Ανακοινώσεις

21-07-2014
Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία κατάφερε, μετά από πολυετείς προσπάθειες, να αποκωδικοποιήσει σχεδόν όλο το γονιδίωμα του μαλακού σιταριού, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, χάρη στη βελτίωση των σχετικών αγροτικών καλλιεργειών. Το τι θα σημαίνει αυτό για το ψωμί που τρώμε και κατά πόσο θα προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Οι πάνω από 1.000 ερευνητές από 57 χώρες, που έκαναν ... (συνέχεια)
19-07-2014
Mε 4.223.960.793 ευρώ από την αγροτική ανάπτυξη, συν 388.777.914 ευρώ από την αλιεία, ξεπερνάνε τα 4,6 δις τα κονδύλια για τον πρωτογενή τομέα, του νέου ΕΣΠΑ για το διάστημα 2014 – 2020, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνολικό προϋπολογισμό 24,79 δις. Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουλίου, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ, υπέβαλε χθες το ... (συνέχεια)
18-07-2014
Αγώνα δρόμου κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες των φακέλων τους, αφού σύμφωνα πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουλίου χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί κάτι για παράταση. Παρόλα αυτά αν τελικά δοθεί παράταση αυτό ίσως σημάνει και περαιτέρω καθυστέρηση στην πληρωμή την οποία το ΥπΑΑΤ προσπαθεί να πραγματοποιήσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν... (συνέχεια)
17-07-2014
Την ανάκτηση ενισχύσεων, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν επί υπουργείας Σωτήρη Χατζηγάκη σε Έλληνες αγρότες εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων το 2008 και το 2009 και κρίθηκε ότι είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ επικυρώνει με απόφαση του την Τετάρτη 16 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εν λόγω υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να... (συνέχεια)
15-07-2014
Μπροστά, η ζωή στην επαρχία, ένα πατρικό σπίτι και διαθέσιμη γη που μένει ανεκμετάλλευτη. Πίσω, η αγχωτική καθημερινότητα της πόλης, η ανεργία και οι λογαριασμοί που γίνονται βουνό. Στο δίλημμα, όπου η απάντηση φαντάζει εύκολη- αν και η πραγματικότητα είναι δύσκολη- αρκετοί νέοι έκαναν το βήμα προς τα εμπρός. Και το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες γίνονται αγρότες, εξαιτίας της κρίσης. Η στροφή προς τον γεωργικό τομέα που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά ευδιάκρι... (συνέχεια)
14-07-2014
Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι επέλεξαν αυτήν την ημέρα για να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση. Το taxisnet αναμένεται σήμερα να δοκιμάσει τις αντοχές του καθώς ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθεί σήμερα έως το βράδυ που λήγει και η σχετική προθεσμία φέρνει το σύστημα στα όριά του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως και χθες είχαν υποβληθεί περί... (συνέχεια)
12-07-2014
Την αναθεώρηση του καθεστώτος των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, στις 10 Ιουλίου, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση τηςΒουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Αραμπατζή, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ισχυρή χαλαζόπτωση στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή στο Νομό Σερρών. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σε αλληλογραφία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζουμε εάν ... (συνέχεια)
11-07-2014
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται από το ΥπΑΑΤ, το νέο ΠΑΑ 2014 - 2020 μετά την εσωτερική διαβούλευση (μεταξύ των αρμοδίων στελεχών και φορέων του ΥπΑΑΤ) που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στην Ε.Ε. Βασικές αρχές της αγροτικής ανάπτυξης την περίοδο 2014 -2020 αποτελούν - σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει και σας παρουσιάζει πρώτος ο ΑγροΤύπος - η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικού στοιχείου της καινοτόμου επιχειρηματικότητ... (συνέχεια)
10-07-2014
~~Υπ΄ ατμόν βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταθέσουν στη Βουλή, το συντομότερο δυνατό, τροπολογία με βελτιώσεις στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Αγροτεμαχίων (ΕΝΦΙΑ). Η ψήφιση τροπολογίας θα ξεπαγώσει και την εκκαθάριση του φόρου ώστε αναρτηθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου.   Οι αλλαγές, τις οποίες εισηγήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφορούν στον τρόπο υπολ... (συνέχεια)
05-07-2014
Τα πικρά μαντάτα για την επιχείρηση, που επί δεκαετίες υπήρξε στυλοβάτης ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, μεταφέρθηκαν σε συνάντηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 4 Ιουλίου, στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων «πάγωσαν» όταν άκουσαν τον πρόεδρο της ΕΒΖ ΑΕ, Ηλία Μπέτση, τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους και το μέλος του Δ.Σ., Δημήτρη Δημητρίου, να τους ανακοινώνουν ότι σκέφτονται να προτείνουν στη επόμενη... (συνέχεια)