Ανακοινώσεις

13-05-2014
Συναγερμός έχει σημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες στους παραγωγούς σιτηρών καθώς, η ασθένεια σεπτόρια έχει κάνει την εμφάνισή της, πλήττοντας τις καλλιέργειες. Ήδη οι παραγωγοί κινούνται στην κατέυθυνση καταπολέμησής της με ψεκασμούς, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωσή της.   Η σεπτόρια είναι μια ασθένεια των σιτηρών. Οι μύκητες του γένους Septoria προσβάλλουν τα στάχυα, το κολεόπτυλο, τα φύλλα, τον φυλλικό κόλπο και τα στελέχ... (συνέχεια)
12-05-2014
Η αποφυγή ενδεχόμενης αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ι. Ιωαννίδη. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών, καθώς και η στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας μέσω της νέας ΚΑΠ, με εδική συνδεδεμένη ενίσχυση, γεγο... (συνέχεια)
10-05-2014
Θετικές είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την εμπορική πορεία του ελληνικού βαμβακιού (η σπορά του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο 10ήμερο) σύμφωνα με όσο αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκκοκιστές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας τα φετινά στρέμματα που σπέρνονται θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ενώ η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί πάνω από το επίπεδο των 300.000 τόνων (οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για 330.000 τόνους). Όσον αφορά το θέμα των τιμών ο παραγωγός και ο πρόεδρος της Δι... (συνέχεια)
09-05-2014
Την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής του προγράμματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή του καπνού, έτους 2012, ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, παρουσία του Γενικού Δ/ντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κ. Μπαμπασίδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν καπνοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών καπνού από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων: οι πρόεδροι των Κα... (συνέχεια)
08-05-2014
Παγκόσμιες πρωτιές προσφέρει η αγροτική παραγωγή στη χώρα καθώς προϊόντα από την Ελλάδα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον κόσμο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «στην ελληνική γεωργία αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)». Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, με την... (συνέχεια)
07-05-2014
Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και εκτάσεις σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία από την απογραφή γεωργίας και κτηνοτροφίας το 2009, όπως δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, καταγράφηκαν τα εξής:   Αριθμός εκμεταλλεύσεων Μείωση των εκμεταλλεύσεων με μηλιές κατά 1,46% το 2012 σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με μηλιές ήταν 12.885 το 2009 και 12.697 το 2012. Μείωση των εκμε... (συνέχεια)
06-05-2014
Στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών ενισχύονται οι χρηματιστηριακές τιμές του σίτου, εξαιτίας φόβων για διαταραχή στην προσφορά από την Ρωσία και την Ουκρανία. Το συμβόλαιο Ιουλίου του σίτου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο CME, εκτινάσσεται στα 7,4 δολ. ανά σάκο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο 2013.   Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα παράγουν συνολικά 74 εκατ. τόνους στάρι στην σεζόν 2013-14 και θα εξάγουν 26,5 εκατ. τόνους δη... (συνέχεια)
05-05-2014
Τετραήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για αμπελουργούς, διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι «Μαθήματα αμπελουργίας», θα ξεκινήσει την Δευτέρα 12 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014. Τα μαθήματα θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ, 5ο χλμ. Δράμας – Θεσσ... (συνέχεια)
02-05-2014
Άυξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με γενετικά τροποποιημένα είδη διαπιστώνει έκθεση της διεθνούς ομοσπονδίας των Φίλων της Γης, σύμφωνα με τη οποία η συνολική έκταση των καλλιεργειών έφθασε το 1,75 δισεκατομμύριο στρέμματα το 2013, κυρίως λόγω της επέκτασής τους σε αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία. Στις καλλιέργειες αυτές κυριαρχούν τέσσερα φυτά: η σόγια, ο αραβόσιτος, το βαμβάκι και η κράμβη. Άνω του 99% των προϊόντων αυτών είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα, στα έντομα ή και στα δύο. Το... (συνέχεια)