Ανακοινώσεις

25-05-2015
Αυξομειώσεις έχουν καταγραφεί στον τομέα της εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Icap Group. Μάλιστα η διευθύντρια οικονομικών και κλαδικών μελετών της εταιρείας, Σταματίνα Παντελαίου επισήμανε ότι: «οι εισαγωγές κάλυψαν το 20%-22% της συνολικής ζήτησης τα τελευταία έτη. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές απέσπασαν μερίδιο 37%-47% επί του όγκου παραγωγής, παρουσιάζοντας ανοδική τάση. Τα εσπεριδοειδή καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρ... (συνέχεια)
23-05-2015
Να μειωθεί η φορολογία καπνικών προϊόντων πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος Α.Ε. και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός κατά την διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε, στις 19 Μαΐου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο Επιμελητήριο Ξάνθης, με τη συνδρομή της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", σε μια προσπάθεια ενημέρωσης τόσο των καπνοκαλλιεργητών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων για το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίο... (συνέχεια)
22-05-2015
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσθετη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Στην εν λόγω τροπολογία προβλέπεται ότι το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα συμπεριλαμβάνονται στον προσδιορισμό του ετήσιου φορολο... (συνέχεια)
21-05-2015
Το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του την Τετάρτη 20 Μαΐου, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο έχει πλήξει μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων στην Ιταλία. Επίσης, χαιρέτισε την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από πληγείσες περιοχές σε τρίτες χώρες ενώ απηύθυνε έκκληση για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί και την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων. &n... (συνέχεια)
20-05-2015
Με σκοπό κυρίως την παρακολούθηση σε επίπεδο χώρας της εξέλιξης του πράσινου (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella), ξεκινά το φετινό πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, το υπουργείο εξέδωσε Οδηγό Φυτοπροστασίας με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί για την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας από τους εχθρούς της. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που... (συνέχεια)
19-05-2015
Το ξεχασμένο αυτό φυτό έχει κυρίαρχη θέση στις καλλιέργειες της Ρωσίας η οποία διατηρεί το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιναριούΜετά από περίπου εκατό χρόνια καλλιεργείται ξανά λινάρι στην Κρήτη για κλωστοϋφαντουργική χρήση.   Η σπορά έγινε στον Αΐμονα Ρεθύμνου, στον Μυλοπόταμο και είναι μία από τις τρεις επιλεγμένες περιοχές στην Κρήτη, όπου το Πανεπιστήμιο των Ορέων και συγκεκριμένα η ομάδα γυναικών της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Κρήτης και φοιτητές, ανέλαβα... (συνέχεια)
18-05-2015
Διαδικασία ενημέρωσης για τους κινδύνους από την χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια της κατάρτισης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ε. Αποστόλου,την Παρασκευή 15 Μαΐου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση το θέμα εξετάζεται και μέχρι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.   Α... (συνέχεια)
16-05-2015
Νέα υπουργική απόφαση δίνει σαφείς οδηγίες στους αγρότες που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τις πρόσφατες πλημμύρες, σχετικά με τη δήλωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μην τα χάσουν, ενόψει της νέας ΚΑΠ.   Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ρόιδος, «δίνονται δύο δυνατότητες, τα χωράφια μπορούν να δηλωθούν ως αγρανάπαυση, η οποία θεωρείται κανονική καλλιέργεια σύμφωνα με την νέ... (συνέχεια)
15-05-2015
Το έντομο Prays oleae είναι μικρό λεπιδόπτερο τεφρού έως ανοιχτού καστανού χρώματος. Ολοκληρώνει τρεις γενιές το έτος, η πρώτη εξελίσσεται στα άνθη (ανθόβια), η δεύτερη στους καρπούς (καρπόβια) και η τρίτη στα φύλλα (φυλλόβια). Διαχειμάζει ως προνύμφη της 3ης γενιάς μέσα σε στοά στα φύλλα. Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου οι αναπτυγμένες προνύμφες εγκαταλείπουν τις στοές και μετακινούνται στις κορυφές των βλαστών όπου και νυμφώνονται. Τα ενήλικα εμφανίζονται τον Απρίλιο και α... (συνέχεια)
14-05-2015
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις που διατυπώνει στην τελευταία µελέτη της η ξένη εταιρεία ερευνών Markets & Markets, η παγκόσµια αγορά των specialties λιπασµάτων αναµένεται να αναπτυχθεί µε ρυθµούς 7% ετησίως κατά µέσο όρο στο διάστηµα 2015-2020, φτάνοντας στο τέλος της δεκαετίας τα 19,885 εκατ. δολάρια- µια «ανάσα» δηλαδή µακριά από τα 20 εκατ. δολάρια.  Ωστόσο το πλέον αξιοσηµείωτο και ενδεικτικό της δυναµικής που έχουν τα συγκεκριµένα προϊόντα είναι ότι η επίδοση του 7% ξεπερνά κατά πολύ... (συνέχεια)