Ανακοινώσεις

28-08-2014
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζεται στο έγγραφο με την ελληνική πρόταση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στο θέμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών δυστυχώς τα στοιχεία είναι για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η Ελλάδα έχει ένα συντριπτικό ποσοστό αγροτών (σχεδόν 97%) χωρίς τυπική κατάρτιση. Το ποσοστό αυτό την τοποθετεί στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλ... (συνέχεια)
27-08-2014
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόταση που κατέθεσε η χώρα μας για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014 - 2020 το μέγεθος των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι πάρα πολύ μικρό με οποιοδήποτε δείκτη και αν μετρηθεί, έκταση, οικονομικό μέγεθος ή απασχόληση. «Αυτό το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τοποθετεί σταθερά την Ελλάδα πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανάμεσα στις αγροτικές οικονομίες των νέων κρατών μελών της ΕΕ-27», αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόταση και προσθέτει ότι στην ελλην... (συνέχεια)
26-08-2014
Στην κλίνη του Προκρούστη θέττει το οικονομικό επιτελείο τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ή στοχευμένων μειώσεων σε ορισμένους κλάδους κατά τα πρότυπα της εστίασης, όπως πχ. στην οικοδομή. Το σενάριο του ενιαίου συντελεστή προβλέπει συντελεστή 18% ή 19%, με παράλληλη κατάργηση του υψηλού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%. Εφόσον καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% τ... (συνέχεια)
25-08-2014
Νέες ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν όψει της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει «πακέτο» ελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι τα μηνύματα από το Παρίσι, στις αρχές της άλλης εβδομάδος, κατά τη συνάντηση με την τρόικα θα είναι θετικά. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει και αναμένει εντός των προσεχών ημερών ειδική μελέτη από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρ... (συνέχεια)
14-08-2014
Το σήµα για πωλήσεις στους Ελληνες παραγωγούς έδωσαν την τελευταία εβδοµάδα οι Ιταλοί έµποροι, που συνεζίζουν να µαζεύουν όλα τα σκληρά σιτάρια χωρίς συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας στα 28 λεπτά το κιλό. Ωστόσο κάποιοι λίγοι δεν βιάζονται να πουλήσουν, προσβλέποντας στα 30 λεπτά το κιλό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Ευαγγελόπουλος «τα σιτάρια για τα οποία το προηγούµενο διάστηµα παίρναµε 22 λεπτά το κιλό, τώρα µας τα ζητούν µε 28 λεπτά το κιλό». Ο ίδιος σηµείω... (συνέχεια)
12-08-2014
Οι ελπίδες της Ελλάδας για έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση το 2014 μπορεί να προσκρούσουν σε ένα μεγάλο εμπόδιο: Το ρωσικό εμπάργκο. Κάπως έτσι ξεκινάει δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας και στις συνέπειες των ρωσικών κυρώσεων για την ελληνική οικονομία. «Το αναμενόμενο κόστος από το εμπάργκο για την ελληνική οικονομία μπορεί να δείχνει ανεκτό, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για τον τουρισμό και τη γεωργία εν μέσω μιας εύ... (συνέχεια)
11-08-2014
Η «Ένωση» Αγροτικός συνεταιρισμός Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η εξόφληση του ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΟΥ εσοδείας 2014 για όσους παραγωγούς έδωσαν την παραγωγή τους στην «Ένωση» με κατάθεση του ποσού των 26 λεπτών ανά κιλό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Όσοι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. μη ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού) το ποσό εξόφλησης παρακαλούνται να περάσουν από τα κεντρικά γραφεία της «Ένωσης» στα Νέα Μουδανιά ώστε να τακτοποιηθεί η εξόφληση τους... (συνέχεια)
09-08-2014
Μία ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες καλλιέργεια επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Ο λόγος για το δίκοκκο σιτάρι ή ευρέως γνωστό ως Ζέα. Ωστόσο δεν πρέπει να το συγχέουμε το δίκοκκο σιτάρι με το σιτάρι ντίνκελ (triticum spelta) που και αυτό το αποκαλούν Ζέα και το οποίο μοιάζει πιο πολύ με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλακού σιταριού. Οι παραγωγοί που ξεκίνησαν για πρώτη φορά να καλλιεργούν δίκοκκο σιτάρι στη χώρα μας εισήγαγαν από το εξωτερικό πιστοποιημένο και ελεγμένο από τα ΚΕΠΥΕΛ γενετικό υλ... (συνέχεια)
08-08-2014
Το πράσινο φως για την πληρωμή έδωσαν οι αποφάσεις που υπεγράφησαν μέσα στην εβδομάδα, με τις οποίες οριζόταν το συνολικό ποσό που εξασφαλίστηκε για την πληρωμή του Μέτρου και ο αριθμός των δικαιούχων των δύο δράσεων 211 και 212.   Πιο συγκεκριμένα, με βάσει τις σχετικές αποφάσεις πιστώθηκαν τα ανάλογα ποσά σε 25.999 δικαιούχους αγρότες για το Μέτρο 212 και σε 34.913 δικαιούχους για το Μέτρο 211. Να σημειωθεί ότι οι σχετικές λίστες δεν ανακοινώνονται, αλλά βρίσκονται ήδη στα χέρια της πο... (συνέχεια)
07-08-2014
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας ζητάει την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων στην 2η πρόσκληση του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», που ανήκει στον Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Π.Α.Α. 2007-2013 για το έτος 2014. Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφέρει τα εξής: « Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησ... (συνέχεια)