Ανακοινώσεις

16-06-2014
Στα επίπεδα των 23-24 λεπτών το κιλό πραγµατοποιούνται οι διαπραγµατεύσεις για την πώληση του ποιοτικού σκληρού σιταριού στις πρώτες µέρες της νέας εµπορικής περιόδου. Τα σιτάρια µε υψηλό ειδικό βάρος και υαλώδη, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές και κράτησαν το «κόκκινο» χρώµα τους, είναι περιζήτητα και οι τιµές τους εκτιµάται ότι θα κινηθούν υψηλότερα τις επόµενες εβδοµάδες. Τοπικοί µύλοι πληρώνουν ήδη τα 240 ευρώ ο τόνος παραδοτέο έξω από τις εγκαταστάσεις τους για το σκληρό που ... (συνέχεια)
14-06-2014
Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε μακράν η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, για το οποίο η υποβολή των φακέλων ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία - σύμφωνα με στοιχεία του ΑγροΤύπου από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ - υποβλήθηκαν 2,984 φάκελοι. Ακολουθεί η Κρήτη με 1,602 φακέλους, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 1,217 υποψήφιους που κατέθεσαν την επενδυτική τους πρόταση. Η Θεσσαλία κατατάσσεται σ... (συνέχεια)
13-06-2014
Πολιτική συμφωνία υπήρξε την Πέμπτη (12/6/2014) μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες κατέληξαν στην απόφαση ότι τα κράτη - μέλη θα είναι εκείνα που θα αποφασίζουν για την καλλιέργεια ή όχι των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Επόμενος στόχος η επικύρωση της συμφωνίας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης, μοναδικές χώρες που διαφώνησαν ήταν Βέλγιο και Λουξεμβούργο.  Βάσει του νέου πλαισίου επιτρέπεται σε κάθε ... (συνέχεια)
12-06-2014
Η στροφή προς τον μαλακό σίτο και τον αραβόσιτο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθοδηγούμενη από την ζήτηση πρώτων υλών για βιοκαύσιμα και τις καλές εξαγωγικές προοπτικές, ενώ τα άλλα σιτηρά θα συνεχίσουν να χάνουν μερίδια της αγοράς. Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται στο σχετικό κεφάλαιο μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των αγροτικών αγορών και του εισοδήματος από το 2013 έως το 2014, η οποία δόθηκε πρόσφ... (συνέχεια)
11-06-2014
Οι αριθμοί λένε μόνο την αλήθεια. Σε 34 χρόνια, από το 1980 έχουν διατελέσει στο Υπουργείο Γεωργίας και τώρα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 32 Υπουργοί (μαζί με τον σημερινό). Από τον πίνακα που ακολουθεί, δεν θα βρείτε Υπουργό με θητεία περισσότερη από 3 χρόνια. Άλλη μια Παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας, όπου αποδεικνύει ότι, η Αγροτική πολιτική της χώρας, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο τα τελευταία 34 χρόνια ! Υπουργοί λίγων μηνών, ενός έτους κλπ, οι οποίοι διατηρούσαν την καρέκλα του Υπο... (συνέχεια)
10-06-2014
Αλλάζει άρδην η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουνίου, καθώς απομακρύνονται οι Α. Τσαυτάρης και Θ. Λεονταρίδης και αναλαμβάνουν ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλο. Τα βιογραφικά της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ   Ποιος είναι ο Γιώργος Καρασμάνης: &... (συνέχεια)
07-06-2014
Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για το ύψος της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για τις αποφάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση του Μέτρου 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα» και του Μέτρου 212 «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματ... (συνέχεια)
06-06-2014
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε, στις 4/6/2014, τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών (σιτηρά, αραβόσιτος, σόργος) της περιόδου 2014/2015. Σύμφωνα με αυτές η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στους 301 εκατ. τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή περίοδο που ήταν 300 εκατ. τόνους. Συνολικά καλλιεργήθηκαν 57,7 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν στους 5,2 τόνους/εκτάριο. Οι ... (συνέχεια)
05-06-2014
Τις εθνικές επιλογές για το πλαίσιο που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, και αμέσως μετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει για διαβούλευση και οριστικοποίηση την τελική του πρόταση. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας πως βασικός στόχος είναι όλ... (συνέχεια)
04-06-2014
Τα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν μηνύματα σε άλλα φυτά και στο περιβάλλον.   Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. «Τα φυτά είναι σε θέση να αισθανθούν το βαρυτικό πεδίο, τα ηλεκτρικά πεδία, τις χημικές κλίσεις… Αυτίος ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που τα φυτά αντιλαμβάνονται και μεταφέρουν, βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή μα... (συνέχεια)