Ανακοινώσεις

23-11-2014
Σιγή ιχθύος για όλα τα φλέγοντα θέματα, που καίνε τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους μικρομετόχους της ΕΒΖ ΑΕ, τηρήθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, τη στιγμή που οι φήμες φουντώνουν πως η ζαχαροβιομηχανία αν δεν γίνει κάτι δραστικό μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση. Ο αναβαθμισμένος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Λάμπρος Χαραλάμπους, έκλεισε τη συνέλευση χωρίς να δώσει απαντήσεις. Τη φημολογία αυτή μάλ... (συνέχεια)
22-11-2014
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι πληρωμές των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η προκαταβολή της πρώτης δόσης ύψους 136 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στρατηγική κατεύθυνση του υπουργείου είναι η στήριξη των νεοεισερχόμενων στον πρωτογενή τομέα με στόχο να αποτελέσουν τους πρωτεργάτες της αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας και προς τούτο σχεδιάζεται η... (συνέχεια)
21-11-2014
Απογειώνεται παγκοσμίως η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου καθώς το 2014 αποτελεί τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Ισπανίας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί από τη «λέπρα της ελιάς». Γενικότερα η ελάχιστη παραγωγή στις δύο μεγάλες ελαιοπαραγωγούς χώρες της Μεσογείου σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία εκτινάσσουν στα ύψη την τιμή του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά και ορισμένοι μιλούν ακόμη και για διπλασιασμό της. Η λέπρα της ελιάς είναι ένα έντομο που αναπτύσσεται μέσα στον καρπό της ... (συνέχεια)
20-11-2014
Στη «σολομώντειο» λύση των 12 κιλών το στρέμμα, δείχνει να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά το ελάχιστο όριο πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου (καρτελάκι), προκειμένου οι καλλιεργητές να είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης από τη νέα ΚΑΠ συνδεδεμένης ενίσχυσης. Αναμένεται άμεσα η έκδοση ΚΥΑ, στη λογική σταδιακής αύξησης της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου με στόχο τα 16 κιλά από το 2019. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργι... (συνέχεια)
19-11-2014
Στοιχεία για την μέχρι στιγμής πορεία των υπαγωγών στην νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση. Συγκεκριμένα ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι στο ΙΚΑ εκδόθηκαν 2.885 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 108.067.814,68 ευρώ, στον ΟΑΕΕ 1688 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 20.706.335,08 ευρώ και στον ΟΓΑ 406 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 3.402.414,13 ευρώ. Ο υπουργός με αφορμή την πορεία της ... (συνέχεια)
18-11-2014
Σήμερα έγινε η ενημέρωση για τη ΝΕΑ ΚΑΠ στα Φάρσαλα. Πολλοί παραγωγοί που βρέθηκαν εκεί ρώτησαν για το πόσα κιλά σπόρου απαιτούνται για να ληφθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και απάντηση δε δόθηκε. Πάντως αν τελικά αντί για 16 κιλά το στρέμμα που ήταν η αρχική κατεύθυνση του ΥΠΑΑΤ αποφασισθεί η απαίτηση των 10 κιλών σπόρου σκληρού σίτου ανά στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά το σιτάρι υπολογίζεται ότι θα είναι από 3 έως 4 ευρώ. Πάντως η αλήθεια είναι πως από όλες αυτές τις ενημερώσεις ο κ... (συνέχεια)
17-11-2014
Σκληρά σιτάρια είναι περισσότερα από τα μισά στρέμματα τα οποία πιστοποιούνται στην Ελλάδα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 - 2.2. Σε αυτό θα καταλήξει κάποιος αν ρίξει μια προσεκτική ματιά στη λίστα την οποία έχει αναρτήσει ο AGROCERT στην ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στο «ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12.09.2014)».   Από τη λίστα φαίνεται ότι έχουν πιστοποιηθεί με το σύστη... (συνέχεια)
15-11-2014
Σε μια από τις χειρότερος χρονιές των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει πολύ τη συγκομιδή και υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες ποσότητες να μείνουν στα χωράφια. Παράλληλα μεγάλες είναι και οι απώλειες αφού όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί σε μεγάλο ποσοστό το βαμβάκι έχει «καραμελώσει» (δεν έχει ανοίξει επαρκώς) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκομιστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγ... (συνέχεια)
14-11-2014
Για την δυνατότητα και τις προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο  ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στη Δράμα. Η ημερίδα με θέμα: «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς», θα διεξαχθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρ... (συνέχεια)
13-11-2014
Τον κατάλογο με τους 459 δικαιούχους του «Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» και «Αμειψισποράς με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» που αφορούν προσκλήσεις του 2012 και 2013, δημοσιοποίησε το ΥΠΑΑΤ, με τις ενισχύσεις να φτάνουν συνολικά έως 5.978.699 ευρώ. Στις σχετικές αποφάσεις σημειώνεται επιπλέον πως με τη λήψη της έγκρισης, εντός 10 εργασίμων ημερών οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στην έδρα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνια... (συνέχεια)