Ανακοινώσεις

28-05-2015
Η ταπεινή ντομάτα θεωρείται ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής: βασικό λαχανικό στη χωριάτικη σαλάτα, η ντομάτα αποτελεί τη βάση για όλα τα κοκκινιστά φαγητά και τις σάλτσες. Η Εθνική Υπηρεσία Κήπων των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την ιστορία της ντομάτας ως πρόσφατο “success story” διότι επρόκειτο για ένα παρεξηγημένο ζαρζαβατικό επί σειρά αιώνων. Οι ντομάτες προέρχονται από τη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα την Κορδιλιέρα των Άνδεων, η οποία εκτείνεται ... (συνέχεια)
27-05-2015
Διαγωνισμό που θα αναδείξει 503 τυχερούς οι οποίοι θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, διοργανώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε αγρότες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 31.12.2015. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος γεωργοί και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κατ... (συνέχεια)
26-05-2015
Το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός του αγροτικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η AGROTICA, πραγματοποιείται για 26η φορά από τις 28-31 Ιανουαρίου του 2016. Η AGROTICA αποτελεί το σημείο παρουσίασης όλων των τελευταίων εξελίξεων και επιτευγμάτων της αγροτικής τεχνολογίας, καλύπτοντας πλήρως όλες τις απαιτήσεις ενημέρωσης των αγροτών και επαγγελματιών του κλάδου όσον αφορά στα νέα μηχανήματα, εξοπλισμό και εφόδια.   Η 26η AGROTICA αξιοποιεί τη δυναμική της προηγούμενης αντίστοιχη... (συνέχεια)
25-05-2015
Αυξομειώσεις έχουν καταγραφεί στον τομέα της εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Icap Group. Μάλιστα η διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών της εταιρείας, Σταματίνα Παντελαίου επισήμανε ότι: «οι εισαγωγές κάλυψαν το 20%-22% της συνολικής ζήτησης τα τελευταία έτη. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές απέσπασαν μερίδιο 37%-47% επί του όγκου παραγωγής, παρουσιάζοντας ανοδική τάση. Τα εσπεριδοειδή καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρ... (συνέχεια)
23-05-2015
Να μειωθεί η φορολογία καπνικών προϊόντων πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος Α.Ε. και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός κατά την διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε, στις 19 Μαΐου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με τη συνδρομή της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", σε μια προσπάθεια ενημέρωσης τόσο των καπνοκαλλιεργητών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων για το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίο... (συνέχεια)
22-05-2015
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσθετη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Στην εν λόγω τροπολογία προβλέπεται ότι το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα συμπεριλαμβάνονται στον προσδιορισμό του ετήσιου φορολο... (συνέχεια)
21-05-2015
Το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του την Τετάρτη 20 Μαΐου, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο έχει πλήξει μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων στην Ιταλία. Επίσης, χαιρέτισε την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από πληγείσες περιοχές σε τρίτες χώρες ενώ απηύθυνε έκκληση για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί και την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων. &n... (συνέχεια)
20-05-2015
Με σκοπό κυρίως την παρακολούθηση σε επίπεδο χώρας της εξέλιξης του πράσινου (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella), ξεκινά το φετινό πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, το υπουργείο εξέδωσε Οδηγό Φυτοπροστασίας με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί για την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας από τους εχθρούς της. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που... (συνέχεια)
19-05-2015
Το ξεχασμένο αυτό φυτό έχει κυρίαρχη θέση στις καλλιέργειες της Ρωσίας η οποία διατηρεί το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιναριούΜετά από περίπου εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη για κλωστοϋφαντουργική χρήση.   Η σπορά έγινε στον Αΐμονα Ρεθύμνου, στον Μυλοπόταμο και είναι μία από τις τρεις επιλεγμένες περιοχές στην Κρήτη, όπου το Πανεπιστήμιο των Ορέων και συγκεκριμένα η ομάδα γυναικών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Κρήτης και φοιτητές, ανέλαβα... (συνέχεια)
18-05-2015
Διαδικασία ενημέρωσης για τους κινδύνους από την χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια της κατάρτισης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ε. Αποστόλου,την Παρασκευή 15 Μαΐου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση το θέμα εξετάζεται και μέχρι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.   Α... (συνέχεια)