Ανακοινώσεις

10-07-2019
Σε 2-3 μέρες τελειώνει η 1η γενιά πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι και αρχίζει η 2η γενιά (απλοποιημένα, γιατί υπάρχει αλληλεπικάλυψη των γενεών). Από βδομάδα απαιτείται καθημερινός έλεγχος για παρουσία προνυμφών/σκουληκιών στα φυτά. Στο ΓΡΑΦΗΜΑ φαίνεται η πορεία συλλήψεων πράσινου σκουληκιού σε φερομονική παγίδα (μέχρι σήμερα 10 Ιουλίου), στο ίδιο χωράφι, συγκριτικά για τις 2 χρονιές (πέρσι και φέτος). Χαμηλότεροι πληθυσμοί φέτος στην 1η γενιά, σχεδόν ανύπαρκτες προσβολές στα χωρά... (συνέχεια)
04-07-2019
Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά. Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.  Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείω... (συνέχεια)
03-07-2019
Πρώτος γύρος δημοπράτησης ποσόστωσης εισαγωγής ευρωπαϊκού μελιού στη Νότιο Κορέα για το 2019.   Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος δημοπράτησης της ποσόστωσης εισαγωγής μελιού από την Ε.Ε. στην Νότιο Κορέα για την περίοδο Ιούλιος 2019 -Ιούνιος 2020. Σε αυτό τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, δημοπρατήθηκαν μόνο 17 από τους 61 διαθέσιμους για το έτος τόνους.  Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. - Νοτίου Κορέας που τέθηκε σε ισχύ το 201... (συνέχεια)
02-07-2019
Η ετήσια γεωργική στατιστική έρευνα με όλες τις αλλαγές για το 2017 από την ΕΛΣΤΑΤ.  Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας (ΕΓΕ), έτους 2017.  Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Η συνολική καλλιεργούμενη γεωργική γη (αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτική γη, μόνιμες καλλιέργειες και αγραναπαύσεις) κατά το έτος 2017 ανέρχεται σε 32.209,0 χιλιάδες στρέμματα.  Οι βασικές ομάδες καλλιεργειών ανά έτος, ... (συνέχεια)
01-07-2019
Υπογραφή συμφωνίας διανομής μεταξύ της Bayer και της AlphaBio Control για το Flipper™, ένα καινοτόμο εντομοκτόνο για γεωργικές και μη γεωργικές χρήσεις έτσι ώστε να βοηθήσουν τους παραγωγούς παγκοσμίως να συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Η επιλογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικούς τρόπους δράσης επιτρέπει στους παραγωγούς παγκοσμίως να εφαρμόζουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ανθεκτικότητας. Η Bayer και η AlphaBio Control υπέ... (συνέχεια)
29-06-2019
Το Coragen® (Κόρατζεν) είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, της σποντόπτερας και του ακανθώδους σκουληκιού στο βαμβάκι. CORAGEN® 20 SC - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Το Coragen® 20SC (Κόρατζεν), χάρη στην καινοτόμο δραστική ουσία rynaxypyr®, συνδυάζει ένα πλήθος ιδιοτήτων ιδιαίτερα σημαντικών για την προστασία του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι: ► Υψηλή αποτελεσματικότητα που σχετίζεται με το συνδυασμό της δ... (συνέχεια)
28-06-2019
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π. Ε. Σερρών, απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, την παρακάτω ανακοίνωση: Αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, θα εμφανισθεί στο βαμβάκι, η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περίπου. Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Μη δούνε σκουλήκια και πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Είναι η πρώτη ακίνδυνη γενιά, π... (συνέχεια)
27-06-2019
ΠΡΟΣΟΧΗ‼️ Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά Coragen με ουγγρική ετικέτα. Το προϊόν είναι ΠΛΑΣΤΟ.  Οι κίνδυνοι για την καλλιέργεια, τον παραγωγό, αλλά και το τελικό γεωργικό προϊόν είναι μεγάλοι. Κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του καθώς και τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του για χρήστη, καταναλωτή και περιβάλλον, αλλά και για την καλλιέργεια την ίδια.   (συνέχεια)
26-06-2019
Οι απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας κατά το διάστημα της ανθοφορίας. Διαπιστώσεις Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης χτενιών, ενώ στις πρώϊμες καλλιέργειες άρχισε η ανθοφορία των βαμβακόφυτων. Γενικά η εξέλιξη της καλλιέργειας βαμβακιού είναι ικανοποιητική, πέραν των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από τις βροχοπτώσεις.  Προσβολές από θρίπα, τετράνυχο και αφίδες δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα. Μετά ... (συνέχεια)
25-06-2019
Στην βαμβακοκαλλιέργεια, βασική επιδίωξη αποτελεί η ισορροπία ανάμεσα στην βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία. Η υπερβολική βλαστική ανάπτυξη αποβαίνει πάντοτε σε βάρος της καρποφορίας. Οι χειρισμοί, επομένως, του παραγωγού (ποτίσματα, ανασχετικά κ.ά.), πρέπει να έχουν στόχο την επίτευξη αυτής της ισορροπίας.  Έτσι, σε χωράφια που ξέρουμε από άλλες χρονιές ότι το βαμβάκι παίρνει υπερβολικό ύψος, ή βλέπουμε από την εμφάνισή του (ανοιχτό πράσινο χρώμα, τρυφερή κορυφή, μεγάλα μεσογονάτ... (συνέχεια)