Ανακοινώσεις

08-11-2018
Ο ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή το 2018. Πίσω από την παραγωγή της γείτονος Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το 2018, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατ. εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 27% του κοινοτικού δυναμικού παραγωγής σε σύγκριση με το παγωμένο έτος 2017. Η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφε... (συνέχεια)
07-11-2018
Tελικά φαίνεται ότι δεν τρώμε μόνο τούρκικα ψάρια βαπτισμένα ελληνικά, καθώς οι ελληνοποιήσεις τούρκικων προϊόντων προχωρούν ακόμη περισσότερο και σε άλλα επίκαιρα προϊόντα υψηλής ζήτησης. Είναι αλήθεια ότι το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HORTLAB του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα για ενημέρωση πάνω στις προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, αυτό το ενδιαφέρον πήρε, τα δύο τελ... (συνέχεια)
06-11-2018
Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και στους νομούς Κιλκίς και Σερρών.   Η Πυροσβεστική καλείται συνεχώς να σβήνει πυρκαγιές, καθώς, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται, η καύση υπολειμμάτων απειλεί ακόμη και περιουσίες, ενώ δημιουργεί και επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που το τελευταίο διάστημα έχουν γεμίσει καπνό, περιορίζοντας την ορατότητα των ο... (συνέχεια)
05-11-2018
Οι ουσίες που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία για το φυτό και παρέχονται σε αυτό, όταν το φυσικό περιβάλλον του είναι ελλειμματικό σε θρεπτικά συστατικά καλούνται λιπάσματα.   Τα λιπάσματα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες :    α ) Οργανικά λιπάσματα, όπως η κοπριά και τα φυτικά υπολείμματα και β ) Ανόργανα λιπάσματα ή χημικά λιπάσματα τα οποία περιέχουν καθορισμένη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Τα συνηθέστερα ανόργανα λιπάσματα είν... (συνέχεια)
03-11-2018
Εποχικές θερμοκρασίες α  ) Θερμοκρασίες ψύχους : Να ικανοποιούν τις ανάγκες των καρποφόρων δέντρων για τη διακοπή του ληθάργου τους και την ομαλή βλάστησή τους την επόμενη άνοιξη.  β ) Ελάχιστες χειμερινές θερμοκρασίες : ανάλογα με την ικανότητα επιβίωσης των καρποφόρων δέντρων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. γ ) Ημέρες απαλλαγμένες παγετού και μονάδες θερμότητας : Ο αριθμός των ημερών μεταξύ του τελευταίου παγετού της άνοιξης και της πρώτ... (συνέχεια)
01-11-2018
Ο πλέον μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε εύκολο ξεχειμώνιασμα. Είναι ο μήνας που θυμίζει πότε καλοκαίρι και πότε το επερχόμενο χειμώνα. Έχει 30 ημέρες. Ονομάστηκε έτσι από το λατινικό novem δηλ. 9 γιατί ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια. Το ουράνιο σημάδι που κυριαρχεί τον μ... (συνέχεια)
31-10-2018
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΒΖ, σε επικοινωνία που είχαν με τους συνεργαζόμενους τευτλοπαραγωγούς, τους ειδοποίησαν ότι μπορούν να αρχίσουν να συγκομίζουν την παραγωγή τους, προκειμένου από το πρωί της Τρίτης, 30 Οκτωβρίου, να ξεκινήσει η βιομηχανία να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες τεύτλων (η διοίκηση αρχικά υποστήριζε ότι η φετινή καμπάνια θα ξεκινούσε από τέλη Σεπτεμβρίου). Στόχος είναι σε πρώτη φάση να συγκεντρωθούν στον χώρο του εργοστασίου της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, κάποιες ικανές πο... (συνέχεια)
30-10-2018
Στο 13% αυξήθηκε το µερίδιο των βιολογικών προϊόντων στη δανεζική αγορά τροφίµων το 2017, σύµφωνα µε την Organic Denmark. Όπως υποστηρίζει η οργάνωση που εκπροσωπεί τις δανεζικές εταιρείες, τους αγρότες και τους καταναλωτές βιολογικών, τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Δανία την πρώτη χώρα στον κόσµο που σπάει το φράγµα του 10% στο µερίδιο αγοράς. Την περασµένη χρονιά, ο µέσος Δανός καταναλωτής δαπάνησε παραπάνω από 335 ευρώ για βιολογικά προϊόντα, ενώ περισσότεροι από τους µισούς Δανούς (51,4... (συνέχεια)
29-10-2018
Mεγάλος είναι ο ανταγωνισµός που αναδύεται µε τα specialty λιπάσµατα, δηλαδή αυτά που ενσωµατώνουν διάφορες τεχνολογίες (π.χ βραδείας αποδέσµευσης, µε βιοδιεγέρτες κ.ο.κ). σύμφωνα με όσα είπαν οι έμποροι του κλάδου, που παρευρέθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο λιπασμάτων που διοργανώνεται από την εταιρεία Argus, 24 με 26 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τα λιπάσματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση επαγγελματιών του κλάδου, δίνοντας ταυτό... (συνέχεια)