Ανακοινώσεις

18-05-2015
Διαδικασία ενημέρωσης για τους κινδύνους από την χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια της κατάρτισης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ε. Αποστόλου,την Παρασκευή 15 Μαΐου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση το θέμα εξετάζεται και μέχρι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.   Α... (συνέχεια)
16-05-2015
Νέα υπουργική απόφαση δίνει σαφείς οδηγίες στους αγρότες που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τις πρόσφατες πλημμύρες, σχετικά με τη δήλωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μην τα χάσουν, ενόψει της νέας ΚΑΠ.   Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ρόιδος, «δίνονται δύο δυνατότητες, τα χωράφια μπορούν να δηλωθούν ως αγρανάπαυση, η οποία θεωρείται κανονική καλλιέργεια σύμφωνα με την νέ... (συνέχεια)
15-05-2015
Το έντομο Prays oleae είναι μικρό λεπιδόπτερο τεφρού έως ανοιχτού καστανού χρώματος. Ολοκληρώνει τρεις γενιές το έτος, η πρώτη εξελίσσεται στα άνθη (ανθόβια), η δεύτερη στους καρπούς (καρπόβια) και η τρίτη στα φύλλα (φυλλόβια). Διαχειμάζει ως προνύμφη της 3ης γενιάς μέσα σε στοά στα φύλλα. Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου οι αναπτυγμένες προνύμφες εγκαταλείπουν τις στοές και μετακινούνται στις κορυφές των βλαστών όπου και νυμφώνονται. Τα ενήλικα εμφανίζονται τον Απρίλιο και α... (συνέχεια)
14-05-2015
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις που διατυπώνει στην τελευταία µελέτη της η ξένη εταιρεία ερευνών Markets & Markets, η παγκόσµια αγορά των specialties λιπασµάτων αναµένεται να αναπτυχθεί µε ρυθµούς 7% ετησίως κατά µέσο όρο στο διάστηµα 2015-2020, φτάνοντας στο τέλος της δεκαετίας τα 19,885 εκατ. δολάρια- µια «ανάσα» δηλαδή µακριά από τα 20 εκατ. δολάρια.  Ωστόσο το πλέον αξιοσηµείωτο και ενδεικτικό της δυναµικής που έχουν τα συγκεκριµένα προϊόντα είναι ότι η επίδοση του 7% ξεπερνά κατά πολύ... (συνέχεια)
13-05-2015
Χαλαρότητα μεν αλλά στενή παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της ΚΑΠ ζητά το κοινό κείμενο για την απλοποίηση των κανόνων εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στο οποίο κατέληξε το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που συνεδρίαζε χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά την αξιολόγηση της εφαρμογής των νέων μέτρων και την απλούστευσή τους αυτή μετατίθεται για το νέο έτος, προφανώς ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017. Σε σχετική ανακοίνωση της Λιθουανικής Προεδρίας της Ε.Ε. αναφέρ... (συνέχεια)
12-05-2015
Η διαδικασία πιστοποίησης των αγροτών στην Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων (ΟΧΓΦ), υπό την ευθύνη και την εποπτεία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σύντομα θα πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και σε περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ. Η διαδικασία πιστοποίησης θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση εκπαιδευτικής διημερίδας ή ημερίδας και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθεί γραπτή εξέταση μέσω ηλεκτρονικού υπολ... (συνέχεια)
11-05-2015
Σε δεκαήμερη διαβούλευση (από προηγούμενη Παρασκευή 8/5 έως και την ερχόμενη Δευτέρα 18/5) τέθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή του άρθρου 53 του κανονισμού 1107/2009 σχετικά με επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας (πλαίσιο για την κατ’ εξαίρεση άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών σε προϊόντα φυτοπροστασίας). Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις «επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Επίσης, αιτήσεις για κατά παρέκκλιση έγκριση φυτοπρ... (συνέχεια)
09-05-2015
Κατατέθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12 Μαΐου, τροπολογία που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - φορολογικές ρυθμίσεις για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, οι οποίες αφορούν αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κα... (συνέχεια)
08-05-2015
Έως την Τρίτη 2 Ιουνίου παρατείνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους δικαιούχους αγρότες. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.   Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) είναι στη διάθεση των αγροτών η δωρεάν on line εφαρμογή... (συνέχεια)
07-05-2015
Τις πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Βισαλτίας και στο δήμο Εμμανουήλ Παππά θα επισκεφτεί σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έρθει στις Σέρρες στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτος σταθμός του, στο νομό, θα είναι η Μαυροθάλασσα του δήμου Βισαλτίας, στις 6 το απόγευμα, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στις πλημμυρισμένες περιοχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά στο Πεθελινό. Στο μεταξύ, μηδαμιν... (συνέχεια)