Ανακοινώσεις

04-08-2014
Στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, με αιχμή την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, πρόκειται να επικεντρωθεί ο φθινοπωρινός έλεγχος της τρόικας, που έρχεται στην Αθήνα για να κλείσει όλα τα θέματα του μνημονίου. Για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ προωθείται η καθιέρωση ενός συντελεστή. Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθoύν τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% (από 23% σή... (συνέχεια)
02-08-2014
Το Αγγλικό Εφετείο εξέδωσε απόφαση επί της προσφυγής της Τούρκικης εταιρείας “Chobani” για την υπόθεση “Greek yoghurt”. Το Εφετείο απέρριψε την προσφυγή της Chobani σε όλα της τα σημεία και αρνήθηκε να της επιτρέψει την τροποποίηση των αιτιών της προσφυγής της με την ενσωμάτωση νέων σημείων που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. …Η Chobani είχε προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο ότι πολλά από τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασης ήταν λανθασμένα. Το Εφετείο απέρριψε πάλι τα επιχειρήματα παρατηρώντας μ... (συνέχεια)
01-08-2014
Διευκρινίσεις για τη φορολογία των αγροτών δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κα Σαββαϊδου και ειδικότερα πότε οι αγρότες φορολογούνται με 13% και πότε με 23% ανάλογα τα προϊόντα που πωλούν ή μεταπωλούν. Όλη η εγκύκλιος:   Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθ. 29 παρ. 3 του ν.4172/2013) Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής: Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων... (συνέχεια)
30-07-2014
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στον τομέα διαλογής – επεξεργασίας καπνών υπήρξε μεν ανάκαμψη την τελευταία 5ετία, χωρίς όμως να αντισταθμίζει τη δραματική συρρίκνωση που υπέστη η παραγωγή καπνών την περίοδο 2006-2007. Αντίθετα, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος ενισχύσεων στη βιομηχανική ντομάτα μετά το 2010 υπήρξε συρρίκνωση της καλλιέργειας, κατ΄επέκταση δε και μείωση της παραγωγής προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας της τομάτας (κυρίως εξαγόμενα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξεταζόμενη α... (συνέχεια)
29-07-2014
Σε δίκη παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ Νίκος Κολιός. Ο επιχειρηματίας θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος για απάτη. Εναντίον του είχαν προσφύγει τέσσερις κτηνοτρόφοι για ανείσπρακτη οφειλή -κατά τους ισχυρισμούς τους- ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για τέσσερις παραγωγούς που εγκαλούσαν τον Ν. Κολιό, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας, την οποία επικαλείτο η ΑΓΝΟ προκειμένου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του π... (συνέχεια)
28-07-2014
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη Βουλή κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Φακέλου για τη Νέα ΚΑΠ όσον αφορά στους λεγόμενους «μικρούς αγρότες», με ποσά ενισχύσεων το 2015 μέχρι 1.250 ευρώ, αυτοί θα ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς των Μικρών Αγροτών, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεων τους κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι εν λόγω αγρότες θα μπορούν να απενταχθούν (με αίτηση τους) χωρίς όμως κατόπιν να έχουν δικαίωμα επανένταξης στο καθεστώς. Οι αγρότες που συμ... (συνέχεια)
26-07-2014
Μια χρηματοδότηση που θα αλλάξει την όψη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα του 21ουαιώνα. Διαβάστε πως κατανέμονται.   Τον τρόπο κατανομής των 20 δισ. ευρώ της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2015 - 2020 παρουσίασε χθες στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.       Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στον Εθνικό Φάκελο για την εφα... (συνέχεια)
25-07-2014
Με 3 Περιφέρειες: Βοσκότοποι, Καλλιεργήσιμες, Δενδρώνες (και αμπελώνες) θα γίνει τελικά η διαίρεση της χώρας για την κατανομή του εθνικού φακέλου σε αυτές. Αυτή είναι η πρόταση της Ελλάδας για τον Εθνικό Φάκελο της Νέας ΚΑΠ, την οποία παρουσίασε κυριολεκτικά στο παρά πέντε την Πέμπτη, 24/7 στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα νέα δικαιώματα το 2015 θα έχουν ως εξής: 1. Αριθμός δικαιωμάτων ανάλογος της έκτασης (1 δικαίωμα ανά εκτά... (συνέχεια)
23-07-2014
Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες έως τις 31 Αυγούστου 2014 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ορισμένοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να ανταποκρι... (συνέχεια)