Ανακοινώσεις

27-02-2014
Με τη φράση «όπως πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου» έκλεισε την αναφορά του στη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό. Χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για «ειδική ενίσχυση ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ». Αναμένεται, πάντως, μικρή αύξηση της συνδεδ... (συνέχεια)
25-02-2014
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και 24 Μαρτίου, εκτός κοινοτικών ενισχύσεων θα μένουν οι παραγωγοί οι οποίοι διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς την έκδοση της σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή χωρίς να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στη σχετική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με την Υ.Α. οι εκδότες συνταγών (υπεύθυνοι επιστήμονες στα καταστήματα γεωργικ... (συνέχεια)
24-02-2014
Ένα ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν φέρνει στο προσκήνιο η σερβική κουζίνα. Ο λόγος για το pule donkey cheese, το ακριβότερο τυρί στον κόσμο που παρασκευάζεται από γάλα γαϊδούρας...     H Τιμή του; 1.000 ευρώ το κιλό, ακριβώς λόγω της σπανιότητάς του, καθώς υπάρχουν μόλις 100 γαϊδούρια που αρμέγονται για την παρασκευή του pule, ενώ για να γίνει ένα κιλό τυρί απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος.   Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα perierga το τυρ... (συνέχεια)
22-02-2014
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και 24 Μαρτίου, προωθείται η δημιουργία ενός «μητρώου επιστημόνων συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων». Όπως αναφέρεται η δημιουργία του εν λόγω μητρώου θα γίνεται με ιδιαίτερα απλή διαδικασία, χωρίς τέλος εγγραφής και σκοπός του θα είναι η συγκέντρωση των στοιχείων των συντακτών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και η καταγραφή τους. Το μητρώο θα τηρείται από τη ΣΕΑ (Διεύθυνση Προστα... (συνέχεια)
21-02-2014
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την συμβολαιακή καλλιέργεια στον καπνό. Στην ΚΥΑ προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων μελλοντικής πώλησης καπνού μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών μέχρι τις 30 Απριλίου του έτους συγκομιδής . Στόχος σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ είναι η προστασία του παραγωγού και του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση: οι καπνοπαραγωγοί υποχρεούνται να δηλώνουν τα αγροτεμάχιά... (συνέχεια)
20-02-2014
Κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να στείλουν "μπουναμά" στο Υπουργείο Ανάπτυξης φρέσκο ιταλικό γάλα -5 ημερών- και τιμή λιανικής πώλησης 1,18 ευρώ στο ράφι. Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι ισχυρισμοί του Υπουργείου ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει φρέσκο γάλα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι ψεύτικοι, όπως επιβεβαιώνει και το συγκεκριμένο δωράκι που πολύ πιθανόν να λάβουν και σήμερα οι επιτελείς του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή μας ανέφεραν οτι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στο Υπουργείο... (συνέχεια)
19-02-2014
Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αχλαδιών στην Αυστραλία είναι ελληνική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Νέου Κόσμου» πρόκειται για την εταιρία «Kalafatis Cold Stores», που προμηθεύει με αχλάδια τις κεντρικές αγορές όλων των μεγαλουπόλεων της Αυστραλίας. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα καλλιεργούνται στους αχλαδώνες των Καλαφαταίων, που η έκτασή τους υπολογίζεται στα 5.000 στρέμματα. Την εταιρία ξεκίνησε ο Βαγγέλης Καλαφάτης από την Καστοριά που μετανάστευσε στην Αυστραλία... (συνέχεια)
18-02-2014
16 προτάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών κατέθεσαν 33 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη, Εσωτερικών κ. Μιχελάκη Ιωάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο. Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 33 Βουλευτές προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τη φορολόγηση των αγροτών προτείνουν τα εξής:  «Η υλοποίηση μέσω εγκυκλίων, της νομοθετικής ρύθμισης για την φορολ... (συνέχεια)
17-02-2014
Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αντιμετωπίζεται η απουσία εγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέσων φυτοπροστασίας σε μικρές ή μεγάλες καλλιέργειες στις οποίες δεν εμφανίζονται τακτικά προβλήματα ασθενειών ή που περιορίζονται τοπικά. Συγκεκριμένα με την Απόφαση θεσπίζεται: α) Εθνικός Κατάλογος καλλιεργειών και ασθενειών για χρήσεις ήσσονος σημασίας και β) απλουστευμένη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά σε φυτοπροστατευτ... (συνέχεια)