Ανακοινώσεις

14-10-2013
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (International Cotton Advisory Committee, ICAC), κατά την περίοδο 2013/14 , η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού αναμένεται να ανέλθει στα 25,5 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας χαμηλό τετραετίας. Παρόλα αυτά στην κλωστοϋφαντουργία η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σταθερή στους 23,5 εκατομμύρια τόνους με την κατανάλωση να μετατοπίζεται από την Κίνα και σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Τουρκία. Η μείω... (συνέχεια)
12-10-2013
Στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, δηλαδή σε χωριά και οικισμούς, κάνει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση. Στόχος της μείωσης αυτής θα είναι να μην υπερφορολογηθούν οι κατοικίες και άλλα ακίνητα των αγροτικών νοικοκυριών. Το τελικό νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, μόλις καθαρογραφεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον φόρο ακινήτων, για τις οποίες έδωσε ... (συνέχεια)
11-10-2013
Από το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου άρχισαν να μπαίνουν τελικά τα χρήματα για τη δεύτερη δόση της επιστροφής του πετρελαίου των αγροτών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Μετά τη διευθέτηση του τεχνικού προβλήματος, στην οποία απέδωσε την καθυστέρηση σχεδόν μίας εβδομάδας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα χρήματα άρχισαν να φαίνονται στο σύστημα των δικαιούχων.   Όμως από το πρωί της Παρασκευής, που αναγνώστες του Agronews πήγαν στις τράπεζες να δουν τι ποσά είχαν κατατεθεί, διαπ... (συνέχεια)
09-10-2013
Τις τελικές τους εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων της φετινής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, έδωσαν στη δημοσιότητα (μετά τις εκτιμήσεις για τα σιτηρά) οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή ελαιοκράμβης της Ε.Ε. «επιστρέφει» σε κανονικά επίπεδα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις των Copa και Cogeca αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιοκράμβης της Ε.Ε. των 27 θα παρο... (συνέχεια)
08-10-2013
Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca έδωσαν στη δημοσιότητα τις τελικές τους εκτιμήσεις για την παραγωγή σιτηρών φετινής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σύμφωνα με αυτές, τόσο η ποιότητα όσο και η παραγωγή θα «κινηθούν» σε καλά επίπεδα φθάνοντας τους 298 εκατ. τόνους. Σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 9,5 % από τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ωστόσο στην σχετική ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Copa – Cogeca τονίζουν ότι λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής, π... (συνέχεια)
07-10-2013
Οι προοπτικές για την παγκόσμια προσφορά δημητριακών κατά την περίοδο 2013/14 παραμένει σε γενικές γραμμές ευνοϊκή παρά τις αναπροσαρμογές προς τα κάτω στις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τα τελικά αποθέματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Επίσης, στη ίδια έκθεσή του ο FAO αναφέρει ότι παρά τις νέες εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ξεπερνάει ακόμα το επίπεδο του 2012 κατά περίπ... (συνέχεια)
05-10-2013
Πολιτικοί που εγκατέλειψαν τα έδρανα της Βουλής είτε γιατί αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν είτε γιατί δεν επανεξελέγησαν αποφάσισαν να αλλάξουν ζωή. Να αφήσουν πίσω τους νομοσχέδια, έδρες και υπουργεία για να γίνουν αγρότες. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της και βουλευτής της Ν.Δ., Θεόδωρος Κασσίμης βρίσκεται πλέον στα χωράφια του στην ορεινή Νεστάνη της Αρκαδίας και καλλιεργεί σαλιγκάρια, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου. Τώρα, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη το βράδυ βρίσκ... (συνέχεια)
04-10-2013
Για τις βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν, όσοι αγρότες επιθυμούν, σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα.     Το θέμα της ημερίδας είναι «Βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης. Δυνατότητες και προοπτικές» και θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 10:30π.μ., στη... (συνέχεια)
03-10-2013
Αν δεν τιμολογηθεί το νερό που χρησιμοποιούν οι γεωργοί, τότε οι ελληνικές καλλιέργειες δεν θα επιδοτηθούν τη νέα προγραμματική περίοδο. Επιπλέον, κανένας αγρότης δεν θα μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση αν δεν διαθέτει βεβαίωση άδειας και χρήσης νερού, δηλαδή αν δεν έχει δηλώσει πρώτα την παράνομη γεώτρησή του. Οι αποφάσεις αυτές, που έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόκειται πλέον να εφαρμοστούν και στη χώρα μας από την 1.1.2014 ή, αν οι ελληνικές αρχές παρουσιάσουν ένα ολοκληρω... (συνέχεια)