Ανακοινώσεις

05-01-2015
Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2014, που πραγματοποίησε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προέκυψε εκρηκτική αύξηση στα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις γέμισαν με «μαϊμού» εισοδήματα από καλλιέργεια ελιάς, εσπεριδοειδών και λοιπών προϊόντων ή ακόμη και από την εκτροφή πτηνών και χοιρινών. Ο λόγος; Επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφάνισαν ζημίες ή λίγα έσοδα από το κανονικό τους... (συνέχεια)
03-01-2015
Συγκρατηµένες είναι οι εκτιµήσεις για το πρώτο τρίµηνο του 2015 όσον αφορά τις τιµές των λιπασµάτων καθώς η προσφορά τους αναµένεται να ξεπεράσει την παγκόσµια ζήτηση, σύµφωνα µε την τριµηνιαία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιµούν πως τα χαµηλά περιθώρια κέρδους για τους αγρότες, θα τους κάνουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη χρήση και την εφαρµογή λιπάσµατος. Από την άλλη πλευρά όµως, η ανοιξιάτικη ζήτηση στο Βόρειο Ηµισφαίριο θα αποτελέσει ανασταλτ... (συνέχεια)
02-01-2015
Η Μεγάλη Βρετανία ψάχνει τρόπους για να επεκτείνει την προσβασιμότητα στο ίντερνετ στους αγρούς και τα βοσκοτόπια της χώρας, με διάφορες μελέτες να έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μία από αυτές τις στρατηγικές, ώστε να επεκταθεί το ίντερνετ και στην αγγλική ύπαιθρο, είναι να τοποθετηθούν Wi-Fi hotspots επάνω σε πρόβατα. Ο καθηγητής Gordon Blair του Πανεπιστημίου του Lancaster έλαβε επιδότησης 267.090 δολαρίων από τον Συμβούλιο Μηχανολογικών και Φυσικών Επιστημών της Βρετανίας ώστε να ... (συνέχεια)
27-12-2014
Κάθε χρόνο σιγοτραγουδάμε το βράδυ της πρωτοχρονιάς το αγαπημένο τραγουδάκι, «ας γελάσουμε παιδιά» αλλά αμέσως μετά λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα».   Τελικά τι  ισχύει ;     Σίγουρα οι εξελίξεις οι κοινωνικές, οι οικονομικές δεν είναι οι καλύτερες.   Και σίγουρα κάνουμε τη σύγκριση με τις παλαιότερες καλύτερες μέρες, τις μέρες που οι τράπεζες έδιναν τα «διακοποδάνεια» και τα «αεροδάνεια» όταν ζούσαμε όλοι μαζί στο συννεφάκι που άλλοι ... (συνέχεια)
24-12-2014
Η κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών, σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές αυτές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα, μια κίνηση που ακολουθεί την επιβολή άτυπων περιορισμών διαμέσου ελέγχων ποιότητας που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα σπεύδει να εξασφαλίσει την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η Ρωσία κατέγραψε μια μεγάλη σοδειά σιτηρών αυτή τη χρονιά (104 εκατ. τόνοι), αλλά η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας το... (συνέχεια)
23-12-2014
Μέχρι το πρωί της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου δεν είχε ακόμα παραδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς τη βάση δεδομένων με τους 700.000 αγρότες δικαιούχους της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων από την περασμένη εβδομάδα ότι η πληρωμή των παραγωγών θα γινόταν τη Δευτέρα 22 του μήνα. Οργισμένοι δηλώνουν οι αγρότες για την αφερεγγυότητα των αρμοδίων που διαβεβαίωναν για πληρωμή του τσεκ τη Δευτέρα. Ωστόσο, από την πλευ... (συνέχεια)
22-12-2014
Σήμερα, Δευτέρα 22/12, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τις επιδοτήσεις στους αγρότες και στις 29/12 την εξισωτική αποζημίωση του 2014. Με την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ περίπου 700.000 αγρότες θα πληρωθούν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014.   Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας.   Παράλληλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει από το πρωί την εφαρμογή που μπορούν οι αγρότες ηλεκτρονικά να κάνουν έλεγχο με το ΑΦΜ τους για τις περιπτώσεις λάθους στο ΟΣΔΕ ή τυχόν προ... (συνέχεια)
18-12-2014
Του Νάσου Χρυσίνα   Μιλάμε πολλές φορές υπερηφάνως για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα αγνοώντας τα βασικά τα οποία οι επαγγελματίες της γης ξέρουν καλύτερα απ΄ τον καθένα. Οι περισσότεροι που δεν ανήκουν στον αγροτικό χώρο έχουν μια βαθιά άγνοια των σύγχρονων δεδομένων συνοψίζοντας τις όποιες γνώσεις τους στο δίπτυχο "επιδοτήσεις" και "παραδοσιακοί καλλιεργητές".   Δεν είναι όμως έτσι.     Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγμα την τιμή ενός φακέλου 1000 σπόρ... (συνέχεια)
16-12-2014
«Πόρτα» έφαγε η Ελλάδα στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ.ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αργά ή γρήγορα κάποιες χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να «περάσουν από το ταμείο» της εφορίας για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκδίκασε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, και απέρριψε πανηγυρικά την ελληνική αίτηση. «Η πιθανότητα ευδ... (συνέχεια)
15-12-2014
Σταθερή, στους 26.200.000 τόνους, αναμένεται να παραμείνει η παραγωγή βάμβακος την εκκοκκιστική περίοδο 2014/2015 παρά την αύξηση κατά 3% στην καλλιέργεια (33,7 εκατ. εκτάρια). Τα παραπάνω κάνει γνωστά στην τελευταία του ανακοίνωση το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC) ενώ προσθέτει ότι η Ινδία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Πακιστάν αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής για το Βόρειο Ημισφαίριο, η οποία προβλέπεται αυξημένη κατά 2% (έως 23 εκατ. τόνους). Σε αντίθ... (συνέχεια)