Ανακοινώσεις

24-02-2015
Το φορολογικό των αγροτών και κτηνοτρόφων πρέπει να τεθεί σε νέα δικαιότερη βάση, ώστε να επιτρέπει την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο ΥΠΑΑΤ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα όπως: • Αφορολόγητο όριο αγροτών- κτηνοτρόφων τουλάχιστον μέχρι 12.000 ευρώ • Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βι... (συνέχεια)
19-02-2015
Η παγκόσμια κατανάλωση λιπασμάτων θα αυξηθεί κατά 1,8 τοις εκατό το χρόνο μέχρι το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεση του FAO με θέμα τις «παγκόσμιες τάσεις των λιπασμάτων και τις προοπτικές έως το 2018», η οποία δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, «η συνολική προσφορά λιπασμάτων, ενδιάμεσων και πρώτων υλών θα αυξηθεί περαιτέρω», αναφέρει η έκθεση του FAO. Καθώς, η παραγωγή λιπασμάτων θα ξεπεράσει την κατανάλωση, θα αυξηθεί η δυνατότητα παγκόσμιας ισορροπίας (τεχνικός όρος μέτρησης του δια... (συνέχεια)
17-02-2015
Τη διενέργεια επιτόπιων και εργαστηριακών ελέγχων σε καλλιέργειες σκληρού σίτου στη Λάρισα, για τη διαπίστωση ύπαρξης μυκητολογικών ασθενειών (όπως η σεπτορίωση), προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση ασθενειών σε επιδημική μορφή, ξεκινάει - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος, με ρεπορτάζ του στις 12/2 σύμφωνα με το οποίο η ασθένεια έχει κάνει την εμφάνισή της και φέτος χωρίς ωστόσο - όπως αναφέραμε - να εγείρονται ακόμα φόβοι για επανάληψη ... (συνέχεια)
16-02-2015
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν εγκρίθηκαν επιπλέον 18 νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ανεβάζοντας τον αριθμό Των ήδη εγκεκριμένων στα 27 (πολλές χώρες έχουν περισσότερα από ένα). Το ελληνικό πρόγραμμα καθώς και 90 προγράμματα άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. αναμένουν ακόμα την έγκρισή τους. Υπενθυμίζουμε ότι το νέο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 θα είναι συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Στην πρόταση που κατέθεσε η χώρα μας αναφέρεται ότι την νέα προγραμματική περί... (συνέχεια)
14-02-2015
Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της ΕΕ η αίτηση αναίρεσης από τη χώρα μας της απόφασης της Κομισιόν για ανάκτηση των ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008 (επί υπουργίας Αλ. Κοντού), σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά. Η χώρα μας καλείται τώρα να ανακτήσει το παραπάνω ποσό που θεωρείται «παράνομη ενίσχυση» και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Πάντως πολλές από τις ΕΑΣ δεν υπάρχουν σήμερα, είτε λόγω οικονομικής κατάρρευσης είτε λόγω του σ... (συνέχεια)
13-02-2015
Απίθανα πράγματα συμβαίνουν σε βάρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Τελευταίο πάθημα ένα τεράστιο οικονομικό κανόνι για ποσότητα βαμβακιού που πούλησε σε βορειοελλαδίτη έμπορο. Πρόκειται για ποσό της τάξεως του 1.100.000 ευρώ το οποίο έκανε φτερά καθώς η επιταγή που έλαβε η ΕΑΣ αποδείχτηκε άνευ αντικρίσματος! Ο βαμβακέμπορος επιχειρηματίας, φόρτωσε κανονικά το βαμβάκι από τις αποθήκες της Ένωσης και πλήρωσε με …επιταγή. Όταν η επιταγή αποδείχτηκε ακάλυπτη και από το λογ... (συνέχεια)
12-02-2015
Το ποσό των 80,6 ανά στρέμμα αναμένεται να εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί εφέτος από τη συνδεδεμένη ενίσχυση του έτους 2014 και η καταβολή θα γίνει, μάλλον, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει διότι, βάση του Κανονισμού 73/2009, όταν τα καλλιεργούμενα στρέμματα για τη χώρα μαςδεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατ., τότε η ενίσχυση είναι 80,6 ευρώ ανά στρέμμα. Με δεδομένο το ότι πέρυσι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ήταν κάτω από 2,5 εκατ. στρέμματα, τότε θα δοθεί το παραπάνω ... (συνέχεια)
11-02-2015
Το φυτό πικραλίδα, που βρίσκεται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή για την παραγωγή φυσικού καουτσούκ. Μάλιστα τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κορυφαίας ποιότητας φυσικό καουτσούκ, ακόμα πιο ποιοτικό από αυτό που παράγεται από το καουτσοκόδεντρο, για την παραγωγή ελαστικών.  Το φυσικό καουτσούκ είναι ένα φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες. Στις μέρες μας, αξιοποιείται στη βιομηχανία ιατρικών προϊ... (συνέχεια)
10-02-2015
Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, συνδιοργανώνουν την: «ΗΜΕΡΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ). Η «Ημέρα Φυτοπροστασίας» είναι αφιερωμένη σε επίκαιρα ζητήματα Φυτοπροστασίας των κυριότερων καλλιεργειών του Ν. Δράμας. Περιλαμβάνει οχτώ ομιλ... (συνέχεια)
09-02-2015
Ρωσική εταιρεία που ασχολείται από το 2010 με την εισαγωγή ελιών, ελαιολάδου και κονσερβών ενδιαφέρεται για την εισαγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πυρηνελαίου και ελιών Χαλκιδικής 70/90. Το σχετικό αίτημα γνωστοποιεί το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Τα στοιχεία της εταιρείας Επωνυμία: TD ELBRUS (“ТД Элбрус”) Δ/νση: 25 Sokolovo-Mesherskaya str., Moscow,125466, Russian Federation Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Vladimir Fokin Τηλ./Fax: +7 (499) 4028016 Κιν.: +... (συνέχεια)