Ανακοινώσεις

14-01-2015
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη, παραχωρώντας στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να απαγορεύουν μονομερώς τις καλλιέργειες αυτές στο έδαφός τους. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με ψήφους 480 υπέρ έναντι 159 κατά, τη συμβιβαστική συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, που διαρκούσαν τέσσερα χρόνια. Με βάσ... (συνέχεια)
13-01-2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κατά την τακτική συνεδρίαση του (9/1/2015) στην Μεσοκώμη αποφάσισε μεταξύ άλλων: 1. Οι τακτικές συνεδριάσεις και άλλες εκδηλώσεις της ΕΝΑ Σερρών θα επιδιώκεται να προγραμματίζονται Πέμπτες, ενώ την 3η Πέμπτη κάθε μήνα θα γίνεται εκδήλωση. 2. Την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, στις 20.00, θα γίνει συζήτηση για τον κτηνίατρο εκτροφής, που πρόκειται σύντομα να εφαρμοσθεί. 3. Την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00, θα γίνει το κόψιμο της πρω... (συνέχεια)
12-01-2015
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά και οι επενδύσεις για εξόρυξη του μαύρου χρυσού γίνονται ασύμφορες οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων στο Τέξαςεπιταχύνουν την παραγωγή ελαιόλαδου.         Ελαιόλαδο απο το TEXAS! «Αγαπώ τα δένδρα και μου αρέσει πολύ να τα βλέπω να μεγαλώνουν» λέει ο Στιβ Κόφμαν Τζούνιορ για τα 40 στρέμματα ελαιόδεντρων που έχει. Τα φύτεψε πριν από δύο χρόνια στο ράντσο τ... (συνέχεια)
10-01-2015
Χρονιά φορολογικών αλλαγών είναι το 2015 για τους αγρότες που θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρσι, καταργήθηκε. Από το 2014 και για τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους μέσω των πωλήσεων των προϊόν... (συνέχεια)
09-01-2015
Μεγάλο ενδιαφέρον από εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταγράφεται για την 9η Διεθνή Έκθεση «Zootechnia», που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου του 2015 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής υπάρχει αύξηση της τάξης του 40% σε επίπεδο κάλυψης εκθεσιακών χώρων και συμμετοχής εκθετών στη φετινή «Zootechnia» σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση. Παράλληλα, στην έκθεση αναμένονται προσκεκλημένοι εμπορικοί επισ... (συνέχεια)
08-01-2015
Η πρώτη ευχάριστη τροποποίηση σχετικά με τα βιβλία των αγροτών, ήρθε το 2015 με την ΠΟΛ.1003, (η αρίθμηση είναι του 2015 αλλά η ημερομηνία που φέρει είναι 31.12.14). Στο άρθρο 8 (§1 8.1.1), ορίζεται ότι δεν προβλέπεται η έκδοση τιμολογίου για τις επιδοτήσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλέον να τιμολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και κάθε άλλη μορφής επιδότηση Έτσι, οι συνάδελφοι, προκειμένου να αποτυπώσουν την επιδότηση ως έσοδο, μπορούν κάνοντας εκτύπωση μέσα από το site του  ΟΠΕΚΕΠ... (συνέχεια)
07-01-2015
Χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να περιμένει τις αμέσως επόμενες ημέρες του τευτλοπαραγωγούς της χώρας, που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην ΕΒΖ, για την καμπάνια ζάχαρης του 2014, αλλά ακόμη περιμένουν να πληρωθούν, λόγω της αδυναμίας της ζαχαροβιομηχανίας να εξασφαλίσει την απαραίτητη δανειοδότηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκε πληρωμή των τευτλοπαραγωγών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως πληροφορείται το Agronews, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου,... (συνέχεια)
05-01-2015
Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2014, που πραγματοποίησε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προέκυψε εκρηκτική αύξηση στα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις γέμισαν με «μαϊμού» εισοδήματα από καλλιέργεια ελιάς, εσπεριδοειδών και λοιπών προϊόντων ή ακόμη και από την εκτροφή πτηνών και χοιρινών. Ο λόγος; Επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφάνισαν ζημίες ή λίγα έσοδα από το κανονικό τους... (συνέχεια)
03-01-2015
Συγκρατηµένες είναι οι εκτιµήσεις για το πρώτο τρίµηνο του 2015 όσον αφορά τις τιµές των λιπασµάτων καθώς η προσφορά τους αναµένεται να ξεπεράσει την παγκόσµια ζήτηση, σύµφωνα µε την τριµηνιαία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιµούν πως τα χαµηλά περιθώρια κέρδους για τους αγρότες, θα τους κάνουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη χρήση και την εφαρµογή λιπάσµατος. Από την άλλη πλευρά όµως, η ανοιξιάτικη ζήτηση στο Βόρειο Ηµισφαίριο θα αποτελέσει ανασταλτ... (συνέχεια)
02-01-2015
Η Μεγάλη Βρετανία ψάχνει τρόπους για να επεκτείνει την προσβασιμότητα στο ίντερνετ στους αγρούς και τα βοσκοτόπια της χώρας, με διάφορες μελέτες να έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μία από αυτές τις στρατηγικές, ώστε να επεκταθεί το ίντερνετ και στην αγγλική ύπαιθρο, είναι να τοποθετηθούν Wi-Fi hotspots επάνω σε πρόβατα. Ο καθηγητής Gordon Blair του Πανεπιστημίου του Lancaster έλαβε επιδότησης 267.090 δολαρίων από τον Συμβούλιο Μηχανολογικών και Φυσικών Επιστημών της Βρετανίας ώστε να ... (συνέχεια)