Ανακοινώσεις

02-07-2014
Επενδύσεις από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ ενισχύονται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι εντάξεις στο πρόγραμμα οριστικοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 30 Ιουνίου, αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτημάτων θεραπείας που είχαν υποβάλει υποψήφιοι επενδυτές, καθώς και η επαλή... (συνέχεια)
01-07-2014
Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Σιτηρών και Αλευροβιομηχάνων (Grain Silos and Flour Mills - GSFMO"), η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και προμηθευτή σε σιτηρά, τόσο σε μαλακό όσο και σε σκληρό σιτάρι. Συγκεκριμένα μόνο το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2013 πραγματοποίησε εισαγωγές σε σιτηρά 780.000 τόνους σε σκληρό και σε μαλακό σιτάρι.  (συνέχεια)
30-06-2014
Η καθυστέρηση της λήψης οριστικών αποφάσεων για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για το διάστημα 2015 – 2020, έχει φέρει και «παράπλευρες απώλειες» τόσο στις ειδικές ενισχύσεις για τους νέους γεωργούς που έχουν προαναγγελθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, όσο και στον σχεδιασμό μέτρων ανακούφισης για τις περιοχές ή τους τομείς που θα πληγούν από την ανακατανομή των ενισχύσεων. Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στον σχεδιασμό του νέου ... (συνέχεια)
28-06-2014
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα σε δεκατρείς συνολικά πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για δημιουργία καρτέλ, μέσω του οποίου έλεγχαν τις τιμές και περίπου το 75% της αγοράς. …Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν οι εν λόγω πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συντόνιζαν συστηματικά την επιχειρηματική τους δράση με την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό το συντονισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής κ... (συνέχεια)
27-06-2014
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.283 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2013 και 2014. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, ελιές, κηπευτικά, πατάτες και  εσπεριδοειδή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια. (συνέχεια)
26-06-2014
«Στο πλευρό των Σερραίων αγροτών, που την Τετάρτη 18 Ιουνίου επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές οι καλλιέργειές τους, στέκεται η Διοίκηση του ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, θα εισηγηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, που έπρεπε να πληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2014, όταν οι συγκεκριμένοι αγρότες εισπράξουν απαιτήσεις τους (αποζημιώσεις, επι... (συνέχεια)
25-06-2014
Μια καλή συγκομιδή σιτηρών στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2014/15, αυξημένη έως 2,3% σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Τα εν λόγω στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 20 Ιουνίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca, όπου πολλά κράτη μέλη ανέφεραν καλές εκτιμήσεις συγκομιδής για το τρέχον έτος, ευελπιστώντας να φτάσει τους 304.147.000 ... (συνέχεια)
24-06-2014
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών καθώς οι πρόσφατη χαλαζόπτωση είχε ως συνέπεια την ολική σχεδόν καταστροφή των εμπορεύσιμων ποικιλιών με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους των συμβολαίων τους. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι τα φύλλα συλλογής από οφθαλμούς του στελέχους θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα. Οι όποιες προσπάθειες για την ανασύσταση των τσακισμένων από το χαλάζι φύλλων και στελεχών, προκειμένου α... (συνέχεια)
24-06-2014
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 181, της 20ης Ιουνίου 2014 δύο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις: α) Μια για την συμπλήρωση του βασικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 για τις άμεσες ενισχύσεις και β) μια για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κα... (συνέχεια)
23-06-2014
Νέος κύκλος επιδοτήσεων ανοίγει για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία δημητριακών.   Μέσω της επικείμενης εφαρμογής του ανανεωμένου επενδυτικού νόμου επιχορηγείται για πρώτη φορά η καλλιέργεια δημητριακών, ενώ ενισχύεται με ποσοστό έως 50% η δημιουργία μονάδων μεταποίησής τους για παρασκευή ζυμαρικών, άρτου, γλυκισμάτων,βύνης, αμύλου, γλουτένης, ακόμη και αποφλοίωσης ρυζιού. Αντίστοιχης ενίσχυσης τυγχάνουν και οι μονάδε... (συνέχεια)