Ανακοινώσεις

14-02-2014
Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», η οποία και θα προτείνει προς τον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς... (συνέχεια)
12-02-2014
Ο κατάλογος με τα ονόματα των δικαιούχων παραγωγών που έχουν λάβει οριστική έγκριση για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr , πρόκειται για 5.490 δικαιούχους αγρότες, σε σύνολο 7.735 αιτήσεων, και ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκρίσεις φθάνει τα 774.216.007,13 ... (συνέχεια)
11-02-2014
Το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ( Αυστραλία) αναπτύσσει την «πρώτη βάση δεδομένων για το αμπέλι στον κόσμο». Λαμβάνοντας στοιχεία από 500 περιοχές παραγωγής οίνων, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 1.271 ποικιλίες (ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου O.I.V. καταγράφει περίπου 6000 ποικιλίες). Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Kym Anderson δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για αυτό το εργαλείο "για πρώτη φορά, έχουμε μια σαφή εικόνα της αμπελοκαλλιέργειας στον κόσμο και των περιοχών... (συνέχεια)
10-02-2014
Ας δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια της Αλόη.   Πού μπορεί η αλόη βέρα να καλλιεργηθεί;   Τα φυτό Aloe vera δεν μπορούν να ανεχθούν ένα ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον, (είναι υποτροπικό φυτό)  ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που έχει θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το μηδέν. Τα φυτά Aloe vera παγώνουν στους -2.2 βαθμούς Κελσίου, και αν αυτό συμβεί έστω και για μικρό διάστημα της ημέρα... (συνέχεια)
08-02-2014
Θέμα: Διαβίβαση απόψεων - προτάσεων για την βελτίωση του συστήματος καταγραφής των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»   Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός μας σε πρόσφατη συνεδρίαση της και αφού μελέτησε την κοινά επεξεργασμένη πρόταση από τους Προέδρους των παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μυστακίδη Ζαφείρη και Κεντρικής Ελλάδος κ. Γεωργιάδη Ιωάννη και καθώς και από ομάδα γεωπόνων - ιδιοκτητών καταστημάτων από Έβρο, Καβάλα... (συνέχεια)
07-02-2014
Αύξηση στο φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνεται στο πακέτο αλλαγών στο φορολογικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Αναλυτικότερα, μετά την σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου σχετικά με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν για τους αγρότες ανακοίνωσε τα εξ... (συνέχεια)
06-02-2014
Λάδι, ελιές, ρετσίνα, φέτα, γάλα, σταφίδα, καπνός, φρούτα, είναι τα προϊόντα που θα εντάξει στα νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας η Τράπεζα Πειραιώς.  Σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ανακοινώσει νέες συμφωνίες με τις εταιρείες: Αμστελ, Κρόνος (φρούτα), ΕΒΟΛ (γάλα), Μαλαματίνα (ρετσίνα), Ένωση Συνεταιρισμών Παναιγιάλειος (σταφίδα), TerraCreta (λάδι), ΣΕΚΕ (καπνός), Intercom (βρώσιμες ελιές), Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (φέτα). Ενώ αναμένονται και προγράμματα συμβολαιακής κτη... (συνέχεια)
05-02-2014
Την υποχρέωση σύναψης σύμβασης καλλιέργειας και πώλησης ακατέργαστου καπνού μεταξύ των Οργανώσεων Παραγωγών ή μεομονωμένων καλλιεργητών και των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης θεσπίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι καπνοπαραγωγοί υποχρεούνται να δηλώνουν τα αγροτεμάχιά τους είτε με την υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε αν δ... (συνέχεια)
04-02-2014
Καθηλωμένη στην περιοχή των 750.000 τόνων παρέμεινε για άλλη μια χρονιά η κατανάλωση λιπασμάτων στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι παραγωγοί φαίνεται ότι περιόρισαν στο μίνιμουμ τις δαπάνες τους για προϊόντα θρέψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει κάθε χρόνο μεταξύ των μελών του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) και έχει στη διάθεσή της η Agrenda, η ποσότητα των λιπασμάτων που καταναλώθηκαν στη χώρα μας το ημ... (συνέχεια)