Ανακοινώσεις

17-10-2014
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την Τετάρτη 15/10 όπου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός, οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι ανέρχονται στα 20 δις ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Από αυτά... (συνέχεια)
16-10-2014
Από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων τα χρήματα άλλης μιας δόσης για την εξισωτική αποζημίωση του 2013, ύψους 28 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews. Θα ακολουθήσουν και νέες πληρωμές που θα αφορούν εκκαθαρίσεις παρελθόντων ετών μέχρι το ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή δρομολογείται μετά την υπογραφή των δύο τροποποιητικών αποφάσεων από τον εδικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Ιατρίδη, για τις α... (συνέχεια)
15-10-2014
Δεν υπάρχει καμία απάντηση του επιτρόπου Dacian Ciolos που να ζητήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή την κυβέρνηση για να γίνουν παρακρατήσεις από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες έναντι οφειλών τους προς τον ΟΓΑ ή το Δημόσιο. Τα παραπάνω ανέφερε σε στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης με αφορμή δημοσίευμα του Έθνους που αναφέρει πω... (συνέχεια)
14-10-2014
Οι εκκοκκιστές – έμποροι βάμβακος εφόσον αποδεικνύουν ότι το εκκοκκισμένο βαμβάκι προορίζεται για εξαγωγή κατά την οποία δεν εισπράττουν ΦΠΑ δύναται να μην καταβάλλουν με την σειρά τους ΦΠΑ στους παραγωγούς αφού συνεννοηθούν από πριν για να εκδώσουν οι τελευταίοι τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ . Οι αγρότες - παραγωγοί έχουν την δυνατότητα μέσα από την κατάθεση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ , εάν έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από την Δ.Ο.Υ να αιτούνται την επιστροφή του και να το εισπράττουν . Ήδη έχουν σταλ... (συνέχεια)
13-10-2014
Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται η αναγκαιότητα διενέργειας φθινοπωρινών ψεκασμών στις καλλιέργειες ελιάς για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κυκλοκονίου κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο. Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια που ενδημεί στην Π.Ε. Σερρών και προκαλεί έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιόδεντρων. Ο ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται όταν διαπιστώνεται η ύπαρξ... (συνέχεια)
11-10-2014
Η βαμβακοκαλλιέργεια εφέτος, ξεκίνησε δύσκολα, με προβλήματα στη σπορά και στα φυτρώματα και με χαμηλές, μη ευνοϊκές θερμοκρασίες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν να διορθωθεί θεαματικά η κατάσταση και φθάσαμε σε φυτείες με πολύ καλή, στην πλειοψηφία τους, καρποφορία. Το τελευταίο,όμως, διάστημα, με το κλείσιμο του καιρού, επικρατεί ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα», αναφέρεται σε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για το νομό Σερρών. Αναλυτικά το δελτίο &nbs... (συνέχεια)
09-10-2014
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους 2013-14 έφθασε τους 3.164.000 τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 32%, με την Ισπανία που αντιπροσωπεύει το 57% να έχει μια χρονιά ρεκόρ - σχεδόν διπλασιάζοντας την παραγωγή της - μακράν των άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών, όπως η Ελλάδα που έφτασε τους 135.000 τόνους καθώς παρουσίασε πτώση παραγωγής περισσότερο από 50%. Αλλά πλέον το τρέχον καλλιεργ... (συνέχεια)
08-10-2014
Προσοχή! Μην δοκιμάζετε να μαζέψετε από την φύση μανιτάρια που δεν γνωρίζετε!   Πολλά είδη μανιταριών παράγουν διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες τα καθιστούν τοξικά και από μια ευχάριστη λιχουδιά μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρα.   Αν και ο αριθμός των θανατηφόρων ειδών είναι σχετικά μικρός, πολλά από αυτά προκαλούν ιδιαίτερα βαριά και δυσάρεστα συμπτώματα. Η τοξικότητα των μανιταριών αυτών είναι το αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας και χρησιμεύει σαν ασπ... (συνέχεια)
07-10-2014
Σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωϋσιάδης στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχο Κορασίδη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 02.10.2014 στην Αθήνα, ο Γιάννης Μωυσιάδης έθεσε στο τραπέζι τηςσυζήτησης το μείζον θέμα των βοσκοτόπων, ζητώντας να προωθηθούν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να εφαρμοστεί ο νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα αύξησης των επιλέξιμων... (συνέχεια)
06-10-2014
Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΙSTAT), τα οποία δημοσιοποιεί σε έκθεσή του το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) στο Μιλάνο, υπάρχουν οκτώ βασικά προϊόντα που καλύπτουν πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία. Από αυτά τα τρία είναι αγροτικά και αφορούν τα δημητριακά (σκληρό σιτάρι) το ελαιόλαδο και τα ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, με δεδομένο τη γειτνίαση των δυο χωρών και την εξοικείωση τ... (συνέχεια)