Ανακοινώσεις

25-06-2014
Μια καλή συγκομιδή σιτηρών στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2014/15, αυξημένη έως 2,3% σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα εν λόγω στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 20 Ιουνίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, όπου πολλά κράτη μέλη ανέφεραν καλές εκτιμήσεις συγκομιδής για το τρέχον έτος, ευελπιστώντας να φτάσει τους 304.147.000 ... (συνέχεια)
24-06-2014
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών καθώς οι πρόσφατη χαλαζόπτωση είχε ως συνέπεια την ολική σχεδόν καταστροφή των εμπορεύσιμων ποικιλιών με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους των συμβολαίων τους. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι τα φύλλα συλλογής από οφθαλμούς του στελέχους θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα. Οι όποιες προσπάθειες για την ανασύσταση των τσακισμένων από το χαλάζι φύλλων και στελεχών, προκειμένου α... (συνέχεια)
24-06-2014
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 181, της 20ης Ιουνίου 2014 δύο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις: α) Μια για την συμπλήρωση του βασικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 για τις άμεσες ενισχύσεις και β) μια για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κα... (συνέχεια)
23-06-2014
Νέος κύκλος επιδοτήσεων ανοίγει για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία δημητριακών.   Μέσω της επικείμενης εφαρμογής του ανανεωμένου επενδυτικού νόμου επιχορηγείται για πρώτη φορά η καλλιέργεια δημητριακών, ενώ ενισχύεται με ποσοστό έως 50% η δημιουργία μονάδων μεταποίησής τους για παρασκευή ζυμαρικών, άρτου, γλυκισμάτων,βύνης, αμύλου, γλουτένης, ακόμη και αποφλοίωσης ρυζιού. Αντίστοιχης ενίσχυσης τυγχάνουν και οι μονάδε... (συνέχεια)
21-06-2014
Στο πλευρό των πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις βρίσκεται τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες έπληξαν πολλές καλλιέργειες.   Συγκεκριμένα σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας... (συνέχεια)
20-06-2014
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 150.000 στρέμματα καλλιεργειών στον Νομό έχουν καταστραφεί και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες με κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή των ζημιών. Το χαλάζι που έπεσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (18/6) οι κάτοικοι το παρομοίαζαν, ανά περιοχή, με καρύδι, ακόμη και με αυγό ... (συνέχεια)
19-06-2014
Έπληξε πολλές περιοχές του Νομού Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε πριν από λίγο πολλές περιοχές του Νομού. Σε Λευκοθέα, Γάζωρο, Θολό, Νέα Ζίχνη, Βαλτοτόπι, Σκούταρι, Αγία Ελένη, Ψυχικό και Παραλίμνιο οι κάτοικοι μετρούν ζημιές, καθώς το χαλάζι έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες, πλαστικές καρέκλες στις αυλές… Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκτεταμένες είναι οι καταστροφές και στις καλλιέργειες, όπου το ποσοστό ζημίας αγγίζει το 100% και οι παραγωγοί ήδη ... (συνέχεια)
18-06-2014
Στο καφεκοπτείο και όχι στο βενζινάδικο μπορεί κάποια μέρα στο μέλλον να ανεφοδιάζονται τα αυτοκίνητα, αφού Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοκαύσιμα από καφέ. Μάλιστα, αν και οι ιδιότητες του βιοκαυσίμου ποικίλουν σε ένα βαθμό ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, τελικά οποιοσδήποτε καφές φαίνεται πως είναι κατάλληλος για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ. Οι ερευνητές  εξήγαγαν έλαιο από τα κατακάθια των αλεσμένων κόκκων του καφέ, αφού τα βούτηξαν σε έναν οργανικό δια... (συνέχεια)
17-06-2014
Υπάρχουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που μερικές φορές δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά έχουν να δείξουν εξαιρετικό έργο και επιδόσεις στις εξαγωγές.   Ένα είναι το απόλυτο όπλο κατά της ελληνικής «μιζέριας» και του εγχώριου εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος: η εξωστρέφεια. Το «μυστικό» αυτό ανακάλυψαν δέκα εταιρείες που παρουσιάζει το «Κ», οι οποίες ως επί το πλείστον δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά έχουν καταστήσει τα ελληνικά π... (συνέχεια)
16-06-2014
Στα επίπεδα των 23-24 λεπτών το κιλό πραγµατοποιούνται οι διαπραγµατεύσεις για την πώληση του ποιοτικού σκληρού σιταριού στις πρώτες µέρες της νέας εµπορικής περιόδου. Τα σιτάρια µε υψηλό ειδικό βάρος και υαλώδη, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές και κράτησαν το «κόκκινο» χρώµα τους, είναι περιζήτητα και οι τιµές τους εκτιµάται ότι θα κινηθούν υψηλότερα τις επόµενες εβδοµάδες. Τοπικοί µύλοι πληρώνουν ήδη τα 240 ευρώ ο τόνος παραδοτέο έξω από τις εγκαταστάσεις τους για το σκληρό που ... (συνέχεια)