη διοργάνωση της Agrothessaly (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 2017) και αποτελεί συνέχεια της Γεωργικής, Κτηνοτρο... (συνέχεια)
04-02-2019
Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους με το αίτημα για φθηνό πετρέλαιο να βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων τους. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση: «προσφέρει 1,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για φτηνό πετρέλαιο στους εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοκλινικάρχες, αλλά ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο των αγροτών που ... (συνέχεια)
31-01-2019
Φέτος οι εκθέτες της ανέρχονται σε 988, έναντι 939 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει, στεγασμένος και υπαίθριος, είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. έναντι 14.350 τ.μ. το 2017. Έντονος είναι και ο διεθνής χαρακτήρας της Zootechnia, καθώς οι ξένοι άμεσοι εκθέτες έρχονται από 14 χώρες και ειδικότερα από Αγγλία, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Συνολικά, οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 41 ... (συνέχεια)
30-01-2019
O Δείκτης είναι μία ανεξάρτητη παράμετρος που αξιολογεί 13 παγκόσμιες εταιρίες σπόρων με βάση τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την πρόσβαση σε ποιοτικούς σπόρους για τους μικροκαλλιεργητές. Η Bayer ανέρχεται στο νούμερο 3 του παγκόσμιου Δείκτη Πρόσβασης σε Σπόρους / Access to Seeds Index που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου, 2019. O Δείκτης είναι μία ανεξάρτητη παράμετρος που αξιολογεί 13 παγκόσμιες εταιρίες σπόρων με βάση τις προσπάθειές τους να βελτιώσουν την πρόσβαση σε... (συνέχεια)
29-01-2019
Υπάρχουν φαρμακευτικά μανιτάρια με σημαντικές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία; Κατά πόσο αυτά τα μανιτάρια είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό; Τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας γίνεται πειραματική βιοτεχνολογική παραγωγή εδώδιμων φαρμακευτικών μανιταριών που διαθέτουν σημαντικές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία (αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, υποχοληστεριναιμική, υπογλυκαιμική, ηπατοπρο... (συνέχεια)
26-01-2019
Την περίοδο αυτή και μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, αρχίζουν τα κλαδέματα των οπωρώνων ακτινιδιάς. Το χειμερινό κλάδεμα της ακτινιδιάς μια πολύ σημαντική εργασία η οποία είναι απαραίτητη για την διασφάλιση καλής υγείας και παραγωγικότητας των φυτών και την παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας. Για τον λόγο αυτό οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την σωστή εφαρμογή του χειμερινού κλαδέματος στους οπωρώνες της ακτινιδιάς. Με το κλάδεμα επιδιώκεται: ► ... (συνέχεια)
25-01-2019
Με αφορμή την ανάδειξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των σημαντικών επιτευγμάτων από ομάδα Ελλήνων ερευνητών για τον χαρακτηρισμό της φέτας, μέσω λεπτομερούς ταυτοποίησης των περιεχομένων πρωτεϊνών της, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές μερικές βασικές πληροφορίες για αυτόν τον εθνικό διατροφικό θησαυρό, με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης.  Στην ισχύουσα νομοθεσία, η «ΦΕΤΑ» («FETA») αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμ... (συνέχεια)
24-01-2019
Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους. Να σηµειωθεί ότι οι φορτώσεις είναι κυρίως για Φεβρουάριο και Μάρτιο, οπότε σύντοµα αναµένεται να φανούν οι διαθέσεις της αγοράς. Υπενθυµίζεται ότι έγιναν δύο πωλήσεις στην Τυνησία για καλές ποιότη... (συνέχεια)
23-01-2019
Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ημερίδα με θέμα "Νέοι εντομολογικοί εχθροί σε καλλιέργειες φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στη Νάουσα, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρες 09:30 - 13:30. Υπεύθυνος οργάνωσης: Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, Δ/ντης Ερευνών ΕΛ.ΓΟ. "ΔΗΜΗΤΡΑ". Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρω... (συνέχεια)
21-01-2019
Ο αγροτικός τομέας παραμένει ένας από τους κύριους τομείς απασχόλησης στην ΕΕ με 9,7 εκατ. ανθρώπων να απασχολούνται σε αυτόν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορούν το έτος 2016.  Η Ρουμανία είναι η χώρα στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικού δυναμικού στο σύνολο του δυναμικού της χώρας με 23%, ακολουθούν η Βουλγαρία (17,5%), η Ελλάδα (... (συνέχεια)